Onderzoeker UMC Utrecht wil alternatief voor antibiotica vinden Onderzoeker UMC Utrecht wil alternatief voor antibiotica vinden

Onderzoeker UMC Utrecht wil alternatief voor antibiotica vinden

Onderzoeker UMC Utrecht wil alternatief voor antibiotica vinden
Het UMC Utrecht op Utrecht Science Park. Archiefbeeld DUIC
Suzan Rooijakkers, hoogleraar microbiologie bij het UMC Utrecht, ontvangt een subsidie van twee miljoen euro. Het uiteindelijke doel van het onderzoek is een alternatief vinden voor antibiotica.

Suzan Rooijakkers, hoogleraar microbiologie bij het UMC Utrecht, ontvangt een subsidie van twee miljoen euro. Het uiteindelijke doel van het onderzoek is een alternatief vinden voor antibiotica.

Specifiek doet Rooijakkers onderzoek naar antilichaamtherapieën die gebruikmaken van het eigen immuunsysteem om bacteriën te bestrijden. Het onderzoek is nodig omdat steeds meer gevaarlijke bacteriën resistent zijn voor antibiotica. Daarnaast is er volgens het UMC ‘grote wetenschappelijke belangstelling’ voor de ontwikkeling van therapieën die het eigen immuunsysteem versterken.

Infectie

Wanneer een patiënt een infectie doormaakt, maakt het lichaam allerlei antilichamen aan. Sommige antilichamen kunnen de bacterie doden. “We begrijpen nog niet waarom sommige antilichamen bacteriën goed kunnen doden en andere niet. Deze vraag wil ik oplossen”, zegt Rooijakkers.

Tegelijkertijd wil Rooijakkers er tijdens haar onderzoek achterkomen hoe antilichamen het proces in werking zetten dat de bacterie uitschakelt. “Als je dat proces begrijpt, kun je dat heel snel vertalen naar de ontwikkeling van antilichaamtherapieën (en wellicht vaccins) tegen andere bacteriële infecties en misschien ook tegen virussen.”

Urineweginfectie

Tot slot wil de onderzoeker de vraag beantwoorden hoe het komt dat een urineweginfectie bij sommigen veel erger verloopt dan bij anderen. “Er zijn aanwijzingen dat dit komt doordat deze patiënten slechte antistoffen aanmaken”, zegt Rooijakkers. Het gaat dan om antistoffen die immuuncellen remmen in plaats van activeren. “Ik wil graag begrijpen hoe dit komt. En als dat inderdaad zo is én we begrijpen hoe dat werkt, dan kunnen we daar ook ingrijpen en het proces remmen.”

De 2 miljoen euro subsidie komt van de European Research Council (ERC). De eerste stap die Rooijakkers gaat zetten is een team samenstellen.

9 Reacties

Reageren
  1. Lachgas

    Is dit hetzelfde als bateriofagen?
    Worden in Oost Europa al met veel succes gebruikt ter vervanging antibiotica.

  2. Wilma

    Beter een nieuw antibioticum, er zijn duizenden mensen met resistente bacterie ontstekingen

  3. Anoniem

    @lachgas nee dat zijn geen bacteriofagen. Bacteriofagen zijn virussen van bacteriën. De werking en effectiviteit ervan is niet bewezen, dus groot succes is nog de vraag. Veel toegepast kan zomaar, maar dat is dan zonder bewijs van werkzaamheid.

  4. Loes Veldhoven

    Hoop dat er snel iets gedaan kan worden met bacteriofagen. Ik sta in Utrecht al op de lijst.

  5. Herman

    Succes, als dit lukt mag je de Nobelprijs ophalen.

  6. Scherpschuttertje

    Dit kunnen wij als wereld binnen een jaar gerealiseerd krijgen. Als de wil, het geld en de dreiging er maar is…

  7. MariekedeV

    Worden hier ook dieren voor gebruikt? Hopelijk niet, dat is hopeloos achterhaald en dieronvriendelijk.

  8. Hans

    In Nederland wordt een behandeling met bacteriofagen denk ik vergeleken met kwakzalverij. In Georgie en ik dacht inmiddels ook in Polen, zijn ze met bacteriofagen redelijk ver gevorderd. Het is goed te lezen dat de medische oogkleppen in Nederland wat worden verschoven nu bacteriën steeds vaker resistent worden voor penicilline. Ik mag ook hopen, dat er “achter de schermen” onderzoek wordt gedaan naar de resultaten in Georgie en Polen en dat men niet probeert het wiel te gaan uitvinden.

  9. Johan F.

    Veel onderzoek is er al gedaan en niet alleen in het Oostblok maar ook b.v. in België en Duitsland.
    Probeer niet nog eens het wiel uit te vinden maar gebruik ook eerdere studie’s.
    Er is al heel veel jaren +/_ 100 ervaring met fagen opgedaan, maar de medicijn firma’s kunnen er niet zoveel aan verdienen als aan die chemische medicatie en dus zijn zij erop tegen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).