Onafhankelijke bemiddelaar gevonden voor conflict over speeltuin Lauwerhof in Utrecht Onafhankelijke bemiddelaar gevonden voor conflict over speeltuin Lauwerhof in Utrecht

Onafhankelijke bemiddelaar gevonden voor conflict over speeltuin Lauwerhof in Utrecht

Onafhankelijke bemiddelaar gevonden voor conflict over speeltuin Lauwerhof in Utrecht
Speeltuin Lauwerhof in Utrecht
De gemeente Utrecht heeft in een wijkbericht laten weten dat er een onafhankelijke bemiddelaar is gevonden voor het conflict rondom de speeltuin in Lauwerhof in Utrecht. De bemiddelaar gaat in gesprek met omwonenden.

De gemeente Utrecht heeft in een wijkbericht laten weten dat er een onafhankelijke bemiddelaar is gevonden voor het conflict rondom de speeltuin in Lauwerhof in Utrecht. De bemiddelaar gaat in gesprek met omwonenden.

Dorien de Wit van bureau De Beuk is de persoon die de situatie rondom de speelplek in Lauwerhof moet helpen sussen. Omwonenden van de speeltuin liggen al maandenlang in de clinch vanwege de vermeende overlast die de plek zou geven en de gemeente besloot er daarom een onafhankelijke bemiddelaar bij te halen.

De Wit heeft volgens de gemeente veel ervaring met vergelijkbare casussen. Zij gaat met de bewoners en andere belanghebbenden in gesprek om samen tot een oplossing te komen voor de ontstane situatie.

Vanaf volgende week kunnen omwonenden een brief van de onafhankelijke bemiddelaar verwachten waarin ze zich voorstelt. De Wit is voor de komende periode het aanspreekpunt in het bemiddelingstraject.

Verziekte sfeer

De speeltuin bij de watertoren in het centrum van Utrecht maakt het nodige los. De locatie werd ingericht op initiatief van omwonenden, maar een andere groep omwonden heeft zich daarna hard gemaakt voor het verwijderen van de gloednieuwe speeltuin.

De sfeer in de buurt raakte erg verziekt. Uiteindelijk besloot de gemeente een deel van de speeltoestellen te verwijderen, maar een barricade van actievoerende bewoners maakte dit onmogelijk.

Lees hier nog eens terug hoe het probleem zich ontwikkeld heeft de afgelopen jaren.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

15 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Totaal zwaktebod van een volkomen incompetente gemeente.
  Eerst veroorzaken ze tweespalt in de buurt, vervolgens lossen ze het probleem niet op maar laten ze dat compleet ontsporen… en nu wordt er een derde partij op kosten van de belastingbetaler ingehuurd om de buurt te sussen en vooral het probleem ook niet op te lossen.
  Gemeente, los het verdorie op door dat speeltuintje weg te halen!
  Die ouders zijn echt niet hulpbehoevend of zo, slechts vermogend en te lui om hun kind mee te nemen naar een betere speelplek en laten anderen voor hun slecht ouderschap en asociale gedrag opdraaien.

 2. Harm

  Wat een irritante vergrijsde samenleving. Maken mensen zich druk om spelende kinderen, of waar gaat dit om?

 3. mees kees

  Wat er ook speelt in deze soap…….laat het vooral de kinderen zijn!

 4. Vaute Ambtenaar

  Koel hoofd woont om de hoek zo te lezen

 5. Ooginaller

  Ik ben dol op kinderen, ook spelend, en ook bij mij voor de deur. Maar dat speeltuintje had daar nooit mogen komen (ik ken de plek). Een enorme galmbak. Als je daar bij lekker weer iedere dag tussen 8.00 en 21.00 uur in de herrie zit, kan ik me goed voorstellen dat je baalt.

