Onderzoekers Universiteit Utrecht: ‘Zeespiegelstijging van 1.80 meter niet ondenkbaar’ | De Utrechtse Internet Courant Onderzoekers Universiteit Utrecht: ‘Zeespiegelstijging van 1.80 meter niet ondenkbaar’ | De Utrechtse Internet Courant

Onderzoekers Universiteit Utrecht: ‘Zeespiegelstijging van 1.80 meter niet ondenkbaar’

Onderzoekers Universiteit Utrecht: ‘Zeespiegelstijging van 1.80 meter niet ondenkbaar’
Bron: Archief DUIC
Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben zorgwekkende resultaten over zeespiegelstijging gepubliceerd. De onderzoekers schrijven dat een regionale stijging van 1,8 meter binnen tachtig jaar niet kan worden uitgesloten. Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Natural Hazards and Earth System Sciences.

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben zorgwekkende resultaten over zeespiegelstijging gepubliceerd. De onderzoekers schrijven dat een regionale stijging van 1,8 meter binnen tachtig jaar niet kan worden uitgesloten. Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Natural Hazards and Earth System Sciences.

Dr. ir. Renske de Winter van de Universiteit Utrecht onderzocht samen met Utrechtse collega’s en onderzoekers van het NIOZ wat de invloed op zeespiegel is als de hele mogelijke bandbreedte voor de bijdrage van de ijskappen wordt meegenomen.

“Alle voorgaande onderzoeken gingen uit van gemiddelde bijdrage van de Groenlandse en Antarctische ijskappen”, vertelt De Winter. “Maar wij hebben gekeken naar de totale range van ijsdynamische bijdrage van de ijskappen van Groenland en Antarctica, inclusief bijdragen aan zeespiegelstijging die deze eeuw niet ondenkbaar zijn, maar wel een kleine kans hebben.”

Door de ongelijke verdeling in de wereldwijde zeespiegelstijging is het mogelijk dat de zeespiegel op hotspots tot zo’n 1,80 meter stijgt in de komende tachtig jaar. Overigens ligt de kust van Nederland niet in een hotspot, desalniettemin kan ook in Nederland deze eeuw de zeespiegel al meer dan 1,5 m stijgen.

Lees hier meer over het Utrechtse onderzoek.

17 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Waarom onderzoekers überhaupt de effecten van het smelten van de Noordpool op de zeespiegel onderzoeken is me een compleet raadsel… De Noordpool bestaat volledig uit zee ijs. Als in water drijvend ijs smelt, dan stijgt het waterniveau niet. Iets met Archimedes….Een vorm van bezigheidstherapie of…?

  Laten we verder maar vooral vertrouwen op het feit dat er werkelijk geen hout van alle klimaatmodellen klopt (niet 1 van het IPCC is ook maar vaag uitgekomen), waardoor dit soort onderzoeken ook vrij nutteloos zijn. De centrale premisse van het doemscenario is een temperatuurstijging, echter, de temperatuur op aarde stijgt al 20 jaar(!) niet meer, ondanks dit soort paniekzaaierij van ‘wetenschappers’ en een forse verhoging van Co2 gehaltes in de lucht….

  Uit 2014, maar nog altijd actueel:

  http://www.climatedepot.com/2014/09/07/global-warming-pause-extends-to-17-years-11-months/

 2. M. uit O.

  Scherpschutter lijkt deze keer een beetje scheel door zijn vizier te hebben gekeken. In het hele stuk wordt nergens de Noordpool genoemd en wordt alleen melding gemaakt van de Groenlandse en Antarctische ijslagen. Nu kan ik te maken hebben met een verouderde druk, maar volgens mijn Grote Bosatlas zijn dat al sinds mensenheugenis landmassa’s en kan er daar logischerwijs van zee-ijs dus geen sprake zijn…

 3. waldorff

  Beste scherpschutter, ze zouden je universitair hoofddocent moeten maken zeg!

  Je haalt een website aan van een Republikein die is uitgeroepen tot ‘ climate misinformer of the year 2012’
  Meer fraais over deze persoon staat op wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Marc_Morano
  Heb je verder nog echte wetenschappelijke bronnen die je holle frasen ondersteunen?

 4. Eduard F.

  @Scherpschutter: Ze hebben het dan ook niet over de Noordpool, maar over Groenland en Antarctica, dommie.

  En nee, dat artikel van je is helemaal niet meer actueel.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Global_warming_hiatus

  (Waarop Scherpschutter, de intellectuele fine fleur van DUIC, ongetwijfeld gaat roepen dat het allemaal een grote hoax is.)

 5. Johan

  @ M. Met deze post heeft onze Scherpschutter zich inderdaad definitief gediskwalificeerd. Je betoog ophangen aan een mededeling die niet gedaan is, tss. Alternative facts dude, waar zien we dat nog meer.

