Ondernemers Lombok schrijven brief aan gemeente: ‘Pak de georganiseerde bedelbendes aan’ Ondernemers Lombok schrijven brief aan gemeente: ‘Pak de georganiseerde bedelbendes aan’

Ondernemers Lombok schrijven brief aan gemeente: ‘Pak de georganiseerde bedelbendes aan’

Ondernemers Lombok schrijven brief aan gemeente: ‘Pak de georganiseerde bedelbendes aan’
Archieffoto De Kanaalstraat.
Een groot aantal ondernemers uit de Kanaalstraat en de Damstraat en andere belanghebbenden hebben de gemeente Utrecht opgeroepen iets te doen aan de bedelaars in het gebied. In een brief aan de burgemeester en wethouders wordt gesproken over ‘overlast van georganiseerde bedelbendes’.

Een groot aantal ondernemers uit de Kanaalstraat en de Damstraat en andere belanghebbenden hebben de gemeente Utrecht opgeroepen iets te doen aan de bedelaars in het gebied. In een brief aan de burgemeester en wethouders wordt gesproken over ‘overlast van georganiseerde bedelbendes’.

“Wij vragen dringend om uw hulp”, is te lezen in de brief. “In ons winkelgebied ervaren wij al langere tijd overlast van georganiseerde bedelaars. […] Deze overlast neemt toe. De sfeer wordt grimmig en klanten, ondernemers en bewoners voelen zich hierdoor onveilig.”

De brief is namens de Ulu-moskee, de Winkeliersvereniging Lombok, bewonersorganisatie Wishing Well West en een groot aantal ondernemers waaronder de Albert Heijn geschreven. Zij benadrukken graag mensen te helpen die het moeilijk hebben, maar dat het hier gaat om ‘bendes die veel geld verdienen’. “Vermoedens van georganiseerde criminaliteit en mensenhandel zien en lezen wij daarbij steeds vaker.”

Honderden euro’s

In de brief is verder te lezen dat de bedelaars in de ochtend worden afgezet. Gedurende de dag zijn ze aan het bedelen en aan het eind zouden ze bij ondernemers vragen of ze honderden opgehaalde euro’s aan kleingeld kunnen wisselen.

“Het vriendelijk vragen om geld is daarbij vaak al lang een gepasseerd station, het is steeds vaker opdringerig en intimiderend. Dit is funest voor een levendig, aantrekkelijk en veilig winkelgebied waar wij samen zo graag aan werken.”

Verantwoordelijkheid

De schrijvers van de brief zeggen zelf ook de verantwoordelijkheid te hebben om bedelaars aan te spreken en vragen of ze weg willen gaan. “Ook kunnen wij onze klanten aanspreken niet te doneren. Wij doen dit vaak al en willen hierin best een stap extra zetten. Wij kunnen dit echter niet alleen en voelen ons hierin nu vaak onveilig en niet gesteund.”

Via de brief wordt de gemeente daarom opgeroepen om met een verbod op bedelen te komen. “Wij kunnen ons voorstellen dat daarbij goed gekeken wordt naar een totaal verbod of een verbod dat plaats, tijd en moment afhankelijk is. Belangrijk is daarbij wat ons betreft om de georganiseerde bendes aan te pakken. Deze bendes hebben niets met liefdadigheid te maken en veroorzaken alleen maar slachtoffers en verliezers.”

Probleem

Het probleem van bedelaars in Utrecht speelt al langer. In 2019 gaf toenmalig burgemeester Jan van Zanen nog aan dat Oost-Europese bedelaars hun gang konden blijven gaan zolang ze de wet niet overtraden. Bedelen is in Nederland namelijk niet verboden.

Daarnaast gaf Van Zanen in 2019 aan dat zowel de politie als de gemeentelijke toezichthouders misstanden in de gaten zouden houden. Als voorbeeld noemde Van Zanen naroepen en aanklampen.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Het is echt een probleem aan het worden.
    Maar ja, de zachte heelmeesters in het stadskantoor maken nu eenmaal dooretterende stinkende wonden.
    Ben benieuwd of deze ondernemersbrief gaat helpen, onze nieuwe burgemeesteres heeft immers meer ballen dan haar voorganger.

  2. Lombokker

    Als omwonende kan ik mij hier voor 100% bij aansluiten.

    Mensen, geef deze lui absoluut géén geld, daarmee houd je deze ellende alleen maar in stand. Het is één groot toneelstuk, en het geld verdwijnt in de zakken van de grote baas, die er in Roemenië een protserige villa van laat bouwen.

