Onderzoek SvdJ: ‘DUIC meest genoemde bron voor Utrechts nieuws’ | De Utrechtse Internet Courant Onderzoek SvdJ: ‘DUIC meest genoemde bron voor Utrechts nieuws’ | De Utrechtse Internet Courant

Onderzoek SvdJ: ‘DUIC meest genoemde bron voor Utrechts nieuws’

Onderzoek SvdJ: ‘DUIC meest genoemde bron voor Utrechts nieuws’
De resultaten van een twee jaar durend onderzoek naar de nieuwsvoorziening in de grote steden zijn gepubliceerd. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek concludeert dat de nieuwsecosystemen in de steden Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ondanks de aanwezigheid van veel nieuwsaanbieders kwetsbaar blijft. Zo komen hyperlocals er niet heel goed van af in het onderzoek, maar DUIC wordt een uitzondering genoemd.

De resultaten van een twee jaar durend onderzoek naar de nieuwsvoorziening in de grote steden zijn gepubliceerd. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek concludeert dat de nieuwsecosystemen in de steden Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ondanks de aanwezigheid van veel nieuwsaanbieders kwetsbaar blijft. Zo komen hyperlocals er niet heel goed van af in het onderzoek, maar DUIC wordt een uitzondering genoemd.

Het onderzoek naar de nieuwsvoorziening in de ‘G4’, de vier grootste steden in Nederland, volgt op eerder onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dat onderzoek ging over de nieuwsvoorziening in de regio. Het nieuwe onderzoek spitste zich toe tot de vier grote steden.

De onderzoekers concluderen dat er veel aanbod is van nieuwsplatformen in de stad. In Utrecht alleen gaat het om 90 platformen. Al deze aanbieders van lokaal nieuws brengen op hun eigen manier het nieuws.

Dit zorgt echter ook voor kwetsbaarheid. Omdat inwoners meerdere media moeten volgen om op de hoogte te blijven. Als mensen dit niet doen, of als sommige media hun rol niet goed vervullen dan krijgen inwoners een eenzijdiger beeld van wat er daadwerkelijk gebeurt in de stad.

Dat de nieuwsvoorziening in de grote steden kwetsbaar is, heeft gevolgen voor de democratie, stelt onderzoeker Quint Kik. “Lokaal nieuws is niet alleen nuttig als je wilt weten hoe het zit met die bouwvergunning voor een bedrijfspand om de hoek, of als je benieuwd bent wat er komend weekend in de stad te doen is. Je hebt een goede lokale nieuwsvoorziening nodig om de juiste afwegingen te kunnen maken in het stemhokje. Dat die nieuwsvoorziening kwetsbaar blijkt te zijn, heeft dus een directe invloed op de democratie.”

DUIC

Hoewel er in de vier grote steden heel veel nieuwsaanbieders zijn blijkt dat hyperlocals zelden worden genoemd als primaire nieuwsbron. De regionale omroep en de regionale krant worden het meest genoemd als belangrijke bron van nieuws.

DUIC in Utrecht, en AT5 in Amsterdam, staan wel aan de top als belangrijkste nieuwsmerken waar inwoners nieuws uit de stad halen. In Den Haag is Regio15 een merk dat op plaats 3 staat en daarmee ook een grote rol in de stad speelt.

Bron: Pas op Breekbaar, onderzoek SvdJ

DUIC wordt in het onderzoek ook een ‘opvallende verschijning’ genoemd. Te lezen is in het rapport: “42 procent van de Utrechters maakt voor nieuws uit de stad gebruik van deze hyperlocal, die daarmee iets vaker wordt genoemd dan RTV Utrecht én AD Utrechts Nieuwsblad. DUIC is daarmee een uitzondering in het landschap.”

Een hyperlocal als DUIC zou vooral gebruikt worden vanwege de gratis beschikbaarheid. Verder staat er in het rapport: “Het Utrechtse DUIC is de enige hyperlocal van betekenis die zich wat gebruik betreft kan meten met het regionale dagblad of de omroep.” De andere belangrijke spelers in de stad, AD Utrecht en RTV Utrecht, produceren wel meer berichtgeving en worden ook vaker gebruikt dan DUIC.

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek heeft een speciale website gemaakt met de kern van het onderzoek. Daar is ook het hele rapport te downloaden.  

9 Reacties

Reageren
 1. ceeteewee

  Nou, dat is dan netjes. Gefeliciteerd.

 2. Utrechtert

  DUIC is inderdaad een opvallende verschijning

 3. Yvonne

  Goed bezig vrouwen en mannen van DUIC. Dus DUIC is niet het productiefst, niet het meest bezocht, maar wordt wel het meest genoemd. Dan heb je een goede score.

 4. Julia

  Lang leve DUIC yeah! Een deel van de leespret zijn de reacties. Heerlijk.. Mogen die nu weer meer naar boven?

 5. Martijn

  Ik zou wensen dat er iets meer en professionelere video’s door DUIC worden gemaakt.

  En dat de reacties minder zuur zijn. maar ja.

  Verder zeer prettige site!

 6. G.H.

  Een vermelding om -terecht- trots op te zijn.

 7. JdV

  Jammer van de zure reactie van Martijn, maar verder proficiat DUIC!

 8. Arjan Verhoeven

  Wat een faal voor subsidiespons RTV Utrecht. Van harte gefeliciteerd!

 9. Marc

  Gefeliciteerd DUIC. Wat mij betreft een welverdiende titel. Niet alles is te vinden op DUIC, maar wat er staat vind ik altijd interessant. Ga zo door heren en dames! Ook wil ik graag de reageerders onder de stukjes bedanken. Het is waar dat er veel zure reacties onder staan, maar die vind ik dan vaak weer amusant. Bovendien zijn er vaak 1 a 2 reacties echt interessant en een waardevolle aanvulling op het artikel. Daarom ben ik blij dat DUIC in tegenstelling tot veel andere nieuwsmedia de mogelijkheid heeft tot reageren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).