 6. Driesopdefiets

  @koel hoofd, vooral in dit soort conflictsituaties is het extra belangrijk om het hoofd koel te houden. Conflicterende belangen bestaan zolang als de mensheid bestaat. Vroeger losten we dat op met de knots of het zwaard.
  Conflicterende belangen los je op door te erkennen dat ze er zijn – fietser vs auto, boer vs natuur, spelende kinderen vs rust op het plein-, en er door overleg samen uit te komen. Lukt dat niet, schakel een derde onafhankelijke partij in. Lukt dat ook niet dan hebben we altijd nog een rechter. Dat heet beschaving.
  De schuld van dit conflict in de schoenen van de gemeente te schuiven (die juist probeert een oplossing in dit conflicterende belang te vinden) is wel heel erg goedkoop.

 7. Karla

  Iedereen is ondertussen van harte welkom in de speeltuin aan de Molenstraat/Wolvenplein!

 8. Knuppel

  @Ooginaller Er was daar al decennia een speeltuintje. En als u de plek kent, weet u dat het een piepkleine speeltuin is voor kleine kinderen. Het triest om hier telkens te lezen dat reageerders vroeger zelf op straat konden voetballen maar dat ze het niet gunnen dat kinderen ergens achteraf in een zandbak spelen.

 9. Anne Marie ten Berge

  Geweldige prestatie van Dennis de Vries, PvdA wethouder Wonen, hij heeft een ‘onafhankelijke’ bemiddelaar gevonden. Des te meer geweldig omdat politieke onafhankelijkheid niet bestaat. De Gemeente moet zich gewoon aan de wet, —inrichting openbare ruimte—, houden. Om de 300 tot 500 meter dient er in de stad een speeltuin te zijn voor jonge kinderen.

 10. Realist

  Deze softlinkse aanpak leidt weer eens tot niets. Bemiddeling werkt alleen als er nog enigszins vertrouwen in elkaar is en dat is niet het geval. Naar de rechter gaan is de enig juiste stap.

 11. Don

  Lijkt op een stukje verdichting waardoor mensen weer heel dicht op elkaar zijn komen te zitten en dat maakt onverdraagzaam en dan krijg je dit soort dingen. Zal in de toekomst veel vaker komen in het steeds verder volgepropte utrecht.

 12. @driessuisse

  @Harm als jij er geen last van hebt, neem dan lekker die schreeuwbekken op je eigen werkplek , in je eigen woonkamer.. maar val mij er niet mee lastig. Vroeger waren kinderen opgevoed en schreeuwden nu. Nu is schreeuwen ‘normaal’ praten. Dus kinderen: geen probleem. lawaai : áltijd een probleem. Iedereen heeft recht op een rustige leefomgeving. óók zij die in een stad leven !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zeker aan de achterkant/rondom hun huis ! Er is teveel herrie. veel te veel herrie zo’n 22 x sterker dan 20 jaar geleden…. Denk daar maar eens over na !

 13. Eloise Camphuys

  @annemie ten berge is er dan ook om de 3 tot 500 meter een stilteplek voor mensen die gek worden van de herrie? .. die moet dan ook verplicht worden !!!!!!!! Kinderen hebben al meer dan genoeg rechten. Teveel als je het mij vraagt. Toen wij jong waren had je echt niet om de 3 tot 500 meter een speeltuin………….. en we veroorzaakten nooit overlast……. kwestie van goede opvoeding…….. niet schreeuwen, niet stampen, niet gooien met deuren, niet gillen, en rustig, zachtjes praten. WANT je leeft niet alleen op deze wereld. Dát moeten ouders kinderen leren vanaf hun geboorte.

 14. Miepkniep

  @harm neem jij ze lekker in je tuin

 15. Nina

  Zo moeilijk is het niet.

  Waarom moeten kinderen continue schreeuwen tijdens het spelen? Zeker in zo’n bebouwde omgeving waar alle geluid weerkaatst, is dat onwenselijk. Ga er als ouder naast zitten en leer je kind rekening te houden met anderen. Leer ze dat er beperkingen zijn aan gedrag. Daar worden het later prettigere mensen van.

  Verder een verblijfsverbod tussen 20.00 uur en 8.00 uur om andere overlast te beperken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).