OM heeft risico’s voor familie kroongetuige Nabil B. onderschat | De Utrechtse Internet Courant OM heeft risico’s voor familie kroongetuige Nabil B. onderschat | De Utrechtse Internet Courant

OM heeft risico’s voor familie kroongetuige Nabil B. onderschat

OM heeft risico’s voor familie kroongetuige Nabil B. onderschat
Recherche doet onderzoek naar kogelhulzen. Archieffoto: Robert Oosterbroek
Politie en justitie geven nu voor het eerst toe dat ze de risico’s voor de familie van kroongetuige Nabil B. verkeerd hebben ingeschat. “Onze inschatting was niet zodanig dat we een liquidatie vermoedden”, zei het OM vrijdag tegen verschillende media.

Politie en justitie geven nu voor het eerst toe dat ze de risico’s voor de familie van kroongetuige Nabil B. verkeerd hebben ingeschat. “Onze inschatting was niet zodanig dat we een liquidatie vermoedden”, zei het OM vrijdag tegen verschillende media.

In maart 2018 werd Reduan B., de broer van de kroongetuige, in Amsterdam geliquideerd. Dit gebeurde een week nadat bekend werd dat Nabil B. ging getuigen tegen de nog steeds voortvluchtige criminelen Ridouan Taghi en Saïd Razzouki. Beiden worden ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor meerdere liquidaties. Het OM zegt dat er toentertijd rekening werd gehouden met ‘meer dan alleen een steen door de ruit’, maar een liquidatie zag men niet aankomen.

Uit WhatsApp-berichten die de Telegraaf heeft ingezien bleek dat Reduan en andere familieleden vlak nadat bekend werd dat Nabil B. ging getuigen doodsbang waren voor een aanslag. Er zijn in die periode ook verdachte personen bij het huis van de moeder van de kroongetuige gezien en er zijn achtervolgingen waargenomen. Het OM zegt de risico-inschatting hierdoor steeds werd aangepast, maar de conclusie bleef “dat we niet dachten dat we te maken zouden krijgen met de liquidatie van een familielid van de kroongetuige”, zegt het OM in de Volkskrant.

Na de moord op Reduan B. zei het OM dat hij niet beveiligd wilde worden. De familie ontkent dit echter en zegt dat de politie van meet af aan wist waar deze criminelen toe in staat waren. De relatie met de politie staat nu dan ook onder druk. “Bekend is dat er onenigheid is over de mate van beveiliging en de vergoeding van kosten die de familieleden maken en het vergoeden van schade, doordat familieleden als gevolg van de dreiging niet kunnen werken”, schrijft de Telegraaf.

Het OM zegt dat met de kennis van nu de inschatting die destijds gemaakt is niet de juiste was. “De situatie was voor ons totaal nieuw. Het is afschuwelijk wat er gebeurd is. Een nachtmerrie voor de familie.” Het OM wil niks zeggen over het huidige dreigingsniveau jegens de familie.

100.000 euro
Politie en justitie zijn nog steeds op zoek naar Ridouan Taghi en Saïd Razzouki. Eind vorig jaar is de beloning voor die de tip die leidt tot de aanhouding van één van de mannen verhoogd van 25.000 euro naar 100.000 euro. Dit is de hoogste beloning die het OM ooit heeft uitgeloofd.

Gekoppelde berichten

2 Reacties

Reageren
  1. Willem

    Politie en OM moeten zich doodschamen. Het betreft een uitermate gewelddadige groep, en zij houden geen rekening met een liquidatie?!?!

  2. Harm de Bruin

    @Willem Nabil was zelf ook onderdeel van deze uitermate gewelddadige groep, daar had de familie zelf ook wel rekening mee kunnen houden natuurlijk, ipv het te negeren

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).