  3. GeenStijl@Utrecht 🤫

    Dit is een probleem waar al jaren door politici en politieke partijen voor wordt weg gekeken,bang om voor racist uitgemaakt te worden.
    In dit land hoef je niet te bedelen,maar voor mensen uit andere Europese lidstaten zijn wij relatief rijk zoals bv Roemenië, dus die grijpen hun kans om wat geld te verdienen op deze wijze.
    Ook hier kun je spreken van mensenhandel, maar blijkbaar kan dat de politieke partijen niets schelen.
    Tijd voor onze burgemeester om er een einde aan te maken,kijken of zij dit durft.

  4. Lombokjooo

    Sta ik laatst met degelijk herenrijwiel, te wachten op stoplicht Kanaalstraat lombok
    Staat er inenen een fakebedelaar voor mijn fiets
    Nam mijn voorwiel tussen zijn benen, kon niet wegkomen
    Hij eiste vroeg geld
    Kon met duw douwwerk wegkomen
    Later besefte ik het lijntje tussen bedelen en beroving was hier heel dun

    Handhaving in Kanaalstraat is zichtbaar zeer zwak
    Dubbelparkeren in de Kanaalstraat, is gewoonte gedrag geworden
    Wordt zelden of nooit tegen opgetreden
    Handhaving zien het wel
    Maar kijken weg

  5. Scherpschutter

    Laat bedelaars gewoon met rust. Deze mensen doen niemand kwaad… Je hebt geen overheid nodig om mensen die niemand kwaad doen aan te pakken. Vragen om geld (of wat dan ook) waarbij de ander een vrijwillige keuze wordt geboden is moreel volkomen verdedigbaar.

    Als je bedelaars weg wil hebben dan is dat heel simpel: geef gewoon geen ene cent. Binnen een paar dagen zijn ze vertrokken.

  6. Massegast

    Moet je even goed luisteren. Het is democratisch besloten dat er gebedeld mag worden. Case closed. Hé, nou kan ik toch het ironie-teken op m’n toetsenbord niet vinden…. Wat een pech.

  7. Pee

    Ik ondersteun dit even met een video.
    https://www.youtube.com/watch?v=Ugyah2GEdTI

  8. Groen lombok

    Als diezelfde ondernemers nou ook eens een brandbrief sturen over de aanhoudende overlast van dubbelparkeerders, brullende quats en motoren, afval en drugsdealers dan zie ik als bewoner ook eens wat van ze terug.

    En ja, in 2022 staat het verkeer en de aanpak op de agenda. Maar dat heeft dan ook 6 jaar geduurd he. Zet daar dan eens druk op mensen. Maak er écht een schoon en veilig winkelgebied van.

  9. Don

    Het huidige gemeentebestuur zal wel weer met een spandoek komen na hier uiteraard zeer uitgebreid over vergaderd te hebben met verboden te bedelen. Op de foto staat het spandoek dat je niet te hard mag rijden is ook zo’n doorslaand succes geworden.

  10. Erik

    Wat Groen Lombok zegt, en het verkeersprobleem speelt al meer dan 25 jaar!

  11. Yoshua

    Bedelartiesten worden steeds slimmer.
    Bedelen bij een moskee levert altijd meer op dan in een winkelstraat.
    De gelovigen hebben de plicht te geven aan armen.
    In veel islamitische landen zie je bedelaars bij de moskee.
    Of het nu georganiseerd bedelen betref doet niet ter zake, het is niet verboden om georganiseerd te bedelen.
    Deze mensen werken hard voor hun centjes.
    Mijn favoriete bedelartiest is de man die niet kan lopen, totdat je een tientje bij hem in het zicht laat vallen waarbij hij er naar toe moet om het als eerste te kunnen pakken, dan kan de man plotseling wel lopen.
    Hoe mooi is dat.

  12. Esrin W.

    Dit is wel het Utrecht van de laatste jaren. Zodra je de deur uit stapt word je binnen een kwartier wandelen al meerdere malen om geld gevraagd en soms als niet eens meer in het Nederlands. Op het moment dat je vraagt of ze legitimatie bij zich hebben kiezen ze het hazenpad. Aanrader.

  13. pieter

    als ik ondernemer was moest ik toevallig mijn ramen wassen en dan ging de wateremmer om,moet je zien hoe fijn ze dit vinden,ze zijn van die plek zo weg !!!
    je wordt toch doodziek van die klojo,s die gevouwen met hun neus bij de grond liggen en een bedelbakje erbij!!
    volop in bv lange Elisabeth straat

  14. Binnenstadbewoner

    @ scherpschutter dat is wishful thinking. Oplichters en acteurs die faken dat ze ziek/ zwak/ kreupel zijn. Zonder handhaving kom je nooit van die gasten af en worden het er veel meer. Ook als je niks geeft – en dat lijkt 99 % te zijn – wordt je door hen lastig gevallen. Zij leven van die ene 1 % die wel wat geeft.

