Ondanks oproep van gemeente toch druk in Utrechtse binnenstad Ondanks oproep van gemeente toch druk in Utrechtse binnenstad

Ondanks oproep van gemeente toch druk in Utrechtse binnenstad

Ondanks oproep van gemeente toch druk in Utrechtse binnenstad
Het was zaterdag druk in de Utrechtse binnenstad. Eerder deze week riep de gemeente nog op om vooral op andere dagen naar het centrum te komen. Vanwege de drukte is het namelijk lastig om anderhalvemeter afstand te houden.

Het was zaterdag druk in de Utrechtse binnenstad. Eerder deze week riep de gemeente nog op om vooral op andere dagen naar het centrum te komen. Vanwege de drukte is het namelijk lastig om anderhalvemeter afstand te houden.

Het was vooral druk op de Steenweg, Lange Elisabethstraat, Bakkerstraat, Vredenburg en op een deel van de Oudegracht. Patricia en Rachelle (moeder en dochter) waren zaterdag ook op stap. “We hadden dit al heel lang gepland voor de verjaardag van mijn dochter”, zegt Patricia. “Ik was wel op de hoogte van de oproep van de gemeente, maar we hebben toch besloten om te gaan. We proberen wel drukke plekken te mijden zoals Hoog Catharijne. Ook willen we op tijd weer naar huis.”

Veel mensen wisten niet dat de gemeente had opgeroepen om op zaterdag niet naar de stad te komen. Die oproep was dan ook niet op alle kanalen van de gemeente gedeeld. Zo waren er een aantal bezoekers die niet uit Utrecht kwamen, waaronder Dave en Bram. “We komen uit Nederhorst Den Berg en ik moest mijn dochter vandaag naar Utrecht brengen. Om de tijd te overbruggen ben ik maar even met mijn zoon de stad ingegaan. Ik vind wel dat het hier goed geregeld is.”

(Tekst loopt door onder video)

Verkeersregelaars

Dave doelt op de maatregelen die de gemeente heeft genomen om het winkelend publiek in goede banen te leiden. Zo zijn op zaterdag extra verkeersregelaars ingezet. Daarnaast zijn ook nog steeds de andere maatregelen zoals eenrichtingsverkeer en een rotonde voor voetgangers van kracht.

Wie ook op de hoogte was van de oproep van de gemeente was Anne. Zij is zaterdag samen met een vriendin de stad ingegaan om te winkelen. “Ik heb getwijfeld om te gaan, maar dit was de enige dag dat we allebei konden. We zijn wel extra vroeg gekomen en ook proberen we uit de buurt te blijven van drukke winkelstraten.”

(Tekst loopt door onder video)

Zomervakantie

Nu de zomervakantie voorbij is wordt het volgens de gemeente weer drukker in de stad. Het bezoekersaantal is ongeveer 40 tot 45 procent minder dan normaal, maar afgelopen weken komen er weer meer mensen naar het centrum.

Vrijdag heeft het kabinet nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo moeten vanaf volgende week zondag alle horecazaken om 01.00 uur sluiten en komt er een verbod om met meer dan 50 personen samen te zijn.

Gekoppelde berichten

38 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Had je anders verwacht dan ? Alleen hekwerken, toegangspoortjes en entree heffen werken. In het stadion werkt dat ook

 2. Scherpschutter

  De Gemeente moet dan ook eens wat duidelijker en gerichter worden in haar adviezen en bijvoorbeeld zieke 70+’ers waarschuwen dat het druk wordt in de stad….Er is geen enkele reden waarom 99.5% van alle andere Nederlanders niet gewoon de stad in zouden kunnen.

  Het is nu wel mooi geweest met dat one size fits none beleid en dat meer mensen daar zo over denken moge duidelijk zijn met deze gezellige drukte.

 3. Jolanda

  Tja, Handhaving is weer terug bij af.
  Wegkijken bij wat coretaak is en alleen handhaven voor een fietsvrije binnenstad, wat de gemeente wil en niet de bewoners!

 4. Pee

  Dat komt omdat de mensen de maatregelen onzin vinden.
  Een voetgangers rotonde ,te belachelijk voor woorden.
  En er staan nog verkeersregelaars bij ook.

 5. HArry

  Lekker naar buiten want het is mooi weer. Genieten van de nazomer. En als er 1 te dicht bijkomt met zijn adem dan hou je zelf gewoon even je adem in. Ik blij, de andere blij, geen vermaningen of scheldpartijen en geen mondkapjes. Het leven is heerlijk en ik zeg ga alsjeblieft naar buiten en geniet!

