Onderzoek bevestigt vele fouten Utrecht Marathon: organisatie belooft beterschap voor 2020 | De Utrechtse Internet Courant Onderzoek bevestigt vele fouten Utrecht Marathon: organisatie belooft beterschap voor 2020 | De Utrechtse Internet Courant

Onderzoek bevestigt vele fouten Utrecht Marathon: organisatie belooft beterschap voor 2020

Onderzoek bevestigt vele fouten Utrecht Marathon: organisatie belooft beterschap voor 2020
De Croeselaan lag niet op de route. Foto: Bas van Setten
Er ging een heleboel mis bij de marathon in mei van dit jaar in Utrecht. Dit was al bekend maar wordt nu nogmaals bevestigd door de officiële evaluatie die is gepubliceerd. Het niveau was te hoog voor de verschillende partijen. Daardoor kon het gebeuren dat honderden deelnemers tussen het gewone verkeer kwamen te lopen.

Er ging een heleboel mis bij de marathon in mei van dit jaar in Utrecht. Dit was al bekend maar wordt nu nogmaals bevestigd door de officiële evaluatie die is gepubliceerd. Het niveau was te hoog voor de verschillende partijen. Daardoor kon het gebeuren dat honderden deelnemers tussen het gewone verkeer kwamen te lopen.

De evaluatie laat een lijst van fouten zien. Golazo organiseerde voor het eerst de marathon in Utrecht. Het bedrijf schrijft dat het ‘ambitieniveau’ voor veel van de ingehuurde partijen te hoog was. De communicatie tussen alle partijen verliep stroef.

Bijna 2000 deelnemers van de Utrecht Marathon hebben op 12 mei een verkeerde route gelopen. Op de Croeselaan ontstond een chaotische situatie waarbij de deelnemers tussen het openbaar vervoer, fietsers en automobilisten moesten rennen.

Kritiek

Uit de evaluatie die is gepubliceerd blijkt dat er een hoop misging. Zo maakte de hekkenleverancier fouten met het plaatsen van de afscheidingen. Het bedrijf zou zich verkeken hebben op de complexiteit van de marathon.

Ook uit Golazo kritiek op de inzet van QBuzz voor de inzet van openbaar vervoer, het bedrijf dat verkeersregelaars leverde en op de samenwerking met de gemeente Utrecht. Toen het eenmaal misging vergat Golazo de gemeente in te lichten via het speciale telefoonnummer. De organisatie betuigt spijt voor de fouten die er zijn gemaakt.

De gemeente laat in een brief bij de evaluatie weten dat er meerdere logistieke en communicatiefouten zijn gemaakt. Golazo Sports is hiervoor eindverantwoordelijk. Toch schrijft de gemeente inderdaad dat er ook vanuit de gemeente beter gecommuniceerd had moeten worden met Golazo.

Flexibiliteit

De gemeente is het echter niet eens met alle punten van Golazo eens. Zo kan het bij een parcours van deze lengte zijn dat er ook op het laatste moment dingen aangepast moeten worden. “Dit vraagt enige flexibiliteit van de organisatie, maar in een grote en drukke stad als Utrecht is dat onvermijdelijk”, schrijft de gemeente.

Ondanks alle fouten en de kritiek over en weer heeft de gemeente een positieve indruk van Golazo. De volgende editie van de marathon staat gepland op 19 april 2020. De gemeente heeft de organisatie vast gewaarschuwd dat de politie dat weekend weinig tot geen begeleiding kan geven omdat het een zeer drukke periode is. De organisatie moet zelf voor vervangende begeleiding zorgen.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Peter Hustinx

  De informatie op de website over de toegankelijkheid van de binnenstad schoot ook ernstig tekort. Wat vage vlekken op een kaart. Maar hoe een binnenstadsbewoner die kon verlaten of bereiken was uit de website niet op te maken.

  En kan er het volgend jaar moeite gedaan worden om de blokkade van de binnenstad voor autoverkeer van bewoners zo snel mogelijk ongedaan te maken? Ik heb sterk de indruk dat het onnodig lang duurde.

 2. Hans Oost

  Rode kaart voor Golazo, dus volgend jaar geen marathon. Blijft de stad van dr bewoners, te voet of ov.
  Overigens ben ik van mening dat de binnenstad geen sportstadion/veld is.

 3. Marc

  Jammer dat dit gave sportevenement zulke fouten gemaakt heeft. Maar goed, nu weten we welke knooppunten er in het parcours zitten, dus die fouten zal de organisator volgend jaar makkelijk kunnen vermijden. Hopelijk groeit de Marathon van Utrecht de komende jaren uit tot een respectabele marathon.

 4. G.H.

  “Ondanks alle fouten en de kritiek over en weer heeft de gemeente een positieve indruk van Golazo.”
  Dit is toch niet anders dan hallucinant te noemen? Wanneer zou de gemeente dan geen positieve indruk van Golazo hebben gehad?

