Ondernemers van de Woonboulevard Utrecht in Kanaleneiland willen graag dat er kentekencamera’s worden geplaatst bij het bedrijventerrein. Met deze camera’s kunnen onder andere gestolen kentekens worden opgespoord.
Volgens de gemeente hangen er bij zeven van de acht bedrijventerreinen in de stad al kentekencamera’s. Hier zou zijn gebleken dat door deze camera’s de veiligheid is toegenomen. Dit is ook de een van de redenen waarom de Woonboulevard Utrecht zo’n systeem wil hebben.
Kentekencamera’s maken een foto van het kenteken van een voertuig. Als blijkt dat het kenteken gestolen is verschijnt er in de database van het Verbond van Verzekeraars in de uitkijkkamer in Alkmaar een melding. Deze melding wordt vervolgens doorgestuurd naar de politiemeldkamer, zodat er agenten op af gestuurd kunnen worden.
Privacy
Om privacy te waarborgen slaan kentekencamera’s geen bewegende beelden op. De afbeelding blijft volgens de gemeente 28 dagen in de database staan. Na deze periode wordt de foto gewist.
De beelden worden daarnaast niet beschikbaar gesteld voor het publiek. Ze kunnen alleen opgevraagd worden door justitie. De data is dus niet toegankelijk voor onbevoegde personen.
Marketing
Naast het vergroten van de veiligheid hebben de kentekencamera’s nog een voordeel. “Met de gegevens van de kentekencamera’s kunnen ook de hoeveelheden voertuigen op een bepaald tijdstip en bepaalde locatie worden bepaald. De kentekencamera’s fungeren dan eigenlijk ook als een permanente en minder storingsgevoelige tellus”, aldus de gemeente.
Dit is volgens de gemeente ook terug te lezen in het plan van aanpak van de Woonboulevard Utrecht. Met de kentekencamera’s kan de Woonboulevard Utrecht een overzicht krijgen van het aantal voertuigen dat het gebied bezoekt. “Dit kan leiden tot het beter inzichtelijk maken van het resultaat van marketinginspanningen.”
9 Reacties
ReagerenZo als ze direct het marketing verhaal eruit halen zou je er wellicht over na kunnen denken, maar gewoon niet doen is het beste…. Hangen er al genoeg boven de rijkswegen en aantal toegangswegen in de stad. Gaat de bedrijven helemaal niet om gestolen voertuigen maar data van bezoekers… adressen of woonplaatsen, de rest kopen ze van google.
Het word voor nog veel meer doeleinden gebruikt maar dat gaan ze niet vertellen natuurlijk..
Prima als het ook voor de scooters gelden.
In het o zo progressieve Amsterdam worden de ANPR-camera’s tegenwoordig ook gebruikt om verkeersoverlast in kaart te brengen en tegen te gaan:
https://www.parool.nl/amsterdam/kentekencamera-s-moeten-verkeersoverlast-wallengebied-tegengaan~bd8e8381/
Op zich niks mis mee, zolang aan de wettelijk voorwaarden wordt voldaan. En dat is in Nederland gelukkig goed geregeld. Die bedrijven daar krijgen echt geen inzage in de data, zoals Cas hierboven beweerd.
https://www.politie.nl/nieuws/2020/maart/10/00-bewaren-kentekengegevens-anpr-bewijst-nut.html
Heel vaak vind ik Justitie een onbevoegde persoon.
Het begint met veiligheid, maar al gauw gaan andere informatiestromen ook een rol krijgen en kunnen ongewenste buitenlandse partijen ook toegang verkrijgen tot die systemen.
Die wetten zijn niet goed geregeld in Nederland en onze overheid is ook constant bezig om de grenzen daarin te verleggen ‘omdat het handig is’.
Daar zijn wel kanttekeningen bij te plaatsen. De high tech bedrijven waarvan men nu pas door krijgt dat het ‘helemaal niet zo handig is’ om alles te digitaliseren waardoor macht in handen komt van enkele partijen. Juridische opsplitsing wordt nu geeist.
China, die ook berucht is het inzetten van de digitale wereld om 1.3 miljard mensen te controleren. Vind men hier ook best handig, dus die corona app kwam er, maar anoniem want anders is het moreel verwerpelijk.
Big Brother is watching you….Who is watching Big Brother?
Het OM heeft al een keer de gegevens van de ANPR-camera’s gedeeld met de belastingdienst, om de km-administratie van leaserijders te controleren.
Een heel ander doel dan waar het voor bedoeld was. We kunnen dus niet zomaar justitie vertrouwen als ze zeggen dat onze privacygevoelige gegevens “Dus niet toegankelijk voor onbevoegde personen.” zijn.
Bovendien wordt er helemaal geen argument gegevens waarom de foto’s 28 dagen bewaard zouden moeten worden, aangezien de kentekenherkenning direct gebeurd. Alleen kentekens waar iets mee aan de hand is, zouden bewaard hoeven te worden. Ook om auto’s te tellen is dat niet nodig.
Kortom. Slecht verhaal.
Camera bewaking in wijken die gebukt gaan onder extreme overlast en criminaliteit is een probleem terwijl de gemeente op elk willekeurig bedrijventerrein van nietsvermoedende bezoekers fotos maakt terwijl waarna deze voor marketing doeleinden worden gebruikt. Deze gemeente is echt de weg kwijt.
Moet je gewoon niet willen in een tijd dat alle gegevens voor kwaadwillende bereikbaar zijn.
Elk digitaal systeem is te kraken of heeft een back-door.
Nu is het nog je kenteken, straks je iris scan, vingerafdruk of dna.