 6. Harry

  Gisteren was er een documentaire over de enorme chemische vervuiling in ons land door ondernemers groot en klein in de chemische en stookolie industrie en de faciliterende rol van de overheid. In vergelijking hiermee is de hele CO2, SO4 en fijnstof discussie een grote grap. Anders gezegd gelul van de bovenste plank zodat ondernemend nederland lekker de zakken kan blijven vullen. Daar wordt geen unconvienient filmpje van of een enorme hype over gemaakt De hele opwarming is een grote wassen neus om ons af te lijden van het echte probleem van de enorme chemische vervuiling door illegale lozingen of het wegstoken van met chemicalien vermengde stookolie door alle grote tankers op deze planeet. Maar helaas er gaat straks jaarlijks 6 miljard subsidie tegen de opwarming de lucht zodat nog meer mensen straks hun energierekening niet meer kunnen betalen. The planet is fine, the people are fucked!

 7. Scherpschutter

  @M. uit O. 5/12/2017 – 14:19

  Dat was uiteraard een meer algemene opmerking, met bijvoorbeeld in het achterhoofd het ‘onderzoek’ (die naam nauwelijks waardig is) van Michiel van den Broeke (IMAU) van een paar jaar geleden, maar ik kan begrijpen dat mijn opmerking voor personen die niet goed ingelezen zijn op het dossier vreemd overkwam. In die zin neem ik u niets kwalijk uiteraard.

  waldorff 5/12/2017 – 14:20

  Al is de website van de kerstman: klopt het wat er staat? Dat is wat telt. Ook niet door wie of wat de persoon in kwestie allemaal wel niet uitgeroepen is. Who cares? FEIT: de aarde warmt al 20 jaar(!) niet meer op. Voor alle FEITEN verwijs ik u nogmaals naar het artikel.

  @Johan 5/12/2017 – 15:16

  Als iemand zich in uw ogen al diskwalificeert omdat hij een FEIT benoemt en daar logische conclusies aan bindt (de aarde warmt NIET op en dit soort onderzoeken zijn relatief zinloos omdat ze op de premisse berusten DAT de aarde opwarmt…), dan is er ook geen manier om in uw ogen wel gekwalificeerd te zijn, en voor zover en indien die methode wel bestaat dan heb ik er vrij weinig belangstelling voor. Want met wetenschap kan dat vrij weinig te maken. Wel met klimaatreligie, zo vermoed ik.

 8. Eduard F.

  @Scherpschutter: Het is geen FEIT. De vermeende pauze in de opwarming van de planeet is al meerdere malen ontkracht: https://en.wikipedia.org/wiki/Global_warming_hiatus

 9. Scherpschutter

  @Eduard F. 5/12/2017 – 16:36

  Als die Wikipedia pagina u al iets zou moeten leren dan het wel dat er helemaal niets onomstotelijk en volstrekt onbetwistbaar is ontkracht aan het FEIT dat de aarde niet meer opwarmt. Verbazingwekkend dat u dit niet lijkt te zien.

  Sowieso zou het gebruik van het woord ‘hiaat’ alleen al u aan het denken moeten zetten over uit welke hoek dit soort ‘informatie’ (propaganda, zo u wenst) komt.

 10. Johan

  Waarde scherpschutter, ik heb bewondering voor je retorische gaven want je schrijft inderdaad niet letterlijk dat in het DUIC-item gesproken wordt over onderzoekers die de effecten van het smelten van de Noordpool op de zeespiegel onderzoeken. Minst genomen wekte je echter zeker wel die indruk en daar waar het DUIC-item daar niet over ging blijft je bijdrage volstrekt buiten de orde en dus die van een ongelofelijke kletsmajoor.

 11. Scherpschutter

  @Johan 5/12/2017 – 17:09

  Ja. En u kunt zich natuurlijk ook richten op de kern van mijn betoog => het is een FEIT dat de aarde al 20 jaar niet opwarmt en dat dit soort onderzoeken tamelijk zinloos zijn aangezien ze berusten op de premisse dat de aarde opwarmt en zal blijven opwarmen, om precies te zijn berust ze op IPCC modellen waarvan er tot op heden niet 1(!!) juist is gebleken.

  Maar goed. Maakt u zich vooral lekker druk over een minuscuul bijzaakje, een minuscuul bijzaakje dat ik overigens ook al om 16:28 verder had toegelicht. 😉

 12. Eduard F.

  @Scherpschutter: Het Engelse ‘hiatus’ betekent niet hetzelfde als het Nederlandse ‘hiaat’. Is je beheersing van de Engelse taal misschien wat te beperkt voor het lezen van natuurwetenschappelijke verhandelingen?

  En ha, het wetenschappelijk discours afdoen als propaganda, maar zelf volledig uitgaan van één enkel blogje van een propagandist avant la lettre. Man man man.

  Hoe vaak je ook ‘FEIT’ in hoofdletters blijft schrijven, het is zeer zeker niet waar dat de aarde al twintig jaar niet opwarmt. Maar hè, you do you.

