Onder de mensen bij Humanitas: ‘Ik kwam er in m’n eentje niet uit’ | De Utrechtse Internet Courant Onder de mensen bij Humanitas: ‘Ik kwam er in m’n eentje niet uit’ | De Utrechtse Internet Courant

Onder de mensen bij Humanitas: ‘Ik kwam er in m’n eentje niet uit’

Onder de mensen bij Humanitas: ‘Ik kwam er in m’n eentje niet uit’
Foto: Steven de Groot / DUIC
Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 49: Henny Boekhout.

Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 49: Henny Boekhout.

Henny Boekhout (73) was bijna vijftig jaar getrouwd met zijn vrouw Gerda. Zij overleed in september 2018 op 73-jarige leeftijd na lang met hartklachten en COPD geworsteld te hebben. Boekhout had veel moeite om de dood van zijn vrouw te verwerken. Hij besloot hulp te zoeken en kwam uiteindelijk bij Humanitas terecht. Elke twee weken komt er een vrijwilliger bij hem langs om hem te helpen omgaan met zijn verlies.

“Ze is op 14 september overleden. We waren 49 jaar getrouwd. Ik heb het er nog steeds heel moeilijk mee”, vertelt Boekhout zichtbaar geëmotioneerd. “Je raakt het mooiste wat je hebt kwijt. Die eerste paar maanden ben je druk bezig met alles te regelen voor de crematie en te reorganiseren. Mijn vrouw deed bijvoorbeeld de administratie, opeens moet je dat zelf gaan doen. Ik had het idee dat ik in drijfzand terecht was gekomen.”

Boekhout stapte in de eerste instantie met klachten over hevig slaapgebrek naar de huisarts waar hij slaapmiddelen voorgeschreven kreeg, maar hij had meer hulp nodig. “Ik had het echt niet verwacht van mezelf, dat ik er zoveel moeite mee zou hebben. Uiteindelijk zei ik tegen de huisarts: ‘Ik heb hulp nodig, ik kom er in m’n eentje niet uit’.”

Boekhout werd uiteindelijk doorverwezen naar het programma Steun bij Rouw van de stichting Humanitas en doet hier nu ongeveer een half jaar aan mee. Tijdens het programma worden de deelnemers na een intakegesprek gekoppeld aan een vaste vrijwilliger. Die komt thuis op bezoek bij mensen die een dierbare hebben verloren. Het belangrijkste is het bieden van een luisterend oor. Het zijn veelal mensen die zelf ook ervaring hebben met het verwerking van een groot verlies en ook ontvangen ze scholing van Humanitas. Zij weten hierdoor wat de deelnemers aan het programma hebben doorgemaakt en accepteren de gevoelens die na het verlies worden ervaren. Alles wat er in deze gesprekken wordt gezegd is vertrouwelijk.

Bij Boekhout komt vrijwilligster Joske op bezoek. “Ze komt nu eens in de twee weken, maar als ik nu zou zeggen dat ik haar liever elke week zou zien dan komt ze. We praten over de dingen waarmee ik geconfronteerd wordt. Zoals toen ik een lade open deed en zag dat er nog een make-up spiegeltje van mijn vrouw lag. Die pijn, die voel ik hier”, vertelt Boekhout gebarend naar zijn middenrif. “Joske heeft me geleerd dat die pijn steeds een stukje minder wordt, maar dat iedereen het op zijn eigen tempo verwerkt. Het kan een jaar duren, het kan twee jaar duren. Uiteindelijk zal het zonnetje weer tevoorschijn komen. Ik heb met haar echt een schot in de roos, ze weet precies wat ze moet zeggen om mij te helpen.”

De vrijwilligers van Humanitas komen afhankelijk van de noodzaak een half jaar tot een jaar op huisbezoek en ook de frequentie van de bezoeken wordt in overleg bepaald. Deelname aan Steun bij Rouw is geheel gratis. Boekhout heeft een duidelijk advies voor mensen die in een soortgelijke situatie terechtkomen: “Schaam je niet, vraag om hulp, die mensen doen prachtwerk. Als Humanitas er niet was geweest zou er een hoop extra verdriet rondlopen.”

Mensen die ook ondersteuning willen bij het verwerken van een verlies kunnen terecht bij Humanitas, sbr.utrecht@humanitas.nl of 030-2524030. We bieden individuele maatjes en drie lotgenotengroepen (partnerverlies, na zelfdoding, voor jongvolwassenen).

1 Reactie

Reageren
  1. Frans Borgers

    Ik woon in Frankrijk omdat desijds de huur haast niet betalen was .Nu zijn we er iets op vooruit gegaan.
    Zelf ben ik bijna 82 jaar en mijn vrouw is vijftien jaar jonger dan ik zelf.
    Maar ook zij kampt met soms hevige rugpijn waarvoor ze wordt behandeld.
    Zelf heb ik een hart operatie gehad (4 omleidingen) en twee stents op latere leeftijd en pas nog een hartklep.
    Ook heb ik plas-buis probleem voor welk ik iedere drie maanden in het ziekenhuis wordt behandeld.
    Nu loop ik met een speciale stok om overeind te blijven en kost het me
    veel moeite een wandeling te maken.Ondanks voorgaande problemen ben ik
    optimistisch.
    Het enige dat ik graag doe is ; op mijn knieëen de tuin bijhouden.
    Gras maaien kost me heel veel energie maar doe het toch. En een klein ommetje met onze hond Max.
    Groet, Frans Borgers 17 place de l’eglise, 87310 Saint Auvent

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).