  Gewoon zelf blijven nadenken Daar hebben we een overheid zeker niet voor nodig.

 6. Koel Hoofd

  Noemen ze dit druk? Je kan nog nog normaal lopen.
  “Normaal” is het veel drukker! Dan moet je schuifelen en in elkaars nek hijgen.

 7. Frits

  Als binnenstadsbewoner vond ik het zelfs extreem druk
  Niemand let nog op 1.5 meter
  Voor cafees staan rijen dik te wachten of ze naar binnen mogen
  Niemand let nog op 1.5 meter
  Die tweede golf komt er met een sneltrein aan
  Is er dan echt geen respect meer voor zorgmedewerkers

 8. Scherpschutter

  @Frits

  De zorgemedewerkers haha? Goede man, onze zorgmedewerkers maken dit ieder(!) jaar mee. Die zijn wat gewend hoor, zeker na de heftige influenzaseizoenen van 2016 en 2018.

  Er komt helemaal geen tweede golf. Er komt simpelweg weer gewoon de jaarlijkse griepgolf. Corona is een onschuldig seizoensvirusje. Het zal ieder jaar terugkomen zodra ‘r’ in de maand zit….En ja, ook dit jaar zullen er tussen de 5.000 en 10.000 mensen sterven, net zoals in ieder jaar. De normaalste zaak van de wereld. En ja: ook dit jaar zullen de IC’s vol liggen, net als in ieder ander ja. ALleen is het nu dankzij een coronavirusje in plaats van een influenzavirusje..

 9. Massegast

  @Katja — Inderdaad Katja. De binnenstad is – zeker in het weekend – geen ‘normale’ openbare ruimte meer. Het is een pretpark. Ga er dan als overheid ook zo mee om. Toegangskaartjes, hekken, reserveren, éénrichtingsverkeer, etc. De Handhaving is wel goed bezig om fietsers te laten afstappen. Eindelijk. Volgende stap is boetes uitdelen. Veel (zelf)discipline heeft ‘de Utrechter’ nu eenmaal niet. Verder blijft het aantal inwoners groeien, maar de ruimte in de binnenstad niet! Uiteindelijk begint het wel een beetje op mijn militaire diensttijd te lijken. Komen de meisjes en S-5 jongens toch nog aan de bak. 😃 Op naar de kazernestaat!

 10. Ann

  Ziehier een presentatie van het ultieme ik-denken.

 11. Ann

  Als je dus “allebei alleen op zaterdag kan” dan ga je niet met die vriendin shoppen.

 12. BdV

  Maar Scherpschutter, we zitten nu al op een corona-oversterfte van ruim 6000. We kunnen die cijfers wel meerekenen met de gewone griepgolf en er alvast op gokken dat de totale griepoversterfte voortaan op zo’n 150% van de griepoversterfte van voorgaande jaren uitkomt, maar we weten nu nog niet wat corona op de langere duur betekent. Misschien komen we sterker uit de strijd of misschien gaat onze gezondheid er gemiddeld op achteruit. De echte oversterftecijfers kennen we pas als we over een paar jaar terugkijken. Over hoeveel jaar dat mogelijk is weten we nu nog niet, want we weten niet of en wanneer Covid19 verdwijnt, we weten niet hoe lang het blijft, hoe het zich ontwikkelt en wat voor invloed het tussen begin dit jaar en dat onbekende tijdstip in de toekomst op de mensheid zal hebben.

 13. Joep

  @Scherpschutter

  Zou je aub willen stoppen om hier op dagelijkse basis bewezen fake news te verspreiden? Dat is geen censuur, dat is een vraag van mens tot mens.

  Ik ga trouwens nogmaals theo’s post even delen, uit maart, gewoom om te laten zien hoe erg je er ALTIIJD naast zit.

  “Theo 14/9/2020 – 11:08
  Het is uitermate leuk om op dit moment de eerste reactie onder onderstaand artikel nog een keertje te lezen. Prachtig om te zien hoe de plaatser ervan is gedraaid als een blad aan een boom.
  https://www.duic.nl/algemeen/drie-nieuwe-coronapatienten-in-utrecht/

  Mocht het tot een nieuwe lokale lockdown komen, doorsdat mensen 3 heel simpel na te leven basisregeltjes negeren, te weten: beetje afstand houden, handjes wassen, met weinig mensen afspreken/ niet op plekken komen met te vreemde mensen; dan ben jij daar door het verspreiden van leugens, desinformatie, gebagataliseer op een openbaar medium, een beetje debet aan. Het wordt tijd dat ook DUIC disclaimers gaat plaatsen bij mensen die bewezen (doelbewust?) desinformatie aan het verspreiden zijn.

