Omgeving Galgenwaard gaat op de schop en betrokkenen mogen meedenken over plannen Omgeving Galgenwaard gaat op de schop en betrokkenen mogen meedenken over plannen

Omgeving Galgenwaard gaat op de schop en betrokkenen mogen meedenken over plannen

Omgeving Galgenwaard gaat op de schop en betrokkenen mogen meedenken over plannen
Galgenwaard en het gebied direct eromheen gaan vanaf 2023 flink op de schop. In de omgeving van het stadion moet meer plek komen voor wonen, werken en groen. De eigenaar van het stadion, de eigenaar van de Herculestoren en de gemeente hebben een architectenbureau in de arm genomen, maar willen ook graag spreken met mensen die in de omgeving wonen, werken en recreëren.

Galgenwaard en het gebied direct eromheen gaan vanaf 2023 flink op de schop. In de omgeving van het stadion moet meer plek komen voor wonen, werken en groen. De eigenaar van het stadion, de eigenaar van de Herculestoren en de gemeente hebben een architectenbureau in de arm genomen, maar willen ook graag spreken met mensen die in de omgeving wonen, werken en recreëren.

Het is de bedoeling om met de herinrichting een plek te creëren die voor meer Utrechters iets te bieden heeft. In de intentieverklaring schrijven de betrokken partijen dat het stadion geïsoleerd in de stad staat, omdat het omringd is door barrières als de Waterlinieweg en de Krommerijn. De overgang tussen stad, stadion en natuur moet daarom verbeterd worden.

De snelle bevolkingsgroei van Utrecht wordt ook meegenomen in de plannen. Daarom moeten er woningen gebouwd worden, wat ook de aansluiting op de stad zou verbeteren. De woningbouw sluit zich aan bij de woonvisie ‘Utrecht beter in balans’, dat streeft naar een balans met daarin 35 procent sociale huur, 25 procent middensegment en 15 procent goedkope en betaalbare koophuizen.

Inspraak

De drie partijen willen omwonenden, ondernemers en geïnteresseerden in het gebied graag betrekken bij de ontwikkeling van de plannen. Daarom worden er in februari en maart inspraakavonden georganiseerd waarop de thema’s inrichting, bereikbaarheid en functie aan bod komen.

Aanmelden voor de inspraak avond kan hier.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

13 Reacties

Reageren
  1. Lachgas

    Verbaast me dat er niet gesproken wordt over verplaatsing stadion. Waar moeten die woningen anders komen?

  2. Fred

    Op zich ook logisch, dit stuk ligt langs de tramlijn naar de Uithof.
    Zeer geschikt om wat extra woningen te bouwen.
    Liefst ook behoorlijk de hoogte in, zodat er minder oppervlak nodig is en dus ook meer ruimte is voor groen.

  3. Natte Otter

    Ik weet niet waar je woning wil gaan proppen, maar dan moeten de sportvelden weg? Of bomen kappen rond Lunet 1.

  4. Baliekluiver

    Waarom is het nog steeds vanzelfsprekend dat een voetbalstadion zo dicht bij de stad zoveel ruimte kan claimen? Ik bedoel, op die plek kunnen ook een heleboel fijne starterswoningen worden gebouwd. Is dat niet veel belangrijker dan een voetbalklub van op z’n minst twijfelachtige reputatie zo royaal te faciliteren?

  5. Rara Avis

    Terrein van defensie mooi voor woningbouw.

  6. Lexus

    Ik heb me recentelijk verdiept in die zogenaamde participatie. En mijn conclusie is: mensen trap er niet in. Het is verspilde tijd en moeite. Meer dan een enkel bijstellinkje zal er niet uitkomen. En het allertreurigste is: dwarsliggen zal ook niet helpen. Iedereen behalve de overheid, de plannen- en de winstmakers kan zich dus vele malen beter met nuttiger en aangenamer dingen bezighouden.

  7. Toby

    Zie een paar mensen zeggen dat het een probleem is dat het stadion zo dichtbij de stad ligt. Mensen, het is juist ideaal! Voor velen op fietsafstand, en zelfs naast een halte van de Uithoflijn (moeten die trams nog wel op wedstrijddagen gaan rijden, maar goed, dat is aan de provincie). Kijk naar Amerika: stadions vaak ver buiten de stad, iedereen moet er met de auto komen. Neemt gigantisch veel ruimte in. Stadion Galgenwaard dicht bij de stad is iets positiefs, hopelijk kunnen er in de omgeving meer woningen en wat winkels komen zodat het een fijnere plek wordt om te verblijven.

  8. Luuk Upuuk

    Ag Baliekluiver toch. Jij bent waarschijnlijk ook zo’n persoon die na een huis gekocht te hebben op de “Spoorlaan” , gaat klagen over het lawaai van treinen. Mijn vraag zou zijn: “Welke idioot bouwt er zoveel huizen dat een stadion niet meer buiten de stad ligt?”

  9. Kobolt

    Die schijnvertoning die de gemeente Utrecht participatie noemt kennen we onderhand nu wel. Zeker als omwonenden zit je er achteraf gezien voor spek en bonen bij. De plannen liggen al klaar.
    Ook deze ervaringsdeskundige zegt ..trap er niet in !

  10. Jopie

    Veel plek lijkt er niet te zijn daar maar misschien ben ik gek en bedenken ze wat slims

  11. Fred

    35% sociale huur? Op deze locatie? Be-la-che-lijk! Middensegment zou volle prioriteit moeten krijgen.

  12. Nina

    Meedenken over de plannen:

    De projectontwikkelaar weegt uw argumenten en doet vervolgens wat hij zelf wil. Wel kan hij het verplichte vakje participatie afstrepen. Dit trucje is helaas al honderden keren toegepast tot frustratie van omwonenden.

    Ik zeg: plek zat voor woningbouw in Polder Rijnenburg. Maak de stad niet onleefbaar door alles vol te bouwen.

  13. Bill

    Mooie plek om de hoogte in te gaan! Richting de 100-130 meter, maar dan wel met vernieuwende natuurinclusieve ontwerpen zoals Wonderwoods. Wordt een geweldig gebied.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).