  15. Tja...

    @Yoshua “Mijn favoriete bedelartiest is de man die niet kan lopen, totdat je een tientje bij hem in het zicht laat vallen”

    Is dat dezelfde man die 15 jaar geleden vaak in de binnenstad zat, met een verhaal over niet meer thuis kunnen komen en geld nodig hebben om iemand te kunnen bellen om hem op te halen? Als je aanbood dat hij je mobiele telefoon wel even mocht gebruiken, was dat geen oplossing en werd hij boos en moest je weg… 😉

  16. Esrin W.

    Ik zie tóch heel veel mensen wat geven, vaak een twee euro munt ook nog. Wat denken ze nou, dat hij daar een maaltijdsalade van gaat kopen? Kom eens uit die groene bubble.

  17. Wim Vreeswijk

    Bedelen is kennelijk nog steeds een lucratief rekenmodel anders zou er niet gebedeld worden, lijkt mij en lopen er nog zat gulle gevers rond in Lombok.

  18. Yoshua

    @tja,
    Nee die niet, dat is een junk van vroeger.
    Op de Bilstraat loopt vaak een vrouw van in de 50 die geld vraagt voor het snurkhuis, terwijl ze zelfstandig woont in huis in de buurt van de Biltstraat.
    Ik bedoel een Roemeen, komt altijd met een groepje van 8 bedelaars, meeste zijn vrouwen.

  19. Cico

    Goed dat er iemand eindelijk aan de bel trekt. Het is echt opvallend hoe het gebedel toeneemt in de Kanaalstraat, Damstraat en voor de Appie bij de moskee. Altijd dezelfde mensen die letterlijk in ploegen werken, inclusief dramatisch acteerwerk om emphatie op te wekken.
    Het is misschien storend voor de lokale ondernemers en de klanten. Maar het is extra tragisch, omdat deze bendes concurreren met ‘onze bedelaars’: de verslaafden, de psychisch kwetsbaren en daklozen die niet georganiseerd zijn en geen acteerstukjes opvoeren. Dat zijn de mensen die echt steun nodig hebben

  20. Kadoendra

    @Yoshua 1/6/2021 – 10:43

    “Mijn favoriete bedelartiest is de man die niet kan lopen, totdat je een tientje bij hem in het zicht laat vallen waarbij hij er naar toe moet om het als eerste te kunnen pakken, dan kan de man plotseling wel lopen.”

    Voor mij is het geheel duidelijk dat die man een goudeerlijk persoon is en dat jij Jezus bent die weer op aarde is teruggekeerd en uiteraard ben jij daarom niet te besodemietert om de lamme weer te laten lopen.

  21. Osman de Moedige

    De dag dat dit het grootste probleem in Lombok is, dansen we samen de sirtaki en drinken we raki in de Kanaalstraat!

    Geef die bedelaars zolang nog een appel, en doe eerst iets aan de terreur van het verkeer, de drugsdeals enz. Niet dwarsliggen bij die broodnodige verbeteringen ook, beste ondernemers. Over een paar jaar kunnen we hopelijk over bedelaars praten.

  22. Aa

    Ik snap het probleem niet, dit zijn zowaar de enige acteurs in Utrecht zonder subsidie!

  23. M.A

    Juist in de Kanaalstraat hoef je niet te betalen om te parkeren daar kijken ze weg.Verderop in de wijk heb ik als mantelzorger al meerdere malen een bekeuring gehad omdat ik mijn moeder met rollator na doktersbezoek eerst in haar huis binnen had gelaten .
    Er wordt in Lombok met meerdere maten gemeten maar dat is al langer bekend.Als ik met de trein kom vermijd ik de Kanaalstraat.
    Buslijn is jarengeleden opgeheven de ouderen verder in de wijk doen er niet toe

  24. Groen Lombok 2

    Mijn irritatie zit m echt vooral in dat ondernemers zich wél inzetten om een stel bedelaars weg te krijgen, maar kost wat kost niet eraan willen meewerken als het gaat om een schone en autoluwe winkelstraat.

    Ja, er komt een verkeersplan met eenrichting. Maar jeetje wat moesten bezoekers toch vooral moeten kunnen komen met de auto. Je kan zelfs straks van twee kanten de kanaalstraat op vanuit de damstraat. En er sneuvel misschien 3 of 4 parkeerplaatsjes. Come one ondernemers, zet de extra stap en ga nu eens voor een écht mooi lombok!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).