Onder de mensen: ‘Ik was nieuwsgierig naar de Nederlanders’ | De Utrechtse Internet Courant Onder de mensen: ‘Ik was nieuwsgierig naar de Nederlanders’ | De Utrechtse Internet Courant

Onder de mensen: ‘Ik was nieuwsgierig naar de Nederlanders’

Onder de mensen: ‘Ik was nieuwsgierig naar de Nederlanders’
Mustapha Bay van Stichting Mowad
Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 40: Mustapha Seray Bah van Stichting Mowad. Deze serie komt tot stand in samenwerking met de gemeente

Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 40: Mustapha Seray Bah van Stichting Mowad. Deze serie komt tot stand in samenwerking met de gemeente

Mustapha Bah richtte in 2014 de migrantenorganisatie Mowad op. Hier worden Afrikaanse mensen in Nederland geholpen om beter te integreren en hulporganisaties om beter te communiceren met de groep. Maar Mustapha was al tien jaar eerder bezig om mensen te helpen. Toen hij naar Nederland kwam had hij namelijk ook veel vragen – waarmee hij nu zijn lotgenoten kan helpen.

Mustapha kwam vanuit Sierra Leone in 2002 naar Nederland. De inmiddels 37-jarige man kwam in Utrecht terecht. Er kwamen veel jongeren uit West-Afrika naar Nederland in die periode. Hij vertelt: “We kwamen hier en hadden veel vragen: Waarom is iedereen zo gehaast en waar gaat iedereen de hele dag heen? Ik wist niet waar ik moest beginnen.” Hij moest zichzelf zien te redden en deed dat uiteindelijk ook.

“Ik ben vrij sociaal en dat pushte mij om dingen uit te zoeken. Jongens en meisjes die niet konden lezen of schrijven stonden al helemaal 2-0 achter. Vanuit die periode is het idee ontstaan om met elkaar op te trekken.” Mustapha noemt zichzelf een echte Utrechter en leerde Nederlanders goed kennen op onder meer het voetbalveld. Zo speelde hij tien jaar lang voor Elinkwijk. “Ik had hier geen familie dus ik moest ook wel. Het hielp dat ik heel nieuwsgierig was naar die Nederlanders en ik sprak goed Engels. Uiteindelijk ben ik ook gaan studeren.”

Mustapha vertelt dat het onveilig kan voelen en onzeker kan zijn als je niet precies weet waar je aan toe bent. “Je krijgt met heel veel instanties te maken en er zijn veel vraagstukken. Het moeilijkste is om echt te integreren en niet alleen in je eigen groep te blijven.” Vaak blijkt communicatie een probleem te zijn. De stichting helpt daarbij. Zo sturen ze geregeld iemand mee voor gesprekken van Afrikanen met school, de GGD of de huisartsenpost als taal een probleem is. Bij de stichting zijn naast Mustapha ook twee antropologen actief en nog eens twee Afrikaanse Nederlanders, met allemaal hun eigen expertise. Daarnaast zijn er veel vrijwilligers bij betrokken. “Soms weet ik het ook niet”, vertelt Mustapha. “Dan is er iets met een gezin uit Somalië en moet ik ook iemand bellen die daar meer verstand van heeft. Wij kunnen het ook niet alleen. Er zijn veel culturele verschillen tussen de Afrikaanse landen.”

Vragen

Mowad is een verbindende organisatie. Er wordt kennis gedeeld met organisaties en hulpverleners, maar ook Afrikanen zelf worden gestimuleerd hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Daarnaast is er veel aandacht voor de ontwikkeling van kinderen door bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding.

Michelle komt oorspronkelijk uit Kameroen en was zo iemand die hulp vroeg bij Mowad. Ze zat in een moeilijke scheiding en er moest een ouderschapsplan komen voor haar kinderen. De communicatie met haar ex-man bleek lastig te zijn. De stichting bemiddelde en zorgde dat Michelle werd geholpen. “Ik had via-via gehoord van de stichting. Een expert van de stichting is in gesprek gegaan met mijn ex. Het ging moeizaam, maar uiteindelijk is er een plan gemaakt en ook ondertekend. Heel fijn, ik ben echt heel goed geholpen!” Inmiddels hebben haar kinderen ook huiswerkbegeleiding bij Mowad en gaat ze zelf naar bijeenkomsten met ouderen. Ze is een van de vele succesverhalen van Mowad.

De vragen komen dan ook niet alleen meer vanuit de Afrikaanse gemeenschap zelf. Ook hulpverleners en organisaties roepen vaak de hulp in van de stichting. “Wij weten wat er speelt. Soms is er een geval waar opvoedingsdeskundigen, hulpverleners of zelfs politie niet weten hoe ze kunnen helpen. Als ze vastlopen komen ze bij ons uit. Wij gaan dan in gesprek gaan en snappen meer van de culturele achtergronden. Die gesprekken leveren echt heel veel op. Mensen weten ons steeds beter te vinden. Daar ben ik heel tevreden mee.”

Intussen is er wederom een nieuwe groep van Afrikanen in Nederland. Stichting Mowad heeft samen met Vluchtelingenwerk al workshops gegeven in zelfredzaamheid aan die nieuwe groep. Mustapha hoopt dat structureel te kunnen gaan doen: “Die jongeren kunnen zich met ons identificeren. Dat is heel belangrijk. Dat weet ik zelf ook nog van toen ik hier aankwam.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).