Ondanks staking rijdt een deel van de bussen toch in Utrecht - De Utrechtse Internet Courant Ondanks staking rijdt een deel van de bussen toch in Utrecht - De Utrechtse Internet Courant

Ondanks staking rijdt een deel van de bussen toch in Utrecht

Ondanks staking rijdt een deel van de bussen toch in Utrecht
Foto's: Robert Oosterbroek
Ondanks de aangekondigde landelijke staking in het openbaar vervoer, rijden er vandaag met regelmaat bussen in Utrecht. Op station Utrecht Centraal zijn er veel bussen en reizigers te zien. Wel vallen er af en toe bussen uit en is het in sommige bussen drukker dan normaal.

Ondanks de aangekondigde landelijke staking in het openbaar vervoer, rijden er vandaag met regelmaat bussen in Utrecht. Op station Utrecht Centraal zijn er veel bussen en reizigers te zien. Wel vallen er af en toe bussen uit en is het in sommige bussen drukker dan normaal.

Een deel van de chauffeurs in het openbaar vervoer legt voor 72 uur het werk neer. De vakbonden willen een vermindering van de werkdruk en een loonsverhoging voor de werknemers. De afgelopen dagen is er veel gewaarschuwd dat er mogelijk geen bussen en trams zouden rijden in Utrecht. De vervoerders hebben desalniettemin genoeg chauffeurs bereid gevonden om te werken. Verschillende lijnen van U-OV en Syntus rijden daardoor wel, zij het met een aangepaste dienstregeling.

“De staking is goed georganiseerd, maar de deelname aan de staking niet”, laat een woordvoerder van U-OV op Utrecht Centraal weten. “Zo’n twintig procent van onze chauffeurs rijdt gewoon. Die zetten we vooral in op prioriteitslijnen, zodat bussen naar de ziekenhuizen en de Uithof wel regelmatig rijden.”

Toch kunnen er gedurende de dag sommige lijnen die nu wel rijden uitvallen. U-OV laat daarover weten: “Omdat we op dit moment nog niet kunnen voorspellen welk aantal chauffeurs daadwerkelijk komt werken, is het mogelijk dat er binnen de aangepaste dienstregeling bussen uitvallen. We doen ons uiterste best om dit tot een minimum te beperken.”

Syntus laat over de lijnen die nu rijden weten: “De lijnen rijden met een onregelmatige frequentie. Houd rekening met langere wachttijden en minder bussen dan je van ons gewend bent.”

De aangepaste dienstregeling is door U-OV opgehangen op het station

Dat een aantal chauffeurs wel rijdt, zorgt vooral voor veel verwarring onder de reizigers. “Ik heb net twintig minuten op een bus staan wachten die uiteindelijk niet kwam. Ik had ook kunnen gaan lopen, dan was ik al bijna op mijn werk geweest”, laat reiziger Gertjan weten.

“Wij komen net terug van een vakantie uit Oostenrijk met de nachttrein, maar zijn onverwachts wat langer van huis dan gepland. De bus naar onze woonplaats Oudewater rijdt namelijk niet vandaag”, vertellen reizigers Laura en Kees.

Veel buschauffeurs nemen vooral uit financiële overweging niet deel aan de staking. Buschauffeur Margot van U-OV: “Dit is al de zesde stakingsdag dit jaar. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Misschien had de bond iets als werkonderbreking moeten aankondigen in plaats van een staking. Wij zijn namelijk wel werkwillig en dit geldt niet als een verlofdag.” Buschauffeur Henk is het met zijn collega eens. “Ik kan het geld niet missen, dus moet wel werken. Dat de staking daardoor niet zo effectief is, daar heb ik maling aan.”

Hoewel menig bus en tram wel rijdt waren de OV-fietsen bij de Jaarbeurspleinstalling al rond 08.15 uur allemaal uitgeleend.

Eerder dit jaar waren al meerdere stakingsdagen in de stad. De werkgevers hebben laten weten weinig begrip te hebben voor de staking.

Fotoverslag

(Robert Oosterbroek)

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).