Onderzoekers UMC Utrecht werken aan revolutionaire 3D-printer Onderzoekers UMC Utrecht werken aan revolutionaire 3D-printer

Onderzoekers UMC Utrecht werken aan revolutionaire 3D-printer

Onderzoekers UMC Utrecht werken aan revolutionaire 3D-printer
Het UMC Utrecht op Utrecht Science Park. Archiefbeeld DUIC
Onderzoekers van het UMC Utrecht werken aan een 3D-printer die een deel van het menselijk lichaam na kan maken, inclusief levende cellen. Hiermee kunnen bijvoorbeeld geneesmiddelen buiten het lichaam worden getest.

Onderzoekers van het UMC Utrecht werken aan een 3D-printer die een deel van het menselijk lichaam na kan maken, inclusief levende cellen. Hiermee kunnen bijvoorbeeld geneesmiddelen buiten het lichaam worden getest.

Klassieke 3D-printers werken in laagjes. De printer spuit bijvoorbeeld sneldrogend plastic op een ondergrond en daarna komt er een tweede laag bovenop. Op die manier kunnen er allerlei objecten gemaakt worden zoals een schaakstuk, maar bijvoorbeeld ook een prothese.

Volgens het UMC is deze laagjestechniek tijdrovend, waardoor de overlevingskans van cellen sterk achteruitgaat. Volgens Riccardo Levato, onderzoeker bij het Utrechtse ziekenhuis, komt daar verandering in. Samen met collega’s van de technische universiteit van Lausanne in Zwitserland werkt hij aan volumetrisch bioprinten.

Gel

Bij deze techniek wordt niet gewerkt in laagjes. Er wordt een vloeibare gel in een draaiende container gespoten. De gel stolt wanneer het in contact komt met laserlicht. Door de container vanaf verschillende hoeken met lasers te belichten ontstaat in de gel een driedimensionaal beeld.

Met deze nieuwe techniek is het mogelijk om in een mum van tijd objecten te printen zoals een hartklep, een stuk van een dijbeen of een meniscus. De onderzoekers kunnen aan de gel ook lichaamseigen stamcellen toevoegen. Hierdoor kunnen delen van een patiënt snel en nauwkeurig worden nagebouwd.

Donororganen

“Wij denken in eerste instantie aan individuele modellen, zodat we bij ziekte meer te weten kunnen komen over een specifieke patiënt”, zegt Levato. Met deze nieuwe techniek komt de medische wereld ook een stap dichterbij om uiteindelijk organen te printen, waardoor bijvoorbeeld nierdialyse overbodig wordt en patiënten niet meer afhankelijk zijn van donororganen.

De nieuwe bioprinter is nog in ontwikkeling, maar het UMC spreekt al over een ‘gamechanger’. Levato ontving van de European Research Council een subsidie van 1,8 miljoen euro voor het ontwikkelen van nieuwe 3D-modellen om ziekten te bestuderen.

2 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Wow…
    Pure Science Fiction wordt snel realiteit.
    Keerzijde is dat de fictieve ethische dilemma’s uit die science fiction stories zich wel eens wat sneller kunnen aandienen dan verwacht…

  2. Scherpschutter

    @Koel Hoofd

    Oh joh, dat punt zijn we al lang voorbij. In de U.S.A kun je CRISPR-CAS dna-mofificatiekits kopen. Daarmee kan vrijwel letterlijk iedere beginner zelf DNA modificeren. Het begon met lichtgevende vissen, blauwe honden en spierwitte kikkers, dat spul, maar nu zijn dus hele culten aan het ontstaan die zelf aan menselijke biohacking doen. DNA aanpassen en de injectiespuit in de arm om het bestaande DNA te overschrijven. Wat er gebeurt als dat door een amateur gemaakte DNA in omloop komt en mixt met het natuurlijke DNA…dat is pas voeding voor nachtmerries.

    Kijk maar eens de eerste beste CRISPR-CAS documentaire op Youtube en zoek maar eens uit hoe het werkt. Ik kon bijna niet geloven wat ik zag. Het printen van een hand of ander lichaamsonderdeel is klein bier eigenlijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).