 5. Binnenstadbewoner

  Als bewoner van de binnenstad ben ik niet geinformeerd over hoe vergaand de afsluiting zou zijn. Ik heb alle beschikbare routes op die dag moeten proberen, maar alle routes in en uit de binnenstad waren gelijktijdig afgesloten waardoor ik de hele dag rondjes langs de afzettingen heb gereden. Aangezien ik de weg hier goed ken heb ik echt alle wegen geprobeerd en tot de conclusie moeten komen dat de boel hermetisch afgesloten was als je met je auto er in of er uit moest.

  Hoewel ik het prima vindt dat er dergelijke evenementen georganiseerd worden, is het echt belachelijk en gevaarlijk om de bewoners van de binnenstad zomaar de gehele dag te gijzelen. Zo verspeel je alle goodwill voor je evenement. Gebruik mobiele afzettingen als het zo nodig moet waar het verkeer op rustige momenten langs kan (zoals bij de meeste evenementen in de stad) of organiseer het ergens waar niet de hele stad lamgelegd hoeft te worden.

 6. jelle

  Je kunt een hele dag de binnenstad niet in en als je binnen de ring woont, kun je zo ongeveer alleen per helikopter de stad uit. Handig gepland ook, met moederdag vorig jaar. Als het dan ook nog eens door een stel amateurs wordt georganiseerd en een grote groep deelnemers daarvan de dupe is, dan denk ik dat het tijd wordt om iets anders te verzinnen. Sowieso: voor de hardlopende Utrechter hebben we de prachtige Singelloop. Is dat evenement wellicht op te waarderen?

 7. Bo

  Volgens mij gaat de marathon van 2020 helemaal niet door. Op de site is daar niets meer over bekend. Normaal gesproken was allang de inschrijving geopend. Tenslotte moet de organisatie iedereen compenseren die vorig jaar verkeerd liep met een gratis startbewijs.

 8. Herman

  Lekker clubje, “ambitie niveau te hoog” , in normale taal, ze wisten niet waar ze aan begonnen.
  En dan vervolgens nog fijntjes durven te wijzen naar de gemeente.
  Brutaal en slecht clubje dat Galazo.

 9. Erwin

  Als ik op hardloopkalender.nl zoek naar wedstrijden in Utrecht in april of mei 2020 zijn er geen resultaten.
  Voor een beetje evenement schrijf je je een half jaar van te voren in.
  Ergo: volgens mij is er helemaal geen marathon in Utrecht in 2020.

 10. Steve

  Ga volgend jaar nou eens lekker een parcour uitzetten in de Leidse Rijn e.o. dan lopen jullie toch in Utrecht en kan de binnenstad gewoon bereikbaar blijven voor iedereen.
  Iedereen blij.

 11. Utrechter

  Beter loop je mee met een strak georganiseerde loop over een overzichtelijk parcours, georganiseerd door mensen die weten wat ze doen, zoals de Maliebaanloop in oktober. Of één van de loopjes buiten de stad zoals Bunnik’s mooiste. Gezellig, lekker vlot en geen gedoe.

 12. Boom

  Heerlijk een organisatie die vooral de schuld bij andere legt.

 13. Ouwe

  Het is allemaal een beetje uit de hand gelopen.

 14. Hugo Kruijt

  Het is toch godgeklaagd: na een totale catastrofe besluit de gemeente om Golazo volgend jaar weer de marathon te laten organiseren.
  “De gemeente heeft de organisatie vast gewaarschuwd dat de politie dat weekend weinig tot geen begeleiding kan geven omdat het een zeer drukke periode is”.Als je deze boodschap nog even op de valreep meegeeft is het voor ieder weldenkend mens voorspelbaar wat er volgend jaar 19 april gaat gebeuren.
  Aan het lopen van een halve of hele marathon gaat een intensieve training vooraf, op weg naar de climax. En dan lopen er 2.000 mensen verkeerd! Ik heb begrepen dat die volgend jaar gratis mogen meelopen, alsof ze daar ooit zin in hebben. Die zien we nooit meer terug.

  Ik snap niet dat de gemeente dit enorme risico aandurft voor 2020. Het lijkt me toch dat een gemeenteraad preventief moet denken, risico’s moet vóór zijn, zeker als er geen ondersteuning beschikbaar is bij calamiteiten.

  Ik raad alle kwart, halve en hele marathonlopers aan om in 2020 niet in Utrecht te komen lopen.

 15. trol

  Typisch gemeente Utrecht. Ze moeten deze club gewoon aansprakelijk stellen, of zorgen dat ze nooit meer ergens iets kunnen organiseren. Het is elke keer hetzelfde vage gedoe (en gewijs) na afloop bij iets dat fout is gegaan. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de kunstenaar van het vredenburgmozaik. Iets anders gemaakt dan beloofd…dan gewoon aanpakken.

 16. Robert

  Prima als een marathon een (feestelijk) begin-/eindpunt in de binnenstad heeft, maar de route moet zoiets zo snel mogelijk, liefst via één heen/terug ontsluiting, de stad uit leiden richting het buitengebied, zodat de (binnen)stad verder vanuit alle andere richtingen gewoon bereikbaar blijft. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).