  En als je het over angst hebt. Jij bent nota bene zelf in de maanden maart/ februari en een stukje van april begonnen met het verspreiden van (nota bene) overdreven angst over dit virus(je moet het virus niet onderschatten en ook niet overdrijven) op dit medium.

 14. Paul

  Opmerkelijk dat er wel veel gele verbodsborden (niet inlopen ivm corona) geplaatst zijn, maar dat de verkeersregelaars daar zwijgend naast zitten zonder in te grijpen als dat toch gebeurt.

  Conflicterende signalen afgeven, zorgt niet voor duidelijkheid, begrip of opvolging.

 15. Herman

  Singel kijken, mooi weer, shoppen, gezelligheid, corona moe….
  Zomaar paar oorzaken waardoor we weer graag gaan statten.

  Gewoon beetje afstand houden, die Corona hype gaat dan vanzelf voorbij, angst is slechte raadgever.

 16. Henk

  Drukte en individualisering valt te verwachten bij overbevolking en ongeremde omvolking. Mogen wij als werk- en belastingsvee nog een beetje de stedelijke weide in of moeten we heel de week in het rijtjeshok of de betonnen blokkendoos opgesloten blijven? Onmenselijk was de maatschappij toch al maar het begint nu wel heel extreme vormen aan te nemen. De parken worden al weer gesloten want wij als sociale dieren moeten verplicht muteren naar desocioale gedrochten, straks ook maar weer de natuurgebieden sluiten want wat hebben wij daar als lagere levensvormen nou te zoeken?
  Gelukkig zal er straks een magisch vaccin zijn dat alles direct voor eeuwig oplost en er zal daarna ook totaal niet ineens weer een nieuw enorm verschikkelijk afschrijselijk gruwelvirus opdoemen. Het machtsvirus dat de politici besmet heeft is vele malen erger dan welk coronavirus dan ook en gaat nog tot een hele hoop arbitraire tyranie leiden als we de ogen, oortjes en geestjes niet massaal gaan openen, dat zal de enige remedie blijken.

 17. R. Harmsen

  @scherpschutter
  Gevaarlijk jouw commentaar steeds onder corona nieuws met je verkeerde feiten en fake news. Niets van wat je zegt is waar. Onnozel of gewoon een troll ben je.

  Corona/ COVID-19 is wel degelijk gevaarlijk en super belastend voor onze zorg.

 18. Y

  @scherpschutter

  Pas wanneer je het zelf meemaakt dat mensen om het leven komen door zo een (griep) virus ga je er anders over nadenken.
  Je praat heel veel onzin merk ik en zuigt dingetjes uit je duim.
  Je wilt niet weten wat zo een virus met je doet en wat voor impact het op je leven kan hebben.
  Dus mensen blijf thuis!

 19. Scherpschutter

  @Joep 09:55

  Jij moet eens aan je technieken werken kerel! Een tegenstander neutraliseren kan veel effectiever dan blind met gestrekt been van achteren op de achillespezen invliegen. Hier trapt niemand in, Joep. Je overtuigt niemand…

  Weer een rode kaart. Zijn hele team weer benadeeld. Zal de ‘Tommy Beugelsdijk’ van DUIC het ooit leren…of is het gewoon een gebrek aan kwaliteit? LOL

  Probeer het eens met bewijs voor je eigen stelling. Zo maar een idee, Joep. Feiten, cijfers en wetenschap overtuigen meer dan fact-free gebazel. 😉

 20. Piet

  17 miljoen virologen

 21. Ooginaller

  Tja. Dit is een probleem dat zich vanzelf oplost. Als het straks drie maanden pleurt van de regen, komen er een stuk minder mensen. Bovendien sluit ik niet uit dat er, gezien de stijgende cijfers, nieuwe maatregelen aan zullen komen die het ‘even lekker shoppen’ voor types als die Anne een stuk minder leuk zullen maken. Dan blijven ze vanzelf wel thuis.

