Onderzoekers Universiteit Utrecht en Erasmus MC: ‘Mogelijk antilichaam COVID-19 gevonden’ | De Utrechtse Internet Courant Onderzoekers Universiteit Utrecht en Erasmus MC: ‘Mogelijk antilichaam COVID-19 gevonden’ | De Utrechtse Internet Courant

Onderzoekers Universiteit Utrecht en Erasmus MC: ‘Mogelijk antilichaam COVID-19 gevonden’

Onderzoekers Universiteit Utrecht en Erasmus MC: ‘Mogelijk antilichaam COVID-19 gevonden’
Foto: Archief DUIC
Onderzoekers van de Universiteit Utrecht (UU) en het Erasmus MC hebben mogelijk het antilichaam tegen COVID-19, oftewel het coronavirus gevonden. Voordat bewezen is dat het echt werkt moet het antilichaam getest worden op mensen en dat zou nog maanden duren. Dat meldt het Erasmus Magazine.

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht (UU) en het Erasmus MC hebben mogelijk het antilichaam tegen COVID-19, oftewel het coronavirus gevonden. Voordat bewezen is dat het echt werkt moet het antilichaam getest worden op mensen en dat zou nog maanden duren. Dat meldt het Erasmus Magazine.

Het antilichaam lag al even in de ijskast van het Erasmus MC. Het was ooit ontwikkeld tegen MERS, SARS en een ander type coronavirus. “Die virussen zijn inmiddels al ingedamd, we hebben nu te maken met een ander coronavirus. […] Toen de huidige crisis – SARS2 – uitbrak hebben we meteen getest of de antilichamen die met SARS1 reageerden ook reageren op SARS2 en vonden we het nu gepubliceerde antilichaam”, zegt hoogleraar celbiologie Frank Grosveld.

Het artikel dat de wetenschappers over de vondst hebben geschreven is donderdag gepubliceerd op BioRxiv, een website waarop biologen hun onderzoek publiceren voordat het beoordeeld is door een vaktijdschrift. Daarnaast ligt de wetenschappelijke publicatie klaar om beoordeeld te worden door vakgenoten. Zodra het is goedgekeurd wordt het gepubliceerd door het toonaangevende vaktijdschrift Nature.

Vaccin

De hoogleraar benadrukt dat het antilichaam nog getest moet worden, maar de verwachting is wel dat het de infectie bij een patiënt kan stoppen en de geïnfecteerde dus de kans krijgt te herstellen. Daarnaast zegt Groveld dat voorkomen beter is dan genezen. “Een echte oplossing is daarom een vaccin, daar werken anderen aan. Een vaccin ontwikkelen duurt echter al gauw twee jaar. Het medicijn van ons is er, als het allemaal werkt, eerder.”

Grosveld zegt dat er nu wordt geprobeerd om een farmaceut aan boord te krijgen die het antilichaam op grote schaal kan produceren. “Voordat het op de markt kan, moet het antilichaam door een uitgebreide ontwikkelingsfase en op toxologische eigenschappen worden getest. Dat proces gaat nu lopen.”

De vondst van het antilichaam is een wereldprimeur.

13 Reacties

Reageren
 1. Peet

  Goed bezig,,,complimenten

 2. Claus

  Echt cewl!!!!!!!

  Zo zie je maar dat het gezeik op de Universiteit Utrecht, door de vaste reaguurders, ook gewoon complete bullcrap is. 1 van de topuniversiteiten in de wereld en nu dus ook een wereldprimeur die vele mensenlevens kan gaan redden, mits het werkt en dat zo snel ook.

 3. Luuk Upuuk

  Voor deze ene keer ga ik accoord met Utrecht Science Park in plaats van De Uithof.

 4. Rinke Doornekamp

  Heel goed nieuws!

 5. Hans

  Zou fijn zijn als onze staat en of de eu financieel instapt om dit te ontwikkelen!

 6. Niels Bokhove

  Schitterend nieuws! (Waarom staat dat niet in de weekendkranten?) Ik las dezer dagen in de krant dat gewone zeep bij het handenwassen het virus stuk en dus onwerkzaam maakt. Waarom slikken we geen zeepoplossing – het liefst met een lekker smaakje – of is dat te naïef gedacht? Vast wel.

 7. Dick Plante

  Gefeliciteerd met dit eerste resultaat. Ik hoop dat het eindresultaat binnen bereik is. Tevens hoop ik dat er patent op wordt aangevraagd want dit moet hier in Nederland blijven, er is al genoeg verkocht door deze regering, wat nu maar eens moet stoppen.
  heel veel succes met het verdere onderzoek.

 8. wollie

  dan k9men de zeepbellen uit je neus, niels…

 9. Koekoek

  @ Dick Plante

  Ja, dit zijn de tijden dat er in patenten gedacht moet worden ja………

  Lekker neo-liberaal door blijven gaan, terwijl dat de wereld zo hard om zeep helpt.

  Dit moet gewoon ‘gratis’ en voor niks via de VN over de wereld verspreid worden. Laat diegene maar bijdragen die ere een bijdrage voor over hebben.

 10. Koel Hoofd

  Het RIVM maakte vroeger zelf vaccins en waren het experts in volksgezondheid.
  Volgens de politiek kon de vrije markt het beter en goedkoper…
  Nu wordt een vaccin alleen ontwikkeld als er “een lucratieve markt voor is”, en is het RIVM expert in onderzoek naar advies voor de overheid.
  één simpele politieke beslissing (=laten we de vrije markt het maar oplossen dan kunnen wij ons richten op onze populaire carrière) heeft soms hele grote en ongewenste gevolgen…

 11. Wim

  @ Niels

  Omdat tientallen instituten in de hele wereld met dit soort onderzoek en ontwikkeling bezig zijn.

 12. JPJ Schildt

  Niels Bokhove, een besmetting gaat niet via de maag, dus een zeepoplossing via de maag helpt niet. De besmetting gaat jammer genoeg via de ademhalingsorganen en daarvoor probeert men een bescherming te vinden

 13. Piet

  @Niels omdat zeep giftig is en je daaraan dood kan gaan en anders je slokdarm naar de knoppen helpt. Zo heel moeilijk hoeft het niet te zijn

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).