Onder de mensen: ‘Onze Truus’ van het buurtcentrum in Hoograven | De Utrechtse Internet Courant Onder de mensen: ‘Onze Truus’ van het buurtcentrum in Hoograven | De Utrechtse Internet Courant

Onder de mensen: ‘Onze Truus’ van het buurtcentrum in Hoograven

Onder de mensen: ‘Onze Truus’ van het buurtcentrum in Hoograven
Foto: Robert Oosterbroek
“De vis is weer heerlijk, Truus.” Sociaal Makelaar Dick Haaksman smult van een zojuist gehaalde snack van de visboer. Truus Vermeulen zegt met zichtbaar plezier: “Ik haal altijd een visje voor hem. Vindt hij heerlijk.” Het is Truus in een notendop. Het middelpunt van de aandacht en begaan met iedereen.

“De vis is weer heerlijk, Truus.” Sociaal Makelaar Dick Haaksman smult van een zojuist gehaalde snack van de visboer. Truus Vermeulen zegt met zichtbaar plezier: “Ik haal altijd een visje voor hem. Vindt hij heerlijk.” Het is Truus in een notendop. Het middelpunt van de aandacht en begaan met iedereen.

Onder de mensen

Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 25: vrijwilliger Truus Vermeulen bij buurthuis Hart van Hoograven.

Achter elkaar komen er mensen binnen bij het buurthuis Hart van Hoograven. Om 13.00 uur begint het klaverjassen waar buurtbewoners op af komen. Het wordt georganiseerd door Truus. “Vermeulen?”, vraagt een medewerker van de sociaal makelorganisatie Vooruit. “Oh, je bedoelt onze Truus! Die komt eraan.” Even later komt Truus inderdaad binnen. Ze begint gelijk tegen iedereen te praten en deelt stukjes kibbeling uit.

Daarna vertelt ze dat ze al jarenlang vrijwilliger is bij het buurtcentrum aan ‘t Goylaan. Op dinsdag en donderdag is ze aanwezig in het buurthuis om te koken of kaarten. Ook regelt ze eens per twee weken de knutselmiddag op woensdag. “En donderdag zijn er weer pannenkoeken, dan zal het wel weer heel druk zijn”, zegt Truus. Ze heeft duidelijk schik in haar rol en maakt met iedereen een praatje. “Vroeger was ik een huismus, dus is het voor mij belangrijk om in contact te komen met mensen.” Ze is inmiddels 62 jaar en wilde een aantal jaar geleden weer werken, maar het ontbrak haar aan diploma’s. “Overal willen ze een diploma voor hebben, maar dat lukt me niet meer. Ik heb allerlei baantjes gehad, zoals in een wasserij en de kauwgomfabriek. Maar dertien jaar geleden kreeg ik kwalen en moest ik een nieuwe hartklep. Daarna vond ik het moeilijk om buiten te komen, was ik snel bang. Nu ben ik weer onder de mensen. Zolang ik het leuk vind, blijf ik het doen.”

‘Ik kom af en toe ogen en oren tekort’

Aandacht

Volgens Sociaal Makelaar Haaksman zorgt Truus voor een prettige sfeer in het buurthuis van Hoograven. “Het is onze functie om te faciliteren, maar zo iemand als zij is erg belangrijk. Ze heeft aandacht voor iedereen en maakt het gezellig.” Hij vervolgt: “Wij kunnen ons niet opdelen en overal bij zijn. Als een vrijwilliger dan zelfstandig activiteiten kan organiseren, zijn wij enorm geholpen. Als ze iets nodig heeft, klopt ze aan. Dan zijn wij er.” Truus is ook begaan met de mensen die ze buiten het buurthuis ontmoet, zo past ze soms op een hondje van een buurtbewoner, doet ze boodschappen voor een ander of brengt ze iemand op zondag een macaronischotel. “Ik kom wel eens ogen en oren tekort”, zegt ze grinnikend over alle contacten die ze de laatste jaren heeft opgedaan.

Het hoeft allemaal geen uren te duren volgens Truus, maar contact met de buitenwereld is voor veel mensen essentieel om niet te vereenzamen. Ze denkt even na en zegt dan: “Ik heb een goede sociale functie en verlang niets terug van mensen.” Er komt een man binnen die haar een tupperware-bakje aangeeft. “De kippensoep was weer top.” Truus geeft een knipoog. “Zie je wel.”

Deze bijdrage wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).