Ondergronds kabelnetwerk maakt plaatsen nieuwe bomen moeilijk in Rivierenwijk | De Utrechtse Internet Courant Ondergronds kabelnetwerk maakt plaatsen nieuwe bomen moeilijk in Rivierenwijk | De Utrechtse Internet Courant

Ondergronds kabelnetwerk maakt plaatsen nieuwe bomen moeilijk in Rivierenwijk

Ondergronds kabelnetwerk maakt plaatsen nieuwe bomen moeilijk in Rivierenwijk
Het ondergrondse kabelnetwerk blijkt het plaatsen van nieuwe bomen in Riverenwijk erg moeilijk te maken. Bewoners zouden zelf de gelegenheid krijgen om plaatsen aan te dragen voor nieuwe bomen, maar dat is toch niet mogelijk.

Het ondergrondse kabelnetwerk blijkt het plaatsen van nieuwe bomen in Riverenwijk erg moeilijk te maken. Bewoners zouden zelf de gelegenheid krijgen om plaatsen aan te dragen voor nieuwe bomen, maar dat is toch niet mogelijk.

In het verleden bleek dat de aanvragen vaak leidden tot teleurstelling bij bewoners, omdat de plaats van hun voorkeur achteraf niet geschikt was, door bijvoorbeeld de aanwezigheid van leidingen.

De gemeente besloot daarom voor dit project in Rivierenwijk een kaart te laten maken, waarop ondergrondse kabels en leidingen te zien zijn. Daaruit blijkt dat er ‘een spinnenweb’ aan kabels en leidingen in de wijk ligt.

“Tegen onze eerdere verwachting in, is er nauwelijks ruimte te vinden om extra bomen te planten. Het beschikbaar stellen van kaarten aan bewoners om plekken te zoeken voor bomen blijkt daarom niet werkbaar”, aldus de gemeente.

Initiatieven

De vergroening van de wijk is volgens de gemeente hard nodig, om bijvoorbeeld hittestress te voorkomen, afwatering te verbeteren en de openbare ruimte aangenamer te maken. Verschillende initiatieven van buurtbewoners maken de vergroening toch mogelijk. Zo kunnen struiken in plaats van bomen worden geplant en groene gevels worden aangelegd.

De gemeente gaat daarnaast zoeken naar andere manieren om toch bomen te planten. Hiervoor wordt onder meer gekeken of kabels en leidingen anders geordend kunnen worden en of er bomen kunnen worden geplant die niet de hele levensduur blijven staan.

8 Reacties

Reageren
 1. Walter

  Is die kaart beschikbaar? Uit nieuwsgierigheid wel benieuwd naar

 2. HArry

  Pssssst. Kabels kunnen verplaatst of iets opgeschoven worden.
  Dat is een voordeel van kabels

 3. Koel Hoofd

  @harry
  Dat kost geld…
  GL heeft liever dat mensen hun eigen stenen achtertuintjes, balkonnentjes en dakjes groen maken met potplantjes.

 4. Erwin

  @harry; dan gaan de reaguurders klagen dat de straten alwéér open liggen. Het is namelijk nooit goed😉

 5. Joas

  Wie is er dan verantwoordelijk voor het afgeven van vergunning voor het aanleggen van leidingen? Afstemming vooraf lijkt me hier de oplossing. ruimte open houden voor aanplant bomen als eis voor de bedrijven die kabels onder de grond moeten aanleggen. De grond is nog altijd van de gemeente en niet van de kabelaar.

  Lijkt alsof men er pas achteraf achterkomt dat er geen ruimte meer over is. Overigens zijn er bepaalde boomsoorten die prima in bakken kunnen groeien. Dat lijkt me dan een prima alternatief. Die zijn ook nog verplaatsbaar. OP deze wijze kunnen er duizenden (weliswaar kleinere, maar toch) bomen geplaatst worden op plekken waar ze eigenlijk niet geplant kunnen worden. Dat is ook een prima alternatief voor de Neude EN bomen in de grond EN bomen in verplaatsbare bakken. Zo kan je daar toch behoorlijke aantallen kwijt. Iedereen blij. De horeca, de festivals, de gemeente en wij als bewoners die groen en verkoeling nodig hebben. Als iedereen wat water bij de wijn doet (maar dat spreekwoord kent niemand meer in Nederland). Lijkt me ook prima om een hele rij aan bomen te planten paralel aan de busbaan (zoals op de Parade in Den Bosch, of het Vrijthof in Maastricht), om die lelijke busbaan aan het zicht te onttrekken (en bij goede plaatsing) als geluidsfilter te dienen. Dan krijg je ook rust in de stad (en op de Neude) kan het middengedeelte van de Neude boomvrij blijven (want dat is ook fijn. Een plein).

 6. Willow

  Volgens mij liggen de prioriteiten verkeerd. Ik heb in andere steden gewoond waar ze de extra werk & kosten van wortels voor lief nemen omdat bomen zijn veel waard. Zoals Harry zei ze kunnen geschoven/doorgezaagd worden als dat nodig is. En af en toe zullen ze een lekkende leiding sneller kapot maken. Maar dat valt allemaal in het niets tegen over de hogere leefbaarheid en leefkwaliteit. Het is al lang bekend onder makelaars dat huizen in boomrijke straten meer waard zijn dan dezelfde huizen in “stenen” straten. Dus meer bomen aub.

 7. HArry

  Wat mij overigens wel opvalt dat vele voorbij gaan aan de jaarlijkse natuurlijke toename/aanwas van bomen. Bomen GROEIEN gemiddeld 1 meter per jaar. Dus wanneer wij zouden besluiten om morgen te stoppen met de kap van bomen voor subsidie zouden we al miljoenen kuubs bomen toename hebben.

  Dus vooral niets doen helpt meer dan voor het klimaat bomen te verhakselen.

 8. Vera Sleutels

  Heroverwegen om het stukje groen tussen het spoor Kruisvaart groen te behouden en niet te bebouwen is vast geen optie?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).