 22. Utrechtvoorutrecht

  Alles, @Scherpschutter komt niet buiten dus kent niemand in de zorg, en niemand die het virus gehad heeft en er goed ziek van is (geweest). Dat hoeft ook niet, maar dat verklaart wel zijn wereldvreemde kijk. Ik stel voor dat we hetzelfde doen als met de zatte gast die ons op straat toeschreeuwt en de verwarde vrouw die bij de supermarkt staat: glimlachen en negeren. 🙂

 23. woutvr

  Vreemd dat er nog zoveel mensen niet denken, o, het is druk, ik ga maar naar huis. Beseffen ze niet dat ze zich als potentiële moordenaars gedragen?

 24. Joep

  @ Scherpschutter
  Ik heb werkelijk nog nooit iets van feiten op wetenschap gestoeld, uit jouw mond/ vingers zien langskomen. Opmerkelijk commentaar derhalve.

  En sinds wanneer is het vragen aan journalisten om factchecks te doen en diclaimers te plaatsen bij aantoonbare onzin in komen met een gestrekt been? Of vragen aan een roeptoeter of hij weet wat zijn nonsens teweeg kan brengen?

  Ook het confronteren van een roeptoeter met door hem, door iedereen te checken, geschreven aantoonbare onzin is toch geen gestrekt been? Het zijn nota bene je eigen woorden? Dit was 1 vb, maar uit de maanden feb. tot aan nu kunnen we eigenlijk veel van je posts citeren en kwalificeren als achteraf ontkracht. Ik roep dan ook veel mensen vaak op jou te confronteren met je (aantoonbare) hersenspinsels. Lees je ze zelf wel eens terug?

  Wat niet zo raar is. Je hebt nul verstand van de materie.

  En ďoe je nu serieus huilie huilie na mijn post? Auw. Jij kan slecht tegen kritiek.

 25. Willem

  Beste duic, kunnen jullie aub gaan modereren en trollen en nepnieuwsverspreiders geen ruimte geven cq een disclaimer bij hun bijdrage zetten?

 26. Rose

  Nou ik blijf nog maar even op vakantie in Italië denk ik. Hier moet je dan wel een mondkapje op in de supermarkt, maar verder gaat het er een STUK relaxter aan toe dan in Nederland! Geen eenrichtingsstraten, looprotondes, winkelkarretjes schoonmaken, verplicht mandje gebruiken, looproutes, en ander gezever. Gewoon elkaar passeren in nauwe straatjes en niemand die je kwaad aankijkt als je even op korte afstand van elkaar komt. Ik vind het een verademing tov het truttige beleid in NL!

 27. Scherpschutter

  @Joep

  Bedankt voor je bijdrage. Het is weer een intellectueel juweeltje.

 28. arjan

  DUIC, ik bezoek jullie iedere dag omdat ik lokaal nieuws graag wil horen. Ik lees ook graag de meningen van mede utrechters over de onderwerpen. Juist om tegengas te horen.
  Maar de constante losse flodders van scherpschutter maken het er niet aangenamer op, die reacties te lezen.
  Hij schiet met hagel en plaatst desinformatie over covid op een manier die al geblokt wordt op twitter en facebook en andere plekken.

 29. The true vlerk

  Joep en Willem en op een andere manier UtrechtvoorUtrecht hebben gelijk.

  Scherpschutter is meer een spuit elf…Doppler Kruger-effect in full swing. Bovendien lekker extra gas geven wanneer men hem aanspreekt op zijn teksten. Had de beste man voor Corona ook al last van. Het is dat hij geen podium heeft behalve hier (maar ook niet echt); anders had ik mij nog zorgen gemaakt.

  Maar dan nog: een moderator kan best een aantekening bij bepaalde reacties plaatsen!

 30. Linlin

  Ik sluit me aan bij @Willem. Het loopt de spuigaten uit met het getrol en het nepnieuws van Scherpschutter.
  Mods, doe hier iets aan. Geef die figuur een ban, of zet een disclaimer bij zijn volkomen onware, hysterische en belachelijke posts.

 31. Berk

  @Scherpschutter, Joep heeft volkomen gelijk. Je doet constant allerlei niet onderbouwde dubieuze, uitspraken die gezien het bereik van dit medium ook nog eens gevaarlijk zijn, en als iemand je op de inconsistenties in deze uitspraken wijst reageer je zeer rancuneus. Triest!

 32. Theo

  Ik sluit mij aan bij Joep en Willem.

