Ondanks de extra opgehaalde handtekeningen wordt ook het tweede verzoek voor een referendum over de komst van windmolens in Utrecht afgewezen. Volgens de gemeente is dit verzoek namelijk niet op tijd ingeleverd, waardoor niet aan de voorwaarden voor een referendum is voldaan.
Gert Dijkstra van de politieke partij EenUtrecht wilde dat er een referendum zou komen over de komst van zogenoemde reuzewindmolens aan de rand van de stad. Om zo’n volksraadpleging te organiseren moet een aantal stappen worden gezet. De eerste daarvan is minimaal 1.000 steunverklaringen bij stemgerechtigde inwoners van de stad indienen bij de gemeente.
EenUtrecht had eind juli 1.989 steunverklaringen verzameld en ingediend. Na controle van de gemeente bleek dat er 999 ongeldige handtekeningen tussen zaten, waardoor het totale aantal geldige steunverklaringen bleef steken op 990 en dat waren er tien te weinig.
Tweede poging
De initiatiefnemers lieten het er echter niet bij zitten en verzamelden nog snel 119 extra handtekeningen. Het hele pakket werd weer naar de gemeente gestuurd, maar de vraag was destijds op ze op tijd waren. De steunverklaringen moeten namelijk binnen drie weken nadat het besluit is genomen door de gemeenteraad worden ingediend en wanneer dit moment precies plaatsvond, leidde tot een verschil van inzicht. Dat komt doordat de gemeente bekijkt wanneer zij het besluit heeft gepubliceerd via de eigen besluitenlijst, die ook openbaar te vinden is.
De initiatiefnemers van het referendum menen echter dat een besluit pas rechtsgeldig is als het is gepubliceerd in een officieel orgaan zoals het Gemeenteblad. “Een besluitenlijst bevat nog niet per definitie het volledige rechtsgeldige besluit. Dat volledige rechtsgeldige besluit was er dus nog niet op 27 juni maar kwam pas op 6 juli tot stand. Daarom gaat pas vanaf 6 juli de termijn van 3 weken in tot 27 juli waarin het referendum verzoek kan worden ingediend.”
Advies
Bij het beoordelen van het tweede verzoek is advies gevraagd aan de referendumcommissie. “De referendumcommissie concludeert dat er geen aanleiding is om over de interpretatie van de termijnen volgens de referendumverordening een ander standpunt in te nemen dan eerder is gedaan”, is te lezen in een brief aan de gemeenteraad.
Op basis hiervan moest het verzoek dus uiterlijk 18 juli zijn ingediend inclusief voldoende geldige handtekeningen en dat was niet het geval. Daarom is besloten ook het tweede verzoek voor een referendum over de windmolens af te wijzen. Tot slot is in de raadsbrief te lezen dat er bezwaar gemaakt kan worden tegen het besluit om beide verzoeken niet toe te laten.
Gekoppelde berichten
EenUtrecht wilde een referendum over de komst van ‘reuzewindmolens’, maar komt 10 handtekeningen tekort
Gert Dijkstra van de politieke partij EenUtrecht wilde dat er een referendum zou komen over…
Extra handtekeningen opgehaald voor referendum windmolens in Utrecht; maar zijn ze nog op tijd?
De initiatiefnemers voor het referendum over de komst van windmolens aan de rand van Utrecht…
12 Reacties
ReagerenMooi zo. Het onderwerp leeft overduidelijk niet – ondanks alle publiciteit in diverse Utrechtse media.
En doorrrrr
Het ligt aan de referendums, niet aan de windmolens.
Dit was natuurlijk te verwachten.
Hou er maar rekening mee dat er bij klachten van die windmolens ook niets gaat gebeuren .
Gewoon doorgaan met je stad onleefbaar maken.
Alles dichtbouwen en dan mensen hun huizen uit jagen met die herriedingen.
Leer nou eens van andere plaatsen waar alles al aan het ontsporen is.
Goh, ik zou willen dat ook de gemeente eens op tijd is met allerlei zaken, en ook misschien ook eens iets aan handhaving zou willen doen. En ook eens Klépierre niet in alles zijn zin geven.
Verder heb ik niets tegen windmolens.
Misschien een volgende keer op een andere manier handtekeningen ophalen! Langs de deur? Of….?
Tegen windmolens op zee heb ik ook niets, maar wel als ze bij me om de hoek komen!
In Frankrijk minstens 3 kilometer bij woningen/bedrijven vandaan!!
Doen ze om de bewoners te beschermen!!!
Inderdaad A3, referendums maken zoveel herrie dat mensen er ziek van worden. En ze werpen een schaduw over de hele samenleving.
Dat het besluit net voor of n de zomervakantie valt, helpt ook niet.
Zelfs URGENDA geeft aan dat meer windmolens op land niet nodig zijn.
Maar de tunnel visie ( historische vergissing ) gaat door.
Mindbloc, want er zijn voldoende creatieve mogelijkheden te bedenken als er een WIL is daartoe.
Waarom de synergetische combinatie woningbouw en Energie opwekking uitsluiten ?
Waarom geen zonne panelen leggen op de hellingen van de A12 bij Leidse rijn, perfect zuidelijk georiënteerde geluids wal, of op de spoor baan helling Leidse rijn ?
Waarom wordt aardwarmte daar niet onderzocht ?
Waarom geen wind molens zonodig dan toch op industrie terrein die maar beperkt ” bewoond ” zijn ?
Of is hier een ander doel wat bereikt moet worden dan veel energie opwekken ?
Je zou het denken !
Ach die windmolens vanwege de klimaatreligie. We kunnen niet eens zonder het milieu te vernietigen en totale afhankelijkheid van dictatoriale regimes aan grondstoffen komen om ze te bouwen. Hoe gaan ze dat oplossen, weer met aflaten aan de gelovigen verkopen?
Dat was vroeger heel lucratief, het Vaticaan is er stinkend rijk door geworden.
Wat enorm dom van Nieuwegein om die grond ooit te verkopen. Zelfs met de eis van woningbouw probeert Utrecht het anders te doen. Nu hopen dat het rijk hard gaat ingrijpen daar.
dan zijn referendums makkelijk nutteloos te maken:
2.In afwijking van het eerste lid treedt een raadsbesluit waarover een raadgevend referendum kan worden gehouden in werking vijf weken na de dag van bekendmaking.
3.Indien gedurende de termijn, genoemd in het tweede lid, een inleidend verzoek tot het houden van een raadgevend referendum over een raadsbesluit is toegelaten, treedt het raadsbesluit niet inwerking.
Gewoon 3 weken wachten nadat deze gepubliceerd is op de besluitenlijst. Dan is het raadgevend referendum voor de termijn toegelaten en niet gedurende. Kan het raadsbesluit gewoon in werking treden. Duidelijk een manco om te repareren. In die lijn was het ook redelijk geweest om inderdaad de officiële bekendmaking te nemen.