 13. H. Sapiens

  Scherpschuttertje, je kunt natuurlijk de strijd aangaan over de vraag of de aarde opwarmt of niet. Maar, mijn beste, dat is een volstrekt irrelevante vraag. De aarde warmt op, dat staat buiten kijf, maar de vraag is of dat nu zo ernstig is. We hebben de afgelopen miljarden jaren constant afwisselende periodes gehad van afkoeling en opwarming. De gletschers hebben de Utrechtse heuvelrug gevormd. Wie mist die gletschers hedentendage nog? Soorten ontwikkelen zich op onze planeet en soorten verdwijnen weer. Wie mist de dinosaurussen nu nog? Wie zal de homo sapiens in de verre toekomst nog missen? We denken zelf dat we onmisbaar zijn, maar de planeet zal ons niet missen als we weer van het toneel verdwenen zijn.

 14. Toine Goossens

  Nou Scherpschutter, je krijgt de wind wel van voren. Maar je hebt een punt.

  Deze onderzoekers hebben niet gekeken naar de meest waarschijnlijke uitkomst van de verwachtingen, maar naar de minst waarschijnlijke. De waarschijnlijkheid wordt uitgezet in een grafiek, een zgn Gauss kromme.

  Waar de grafiek het hoogst is, is de kans dat deze voorspelling uit zal komen het hoogst (85%). Hoe verder naar de uiteinden hoe lager de kans dat die uitkomst zich voor zal doen (5%).

  Dat vertellen wetenschappers er niet duidelijk genoeg bij. Ze doen wel een poging, maar de media gaan altijd met de meest extreme uitkomst aan de haal.

  Daardoor zijn die media een belangrijke veroorzaker van angst en onveiligheidsgevoelens. Rechtse populisten als Wilders en Baudet, of Trump om maar weer eens een dwarsstraat te noemen, maken daar dankbaar misbruik van.

  Wij kijken met minachting neer op de middeleeuwse Heksenprocessen. Intussen doen we zelf niet anders. Dat gaat slecht aflopen.

  Scherpschutter, ik hoop je de volgende keer weer op en top te zien. Weerleg waanzin met feiten.

 15. Hendrik

  @ Toine

  Scherpschutter heeft in het geheel geen punt. Het punt dat jij aanstipt wordt door hem niet genoemd. Hij ratelt over een punt dat in het nieuwsitem niet aan de orde komt en creëert dus mist en schept verwarring.

 16. Ted Danson

  Toine, van jou lezen we hier ook weleens wat zinvollers. Het lijkt wel alsof je Scherpschutter bent die jezelf een hart onder de riem steekt onder een andere naam.

  1. Inderdaad heeft Scherpschutter jouw hele verhaal voor 0% behandeld, je slaat een compleet andere weg in in de discussie.
  2. Los van wie je gelooft, de klimaatwetenschapafdeling van de UU of Marc Morano de voormalige medewerker van Rush Limbaugh met een bachelor in politieke wetenschappen van de George Mason University in Arlington, Virginia (over “wetenschappers” gesproken), er is hier niemand die in de commentaren “waanzin weerlegt met feiten” zoals jij aan lijkt te moedigen.
  3. Dat iemand de wind van voren krijgt als hij of zij begint te tieren over noordpool-zeeijs, waar het stuk gaat over landijs op Groenland en Antarctica, is volkomen terecht. Nog los van de feitenvrije iedereen is gek behalve ik-opmerkingen over de opwarming van de aarde.

 17. Toine Goossens

  Ted,
  Die opmerking is louter voor Scherpschutter bedoeld. Hij vindt dat het waanzin is, dan moet hij dat ook onderbouwen, wat hij niet doet.

  Zelf geloof ik niemand, of eigenlijk juist iedereen. Wie, wat je beweert moet dat wel kunnen onderbouwen.
  Veel van de tegenstellingen op DUIC gaan over waarschijnlijkheden. Maar die waarschijnlijkheden worden gepresenteerd als waarheid, hetzij door onderzoekers zelf, hetzij door de media die niets begrijpen van waarschijnlijkheidsmodellen.

  Daarmee creëren die media de fata morgana dat we in een onveilige en angstige wereld leven. Dat is niet zo. De veiligheid was nog nooit zo groot als vandaag. Er is enorm veel bereikt. Nog nooit waren risico’s kleiner dan heden ten dage. Desondanks worden die risico’s torenhoog opgeblazen.

  Laat ik eens een vergelijking trekken.

  Nog even en we worden allemaal ouder dan 100 jaar. Daar kun je je ernstig zorgen over maken. Een samenleving gedomineerd door ouderen. In primitieve samenlevingen werden korte metten met ouderen gemaakt; dat waren immers opmakers. Het is niet ondenkbaar dat jonge generaties weer op moord en doodslag terugvallen, maar ik geloof dat niet.

  Het ondenkbare gaat niet plaats vinden. Dat heeft, alle hulde, mevrouw de Winter ook niet beweerd. Zij wijst op een mogelijkheid en als die mogelijkheid zich voordoet dienen we voorbereid te zijn. Dat is andere koek.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).