Ondanks corona gingen in 2020 minder Utrechtse bedrijven failliet dan in 2019 Ondanks corona gingen in 2020 minder Utrechtse bedrijven failliet dan in 2019

Ondanks corona gingen in 2020 minder Utrechtse bedrijven failliet dan in 2019

Ondanks corona gingen in 2020 minder Utrechtse bedrijven failliet dan in 2019
In Utrecht zijn vorig jaar 74 bedrijven over de kop gegaan. In 2019 waren dat er nog 108. Ondanks alle coronamaatregelen gingen er in 2020 dus minder bedrijven failliet in de stad. Volgens accountant Mark Rosbergen zijn veel ondernemingen met staatssteun overeind gehouden, maar ligt er daardoor wel een faillissementsgolf op de loer.

In Utrecht zijn vorig jaar 74 bedrijven over de kop gegaan. In 2019 waren dat er nog 108. Ondanks alle coronamaatregelen gingen er in 2020 dus minder bedrijven failliet in de stad. Volgens accountant Mark Rosbergen zijn veel ondernemingen met staatssteun overeind gehouden, maar ligt er daardoor wel een faillissementsgolf op de loer.

Rosbergen heeft voor het bedrijf Zelfboekhouden.com verschillende data van het CBS en het UWV gecategoriseerd. Daaruit bleek onder andere dat in Utrecht het totaalaantal faillissementen in 2020 afnam ten opzichte van een jaar eerder.

“Dit is een landelijke trend. Heel veel bedrijven zijn overeind geholpen door middel van coronasubsidies. In mijn werk als accountant zie ik dat bij veel bedrijven nu de grootste exploitatiekosten volledig worden gesubsidieerd. Op het moment dat deze subsidies stoppen krijg je een enorme toename van faillissementen”, zegt Rosenbergen.

Sectoren

Deze afname van het aantal ondernemers dat definitief de deuren moest sluiten gold niet voor elke sector. Landelijk was vorig jaar bijvoorbeeld een stijging van het aantal faillissementen in de horeca te zien. Ook in de cultuur, sport en recreatiebranche zijn in 2020 meer bedrijven over de kop gegaan dan een jaar eerder.

Wanneer de faillissementsgolf gaat plaatsvinden is volgens Rosbergen onduidelijk. “Wel is helder dat de situatie op lange termijn onhoudbaar is. Ik verwacht niet dat dit in 2021 al grote gevolgen gaat hebben. Ik vertrouw erop dat de overheid de subsidies lang blijft verstrekken. Maar op een gegeven moment gaan we de gevolgen wel zien.”

Bekijk hier het overzicht van alle faillissementen in Nederland van de afgelopen twee jaar.

8 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Uit een gedegen onderzoek van McKinsey blijkt dat het helft(!) van de MKB ondernemers in 2021 verwacht failliet te gaan.

    De situatie is niet op lange termijn onhoudbaar. De situatie is op korte termijn al niet houdbaar meer. Dit rampzalige overheidsbeleid helpt Nederland letterlijk conpleet naar de klote.

    Zieke 70+’ers moeten tot vaccinatie in isolatie zodat de rest door kan. Anders gaan we vrijwel allemaal naar de klote. De tijd is al op….

  2. Pee

    De grootste klap komt nog dit jaar.

  3. Nina

    Faillissementen zijn in 2020 afgewend door de steunmaatregelen. Ik ben bang dat veel van deze bedrijven in 2021 alsnog failliet gaan.

  4. Koel Hoofd

    Als de staatssteun stopt, dan klapt de puist en komt de faillissementsgolf.
    En die zal een hele nieuwe dimensie gaan geven aan de term “verkapte werkeloosheid”.

  5. Manou De R.

    Faillissement is een proces wat iets langer duurt dan een paar weken of maanden. Eerst stopt een ondernemer al zijn spaargeld in de zaak, verkoopt zijn huis, stopt dit geld er nog in en dan het faillissement zélf er nog achteraan welk proces ook wat tijd vraagt. Doe deze meting rond de herfst nóg eens.

  6. Koel Hoofd

    @Manou De R.
    Vele ondernemers zijn dat traject al ingegaan en schrapen nu het laatste financiele vet van de botjes.
    Wanneer de subsidie stopt is het faillissement slechts een papieren afwikkeling.
    Een heel hard gelach voor de ondernemers van wie wordt geeist dat ze zich dan ‘opnieuw gaan uitvinden’.
    Want ze hebben niet zomaar een andere passende baan, en tegenwoordig moet men concurreren met (jongere, goedkopere, hoger opgeleide) arbeidskrachten uit heel Europa, en zelfs de wereld.

  7. Manou De R.

    @Coolhead: ik neem even aan dat je “gelag” bedoelt.

  8. Ton

    Bedrijven worden niet overeind gehouden door de overheid maar door de ondernemers. Zij vangen de grootste klappen op.
    De overheidssteun is voor sommige een onmisbare aanvulling; voor andere een druppel op de gloeiende plaat.
    Hoeveel bedrijven dit niet gaat overleven hangt vooral af van het economisch herstel straks. Hoeveel geld kunnen/willen mensen straks waar besteden ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).