Onder de mensen: ‘Iedereen kan zich eenzaam voelen’ | De Utrechtse Internet Courant Onder de mensen: ‘Iedereen kan zich eenzaam voelen’ | De Utrechtse Internet Courant

Onder de mensen: ‘Iedereen kan zich eenzaam voelen’

Onder de mensen: ‘Iedereen kan zich eenzaam voelen’
Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 51: Monique Dekker.

Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 51: Monique Dekker.

Monique was eerst deelnemer bij Vriendschap in Utrecht, maar zet zich nu als vrijwilliger in om andere eenzame mensen te helpen. Ze kreeg twee jaar geleden een zware depressie en verloor een aantal vrienden. Ze ging vervolgens op zoek naar nieuwe mensen om leuke dingen mee te doen. Inmiddels is haar sociale netwerk beetje bij beetje gegroeid en voelt ze zich niet meer zo eenzaam. Ze organiseert nu een speeddate voor Vriendschap in Utrecht.

Monique was 22 toen ze een zware depressie kreeg. Ze had weinig energie en moest in therapie. “Af en toe deed ik nog wat samen met mijn toenmalige vriend of vriendinnen, maar dat was allemaal redelijk beperkt”, blikt ze terug. “Ik wilde best vaak wat ondernemen, maar niemand wilde mee. Dat gaf me een heel eenzaam gevoel.”

Monique was al afgestudeerd als sociaal werker aan de hogeschool, maar moest door haar ziekte een master aan de universiteit staken. “Ik was vanuit mijn studie bekend met welzijnsorganisaties en psychologen, waardoor de stap om me aan te melden voor Vriendschap in Utrecht persoonlijk niet zo groot was. Als vrijwilliger merk ik zelf wel dat anderen daar veel moeite mee hebben. Ik denk door het taboe wat er op eenzaamheid en het vragen om hulp rust.”

Na een zoektocht op het internet kwam Monique uit bij welzijnsorganisatie U Centraal. Een van de projecten is Vriendschap in Utrecht waar mensen aan elkaar worden gekoppeld op basis van bijvoorbeeld persoonlijke interesses. Ook worden workshops of andere bijeenkomsten georganiseerd en kan een getrainde vrijwilliger als personal coach helpen in contact met anderen. Het project wordt vooral gedragen door de vrijwilligers.

“Nadat mijn relatie uitging, wilde ik vrijwilligerswerk gaan doen. Ik kon door mijn herstel inmiddels alweer uren maken en wilde heel graag iets betekenen voor mijn medemens. Vooral voor eenzame jongeren.” Op 1 oktober staat er een speeddate op het programma in de Kargadoor. “Dan komen weer allerlei mensen samen om een leuke avond te hebben”, vertelt ze enthousiast. “Het doel van de avond voor een bezoeker aan de speeddate is niet dat je daar je beste vriend gaat ontmoeten, maar het is vooral gewoon een leuke en gezellige avond.”

De afgelopen weken is er weer veel in de media geschreven over eenzaamheid en specifiek ook over eenzaamheid onder jongeren. Op Twitter gingen door een oproep de hashtags #eenzamejongeren en #maatjegezocht viraal. Volgens Monique helpt dit veel jongeren om de eerste stap te zetten. “Wij zien ook dat er meer aanmeldingen zijn, omdat het meer in het nieuws is. Wel jammer dat er altijd zo’n zielige foto van een jongen in de hoek bij artikelen wordt geplaatst, want zo is het echt niet altijd: iedereen kan zich eenzaam voelen.”

Ze vertelt dat het voor jongeren ook lastig is om te gaan met sociale media. “Dan zie je de tijdlijn van anderen en dat ziet er allemaal heel leuk uit, maar jij zit dan alleen thuis. Dat kan heel vervelend zijn. Ik ben ook een tijdje gestopt met sociale media. Ik ging bijvoorbeeld zelf op vakantie en had dan allemaal mooie foto’s geplaatst, een tijdje later keek ik naar die vakantiefoto’s en was ik jaloers op mijn eigen leven. Tsja, dat gaat wel ver natuurlijk.” Inmiddels gaat het een stuk beter met Monique. Ze is nog in behandeling voor haar depressie. “Maar door hoe ik nu in het leven sta en door het vrijwilligerswerk gaat het wel beter. En ik voel me ook niet meer zo eenzaam. Ik kan mensen alleen maar aanraden om een eerste stap te zetten. Het kan echt!”

Heb jij ook de behoefte om nieuwe, leuke en inspirerende mensen te ontmoeten? Lijkt het je leuk om naar een festival of cabaretvoorstelling te gaan, maar heb je niemand om mee te gaan? Kom dan speeddaten bij Vriendschap in Utrecht voor iedereen van 18 tot en met 30 jaar in de Kargadoor op dinsdag 1 oktober. Niet in de hoop om de ware liefde te treffen, maar een speeddate voor het maken van vriendschappelijk contact. Aanmelden kan tot 30 september via u-centraal.nl/speeddate.

Utrecht investeert in de kwaliteit en toekomst van de stad om snel en sterk uit de coronacrisis te komen. Mensen die hard zijn geraakt door de crisis krijgen extra hulp. Werkzoekenden krijgen goede begeleiding en scholing.  Er is extra steun voor evenementen, sport, cultuur en welzijn en er wordt versneld geinvesteerd in projecten op bijvoorbeeld het gebied van wonen, verkeer en groen. Dat doet de gemeente Utrecht, samen met het rijk, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Lees hoe Utrecht snel en sterk uit de crisis komt.

 

2 Reacties

Reageren
 1. De Wereld Van Sofie

  Ik ben helemaal verbaasd om hier jouw verhaal te lezen. Dapper!
  En wat een prachtig initiatief, de speeddate voor jongeren. Ga zo door Monique!

  groeten, jeroen

 2. Kadoendra

  Ik vind het invullen van je leeftijd (Overigens ben ik niet zwaar bejaard) niet meer van deze tijd, want je weet nooit van wie in de wereld (en hoe oud die is!) je iets nieuws krijgt te horen.

  En is een nieuwe vriendschap niet alleen gericht om alles te horen wat jij al lang ook al dacht, maar om ook weer iets nieuws te horen?!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).