Onderzoekers Universiteit Utrecht gevraagd om onderzoek te doen naar sociale veiligheid in Tweede Kamer Onderzoekers Universiteit Utrecht gevraagd om onderzoek te doen naar sociale veiligheid in Tweede Kamer

Onderzoekers Universiteit Utrecht gevraagd om onderzoek te doen naar sociale veiligheid in Tweede Kamer

Onderzoekers Universiteit Utrecht gevraagd om onderzoek te doen naar sociale veiligheid in Tweede Kamer
Foto: Archief DUIC
De voorzitter en griffier van de Tweede Kamer hebben onderzoekers van de Universiteit Utrecht (UU) gevraagd om onderzoek te doen naar de sociale veiligheid in de Tweede Kamer. Onder leiding van bestuurskundige Leonie Heres gaat een team aan de slag met een onderzoek naar onder meer het werkklimaat. Het onderzoek moet eind februari volgend jaar klaar zijn.

De voorzitter en griffier van de Tweede Kamer hebben onderzoekers van de Universiteit Utrecht (UU) gevraagd om onderzoek te doen naar de sociale veiligheid in de Tweede Kamer. Onder leiding van bestuurskundige Leonie Heres gaat een team aan de slag met een onderzoek naar onder meer het werkklimaat. Het onderzoek moet eind februari volgend jaar klaar zijn.

De voorzitter van de Tweede Kamer heeft in juni 2021 toegezegd dat er een onderzoek zou komen naar de sociale veiligheid in de Tweede Kamer. Aanleiding voor het onderzoek zijn signalen van vertrouwenspersonen en bedrijfsmaatschappelijk werk.

De onderzoekers gaan alle Kamerleden, fractiemedewerkers en ambtenaren uitnodigen om aan het onderzoek mee te doen. Ook oud-medewerkers die maximaal vijf jaar geleden vertrokken zijn, kunnen zich nog aanmelden om mee te doen. Om een goed beeld te krijgen van hoe de sociale veiligheid in de Kamer wordt ervaren, vragen de onderzoekers mensen uit alle delen van de Tweede Kamer om met het onderzoek mee te doen.

Vertrouwelijk

Het onderzoek bestaat uit interviews, een online vragenlijst en documentanalyse. Deelnemers aan het onderzoek kunnen volgens de UU vertrouwelijk hun ervaringen met sociale veiligheid en sociale onveiligheid in de Tweede Kamer delen met de onderzoekers.

De resultaten van het onderzoek kunnen uiteindelijk gebruikt worden om de sociale veiligheid in de Tweede Kamer te verbeteren. In het rapport staan vanwege de privacy geen gegevens die herleidbaar zijn naar bijvoorbeeld individuele personen of fracties.

7 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Don’t mention de tassendraagster, anders barst ze weer in huilen uit.

 2. Lombokker

  Nog geen duizend kilometer verderop staat de wereld in brand. maar in Nederland blijven we liever navelstaren, en ons druk maken over relatief onbenullige zaken.

  Mensen, wordt eens wakker!

 3. Koel Hoofd

  Sociale veiligheid in de Tweede Kamer is wel een extreem subjectief onderwerp voor een onderzoeksopdracht door Vera Bergkamp de faalvoorzitter die nooit bij de les is ondanks haar aanwezigheid. En dat terwijl er een stuk of 7 vette crises op de politieke tafels liggen en, er ook 3 parlementaire enquetes naar zeer ernstig grensoverschreidend gedrag van de overheid naar haar burgers in de pijplijn zitten.

  Want dat de politieke emoties hoogoplopen en de sfeer in de slangenkuil der macht van Tweede Kamer nu wel goed is verziekt moge duidelijk zijn. Er staat na 12 jaar Rutte en de al 20 jaar oude cancelcultuur bij elke vorm van kritiek voor Nederland nu gewoon te veel op het spel om dat nog in “harmonisch overleg” (i.e. pappen en nathouden) uit te vechten. Er zijn immers niet voor niets 20 partijen in de Tweede Kamer.

  “De resultaten van het onderzoek kunnen uiteindelijk gebruikt worden om de sociale veiligheid in de Tweede Kamer te verbeteren. ”
  Ik zal dan ook niet raar staan te kijken als dat gaat leiden tot censuur en uitsluiting. Dat zal namelijk niet de eerste keer zijn dat dit gebeurt.
  Want politiek is geen wetenschap maar een keiharde populariteitswedstrijd in de machtsstrijd om de hoogste posities op de apenrots, de wetenschap wordt daarin zowel gebruikt als misbruikt omdat kennis een machtsmiddel is.

  Intussen draait Putin gewoon de gaskraan dicht…

  Dus grote kans dat dit Kabinet valt voordat UU de resultaten kan presenteren.
  Dat betekend dat dit onderzoek voor niets is geweest omdat er dan letterlijk een hele grote wisseling van de wacht der macht komt met hun geheel eigen perceptie op sociale veiligheid. En… komt er ook een nieuwe voorzitter Tweede Kamer.

 4. Realist

  Er is geen onderzoek voor nodig om te concluderen dat D66 en Groen Links hiervan de oorzaak zijn. De onderzoekster zal waarschijnlijk een D66-er zijn en daardoor anders concluderen.

 5. Scherpschutter

  Kan iemand mij om te beginnen uitleggen wat “sociale veiligheid” is? Ik spreek deze ambtelijke anti-taal niet.

  Dank.

 6. JvS

  Hallo safe spaces in de 2e kamer. Dat is nodig hebben we deze week gezien.

 7. Pee

  Doe liever iets aan sociale veiligheid op straat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).