  Het wordt tijd dat DUIC het steevaste nepnieuws van de usual suspects niet meer door gaat laten. Het is stereotiep getrol waarvan ik vind dat geen enkel zichzelf respecterend nieuwsmedium dit zou moeten faciliteren.

  Het doorlaten van dergelijke reacties komt de geloofwaardigheid van DUIC als nieuwsmedium in elk geval niet ten goede. De reactiepanelen van DUIC beginnen steeds meer een vergaarbak te worden van allerlei randfiguren met extreme politieke en maatschappelijke opvattingen die toch vooral uit lijken te zijn op het stoken van onrust.

  Doe hier iets aan, DUIC.

 33. Joep

  Scherpschuttertje kan niet tegen kritiek olèolè

 34. Hans

  Ik ben het volkomen eens met Joep, Willem en Theo. Ik lees DUIC graag om op de hoogte te zijn van het gereutel uit Utrechts onderbuik, maar een enkeling (lees: Scherpschutter) maakt het echt te bont met zijn aperte onwaarheden. @Scherpschutter: in het echt ben je ongetwijfeld een heel fijn persoon, maar niet in DUIC. Zoek een leukere hobby!

 35. Scherpschutter

  De bovenstaande reacties zijn verbijsterend! De heren zijn letterlijk zelfs bang voor een IDEE…..Mijn ideeën. Waarbij de angst natuurlijk zit in het gegeven dat de heren denken dat het idee aanslaat bij mensen, hetgeen al evenmin verbijsterend is omdat diezelfde heren geen moment ongelegen laten om aan te geven hoe slecht mijn ideeën wel niet zijn…..

  Als mijn ideeën werkelijk zo slecht zouden zijn, waarom ben je dan zo bang het idee overgenomen wordt? Mensen nemen natuurlijk geen slechte ideeën over, maar alleen goede ideeën. U bent dan ook niet bang voor mijn ideeën omdat ze niet kloppen, maar omdat u weet dat ze wel kloppen…

  Mijn heren, angst is zelden een goede raadgever, zo blijkt maar weer eens en ik dank u zeer voor uw angst voor mijn ideeën. Het toont ragfijn aan dat u weet ik mijn ideeën hout snijden.

 36. Cor

  @Scherpschutter: Misschien heeft het iets te maken met de buitengewoon agressieve, antagonistische manier van discussiëren die je erop nahoudt, waarbij je meer dan eens totaal onnodig op de man speelt en je voorts nogal stellige uitlatingen doet over zaken waar juist (ook in de wetenschap) nog veel onzekerheid over is.

  Je gedrag doet vaak meer denken aan een doorgeslagen manipulatieve puber op een schoolplein dan aan een volwassene die kritisch nadenkt over zaken in de wereld en de gedachtes hier deelt. Misschien heeft het iets met bovenstaande reacties te maken.

 37. The true vlerk

  Gekscherend nemen we Scherpschutters eigen logica even en passen het op hemzelf toe.

  Deze luidt dat wanneer veel mensen jou tegenspreken, je automatisch gelijk hebt. Immers: deze tegensprekers zijn namelijk bevreesd dat een goed idee door anderen wordt overgenomen; daarom ageren ze tegen het idee. Een gedeeld idee is een goed idee.

  Dus: Als het idee, dat iemand onzin spuwt en dat menigeen de meningen van deze ene persoon zat is, zo wordt gedeeld door andere lezers zoals wij hier nu zien dan moet het idee juist zijn. Een gedeeld idee is een goed idee. Ergo….

  Serieus gesproken: Ik ben zeer gesteld op pluriformiteit aan meningen. Een verbod op meningen (‘ideeën’?) is zodoende niet aan de orde, binnen bepaalde perken althans.

  Meningen negeren, daarentegen, kan wel degelijk. Zeker wanneer ze niet bijdragen aan een gezonde uitwisseling van inzichten of omdat de eigenaars van deze meningen weigeren die van anderen met open vizier te betrachten. Meestal verdwijnen deze minder bruikbare meningen dan of raken zij sterk achterhaald wanneer de werkelijkheid toch anders blijkt.

  Hoe dan ook: blijf gezond, was je handen en houd afstand!

 38. bawang putih

  aan iedereen die regelmatig reageert op duic, ik sla de inhoudsloze lappen tekst van scherpschutter steevast over, bespaart mij een hoop ergernis! onthou deze tip!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).