Onderzoek gastvrije steden: Utrecht daalt en scoort zeer laag op bereikbaarheid | De Utrechtse Internet Courant Onderzoek gastvrije steden: Utrecht daalt en scoort zeer laag op bereikbaarheid | De Utrechtse Internet Courant

Onderzoek gastvrije steden: Utrecht daalt en scoort zeer laag op bereikbaarheid

Onderzoek gastvrije steden: Utrecht daalt en scoort zeer laag op bereikbaarheid

De stad Utrecht met haar inwoners is minder gastvrij dan vorig jaar. Dat blijkt althans uit een vandaag gepubliceerd rapport van VVV Nederland en Van Spronsen & Partners. Utrecht staat op de elfde plek van meest gastvrije steden van de 21 grootste steden van Nederland.

‘s-Hertogenbosch is voor de vierde maal op rij verkozen tot meest gastvrije stad. Over de gehele linie daalde de waardering voor de gastvrijheid van de onderzochte steden met 1,6 procent. Utrecht werd 2,8 procent lager gewaardeerd dan in 2012. Hierdoor zakte Utrecht maar liefst vijf plaatsen. Utrecht is volgens het onderzoek wel nog steeds de meest gastvrije stad van de vier grootste steden.

De onderzoeksresultaten werden behaald door 8.000 bezoeker van de 21 grootse steden te enquêteren. De bezoekers werden gevraagd om een oordeel te geven over 27 aspecten binnen 4 categorieën. Utrecht scoorde zeer laag op Bereikbaarheid & Informatie. Reden hiervoor kan de verbouwing rondom Hoog Catharijne zijn. De bereikbaarheid van de stad met het openbaar vervoer, met de auto en de waardering voor het parkeren zijn de negatieve uitschieters. Utrecht scoorde in deze categorie het laagste van alle andere steden. In de categorie Vriendelijkheid & Veiligheid doet Utrecht het echter weer erg goed.

9 Reacties

Reageren
 1. Ton

  Dus het is niet Utrecht met haar inwoners, want aan de inwoners ligt het niet, maar het bestuur van Utrecht en de bedrijven zoals Corio, Jaarbeurs en NS maken Utrecht minder gastvrij.
  Maar ja wat kun je anders verwachten van partijen zoals PvdA, GL en 666 die zich al decennia laten gijzelen door Corio, Jaarbeurs en NS.

 2. heleen

  het is ook een puinhoop in de stad, sorry, ik ben trots op Utrecht, woon er al jaren, maar het wordt de laatste paar jaar steeds erger (door al die bouwputten/werkzaamheden)

 3. Paul Wilke

  Veel grote steden in Europa worden “moeilijker” bereikbaar ervaren door buitenstaanders.. want grote steden verbouwen eenvoudig weg meer en vaker dan de provincie steden als Arnhem, Den Bosch enzo.En de parkeer druk is hoog/duur.
  Beter kan afgevraagd worden of het onderzoek wel eerlijke/juiste kriteria hanteert…

 4. Maarten

  Ach. Een stad waarin niet gebouwd wordt is een dode stad.

 5. Toine Goossens

  Je ziet ze vaak genoeg door het centrum dwalen: Auto’s met buitenlandse kentekens. Waarschijnlijk op zoek naar het VVV kantoor.
  Welke Utrechter kan deze mensen eenvoudig duidelijk maken hoe zij met hun auto op het Domplein kunnen belanden? Niemand dus.

 6. Jos W. Lemaier

  Een van de aardigste verhalen over de (on) bereikbaarheid van de stad werd mij ooit verteld door Thijs Ornstein. Een Belgisch echtpaar vroeg hem op het Domplein de weg naar de parkeergarage Strosteeg. Toen hij halverwege de uitleg was zei hij tegen hen “wacht, het is beter dat ik even bij u instap en meerijd want u gaat dat niet vinden”. Dus stapte hij in. Ze reden de Lange Nieuwstraat af, aan het eind rechtsaf het NicolaasKerkhof, de Doelenstraat in en via het Ledigerf de Catharijnesingel op. Bij de Maria plaats rechtsaf en via de Springweg naar de parkeergarage Strosteeg. Het Belgisch echtpaar was hem erg dankbaar maar constateerde wel ” dat hij dat hele stuk nu terug moest lopen”. Thijs vroeg hen of ze zich nog herinnerden waar hij was ingestapt. Ja dat wisten ze nog: op het Domplein. Hij troonde hen mee naar de Oudegracht en wees hen de Domtoren aan, slechts op 300 m afstand. Vervolgens liet hij hen verbaasd achter.

 7. Herbert Boland

  Op pagina 19 van de studie zie je dat Utrecht slecht scoort op aspecten Parkeren en Werkzaamheden. Niet helemaal onverwacht. Op zijn beurt scoort deze stad redelijk goed op aspect Autovrije binnenstad. Voor de rest is deze stad een goede middenmoter qua gastvrijheid. Je kunt het glas half vol of half leeg zien.

 8. Hans Donck

  De Utrechtse binnenstad is al heel lang een drama voor buitenstaanders.
  Een aardig voorbeeld: een bestelwagenbestuurder vroeg mij op de Oudegracht Noordzijde/Viestraat naar een winkel op het Wed. Ik begon hem uit te leggen hoe hij daar kon komen. Halverwege merkte ik dat ik beter kon stoppen: het werd te ingewikkeld. Ik heb toen gezegd: ‘Wat je eigenlijk het beste kunt doen is hier het centrum weer uitrijden, en vanaf de zuidkant de binnenstad ingaan.’ Ik hoop dat hij ooit aangekomen is.

 9. Arjan Verhoeven

  Een Amerikaans echtpaar vroeg mij waar de tourist info van de Dom te vinden was, in een auto, op de Lange Nieuwstraat. En waar moesten ze dan parkeren.

  Een halve dag van je twee weken vakantie per jaar laten verprutsen door het Utrechts één-richtings, parkeer en pest-beleid in het algemeen leek me wat veel van het goede. Mijn advies was dan ook de auto pal naast de Dom te parkeren. En “act stupid”.

  Utrecht mag dan “het nieuwe Amsterdam” zijn, om de hoofdattractie te zien is een handleiding van 2 A4’tjes nodig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).