Omwonenden De Pomp Croeselaan zijn wachten zat | De Utrechtse Internet Courant Omwonenden De Pomp Croeselaan zijn wachten zat | De Utrechtse Internet Courant

Omwonenden De Pomp Croeselaan zijn wachten zat

Omwonenden De Pomp Croeselaan zijn wachten zat
Tankstation op de Croeselaan
De omwonenden van de verlaten benzinepomp aan de Croeselaan zijn het wachten zat. Al tien jaar kijken ze uit op het vervallen tankstation. Er zou een restaurant in komen, maar sinds september is er niets veranderd. 

De omwonenden van de verlaten benzinepomp aan de Croeselaan zijn het wachten zat. Al tien jaar kijken ze uit op het vervallen tankstation. Er zou een restaurant in komen, maar sinds september is er niets veranderd. 

“Er zat jarenlang een kraakster in, nu wordt er ontzettend veel gedeald en gesnoven. En dat in een kinderrijke buurt!” Buurvrouw Marsja Meijer snapt het niet. “En dat terwijl er zo veel initiatieven waren.”

Eind september mochten omwonenden zich tijdens een stemavond uitspreken over welk initiatief in het pompgebouw tussen de Jeremias de Deckerstraat en de Hubert Pootstraat moest komen. Een meerderheid van de omwonenden koos voor het voorstel van De Pomp, een restaurant dat ‘comfort- en soulfood’ moet gaan serveren. Marlou Kleijnen zou samen met de sous-chef van het gesloten restaurant Vaartsche Rijn aan de slag gaan om de vervallen pomp om te bouwen in een verantwoord culinair paradijsje, met veel binding met de buurt.

Vijf maanden later

Kleijnen verwachtte “snel aan de slag” te gaan, maar bijna vijf maanden later is er vrijwel niets veranderd – alleen de kraker is verdwenen. En dat terwijl er flink wat moet gebeuren. De vervuilde grond rond het tankstation moet door Shell gesaneerd worden, voordat de initiatiefnemers van De Pomp het pand kunnen renoveren.

Volgens Marsja Meijer loopt de ontwikkeling van het project stuk op het punt dat het tankstation in eerste instantie bedoeld was voor een maatschappelijke organisatie, terwijl het restaurant van Kleijnen commercieel van aard is. Het voelt oneerlijk voor de omwonenden. “Als je dan een stemronde organiseert en burgerparticipatie zo hoog in het vaandel hebt staan als gemeente, moet je ook daar naar handelen”, vindt Meijer. “Maar er gebeurt niets.” De bewoners snakken naar “iets leuks” in de buurt. “Coffeeshops en Utrecht030 mogen wel hier in de buurt. Nu willen wij iets leuks en dan gaat de deur dicht.”

Petitie

Reden voor Meijer en haar buurtgenoten om een petitie te starten. Met de petitie willen de initiatiefnemers wethouder Paulus Jansen (SP) oproepen om het project voortvarend op te pakken. ‘Maak vaart met De Pomp aan de Croeselaan’, is de petitie getiteld. Tot nu toe hebben 220 Utrechters hun handtekening gezet. “We willen gewoon dat hij die handtekening zet”, zegt Meijer. Begin maart hebben de omwonenden een gesprek met de gemeente, waarbij ze de handtekeningen willen overhandigen.

6 Reacties

Reageren
 1. Cico

  Logisch dat ze wat leuks in die pomp willen hebben. Maar verwachten ze nou ook dat het gratis moet zijn? Dan snap ik wel dat er geen bal gebeurt.

 2. Jaap

  @cico waar haal je dat vandaan?! Ze steunen een commerciële partij.

 3. JdV

  Prachtige plek voor de eerste Utrechtse drive-thru coffeshop. Weinig verbouwing noodzakelijk, kan snel worden gestart.

 4. Bram de Goede

  Waarom op deze plaats geen waterverbinding maken tussen de Veilinghaven en de Kruisvaart.

 5. Adriaan

  De naam Shell wordt weer genoemd. Is die pomp wel van Shell?
  Vele tankstations zijn franchise….. en dus niet van de oliemaatschappij….

  Grond saneren onder een in bedrijf zijnd restaurant is technisch geen enkel probleem. In situs heet dat,oftwel grond laten zitten en saneren.Aanwezigheid van tanks is ene ander verhaal. Vaak worden ze uitgegraven, soms geleegd en met zand opgevuld,la mag dat tegenwoordig wellicht niet meer.
  Niks doen helpt hier toch wel een beetje: benzine en diesel breken in de grond ook uit zichzelf af. Het zijn uitstekend afbreekbare producten……,alleen horen ze daar niet en geeft saneren sneller resultaat en voorkomt verspreiding…..

 6. Cico

  @Jaap: we moeten het ook doen met de summiere stukjes tekst op DUIC zonder bronverwijzing, maar ik reageerde op deze zin:
  “Volgens Marsja Meijer loopt de ontwikkeling van het project stuk op het punt dat het tankstation in eerste instantie bedoeld was voor een maatschappelijke organisatie, terwijl het restaurant van Kleijnen commercieel van aard is.”

  Het staat er toch echt letterlijk. Ze willen wat maatschappelijk (kinderboerderij, speel-o-theek, buurtbieb, ofzo), iets ‘leuks voor de buurt’. Niet een commercieel bedrijf. Prima, maar hoe wordt dat maatschappelijke gebeuren dan gefinancierd? Subsidie? Vrijwilligers? Gaat Marsja Meijer ook het onderhoud van het pand onder hoede nemen?

  Dit komt gewoon neer op een beetje meedenken, iets vrijblijvend formuleren, wensdenken. Ondertussen zoekt de projectontwikkelaar gewoon door naar een commerciële huurder die de boel echt op kan knappen. Zie pand Staffhorst, ook zo’n maatschappelijke schaamlap voor gewoon een commercieel restaurant.

  @Adriaan: de pomp is lang geleden verkocht aan een projectontwikkelaar, oliemaatschappijen of franchisers zijn niet meer relevant. De grond is inderdaad vervuild.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).