Onenigheid achter de schermen bij de Galaxy Tower; opdrachtgever verwikkeld in juridische procedures Onenigheid achter de schermen bij de Galaxy Tower; opdrachtgever verwikkeld in juridische procedures

Onenigheid achter de schermen bij de Galaxy Tower; opdrachtgever verwikkeld in juridische procedures

Onenigheid achter de schermen bij de Galaxy Tower; opdrachtgever verwikkeld in juridische procedures
De Galaxy Tower. Foto: Bram van Toor
De Lelie Vastgoed B.V. (DLV), opdrachtgever van de Galaxy Tower aan het Jaarbeursplein in Utrecht, is verwikkeld in een juridisch geschil met twee van de aannemers van het project. Vanwege vertraging in de werkzaamheden zijn de kosten voor beide aannemers opgelopen en er is nu onenigheid over de hoogte van dat bedrag.

De Lelie Vastgoed B.V. (DLV), opdrachtgever van de Galaxy Tower aan het Jaarbeursplein in Utrecht, is verwikkeld in een juridisch geschil met twee van de aannemers van het project. Vanwege vertraging in de werkzaamheden zijn de kosten voor beide aannemers opgelopen en er is nu onenigheid over de hoogte van dat bedrag.

In de eerste helft van 2018 is de bouw van de Galaxy Tower begonnen. Ballast Nedam is de bouwkundig aannemer en Homij is het installatiebedrijf dat in de 90 meter hoge toren aan het werk is. De werkzaamheden van Ballast Nedam zijn vertraagd vanwege onder meer de aanleg van nutsvoorzieningen in de zomer van 2019. Nu ziet het ernaar uit dat de toren in oktober van dit jaar wordt opgeleverd, zo’n 2,5 jaar later dan eerst de verwachting was.

Vanwege deze vertraging zijn ook de kosten opgelopen. Ballast Nedam wil hiervoor een schadevergoeding van tientallen miljoenen euro’s. DLV zegt echter dat deze vertraging in ‘overwegende mate toerekenbaar’ is aan Ballast Nedam. Beide partijen zijn daarover verwikkeld in een bodemprocedure bij de rechtbank van Amsterdam.

Homij

Vanwege de vertraging van Ballast Nedam lopen ook de werkzaamheden van Homij vertraging op. Dit bedrijf schat deze kosten op ruim 4,3 miljoen euro. “De Lelie kon zich echter ook niet vinden in deze berekening”, is te lezen in een verslag van de rechtbank. Vanwege het geschil heeft Homij het werk neergelegd, waarop DLV naar de rechter is gestapt.

In de Galaxy Tower komt een hotelvestiging van Amrâth, met meer dan 250 kamers op de eerste zeven verdiepingen. Boven het hotel, op de achtste tot de dertigste verdieping, komen ruim 300 vrije sector huurwoningen. Onder het gebouw komt een parkeergarage. Bewoners van de appartementen kunnen straks gebruikmaken van de faciliteiten van het hotel, zoals de fitness en welness.

11 Reacties

Reageren
 1. Sjaak

  Bouwend NL staat er weer lekker op iig

 2. xtreem

  Vertragingen zijn oplichting en bouwfraude. Een verdienmodel voor sommigen.

  Oplopende kosten, zeker die van miljoenen, zijn zelden gespecificeerd.

 3. Jan

  🙂 Volgens mij was ‘t 2011 toen men sommige koks, welke men wilde behouden bij de Jaarbeurs en ze een wortel voorhield als sous chef of chef van ‘t Hotel restaurant in de Galaxy Tower … dus of ze nog even wilden aanblijven t/m 2013 of 2014 want dan zou ‘t er wel staan …………… inmiddels zijn we al beland in 2023 en is de opperhoofd Keuken van de Jaarbeurs al jaren met pensioen, ha,ha 🙂

 4. Rob H.

  Wat gek? Commerciële bedrijven maken, in tegenstelling tot de overheid, toch nooit fouten?

  Althans, zo is mij dat hier vaak uitgelegd…

 5. Floep

  @Rob H, frappant genoeg houden JdV en Scherpschutter zich hier dan ook angstvallig stil.

 6. Statler

  @Rob H.
  verschil is dat bij dergelijke geschillen het een van de betrokken partijen en niet de overheid ( en dus ons ) geld kost. Is de charme van risicodragend kapitaal.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 7. JdV

  @robh: onjuist. Commerciele bedrijven maken zeker fouten. Grote verschil is, dat itt de vele fouten die de gemeente maakt, de rekening van deze fouten niet een belastingverhoging voor de burger oplevert zodat falrede ambtenaren en de gemeentelijke begroting er geen last van hebben.

 8. Rob H.

  @JdV: Alleen betalen wij, als burgers, ook voor dit opzichtig falen van commerciële partijen, door een veel en veel te late oplevering van woningen in een tijd van woningschaarste en een hogere huur en/of woningprijs.

 9. Scherpschutter

  @Floep

  Wat wilt u dat ik hier over zeg? Zo werkt het in de grote mensenwereld. Soms zijn mensen het niet met elkaar eens en dan vraag je een rechter om het conflict te beslissen. Orde van de dag, een gezonde gang van zaken en het kost de belastingbetaler geen cent. Ze zoeken het maar lekker even uit onderling. Prima toch?

  Wat is nou het punt?

 10. JdV

  @RobH: Het gaat om vrije-sector appartementen en een hotel. Kunt u de hotelkosten of de huur niet betalen? Geen probleem, voor u vele anderen. Geen cent ten laste van de burger. Begrijp ik dat u van mening bent dat er ruim baan moet worden gegeven voor het opleveren van dure vrije-sector huurwoningen? Dan gaan we dat regelen. Dank !

 11. Jack arends

  Utrecht is met zijn groen links beleid erg dwars bezig, fout op fout, ,.
  De trambaan miljoenen duurder, kruisvaartkade uitgesteld, smakkelars veld uitgesteld enz enzenz, nu weer het Amrath hotel, vertraging,
  Kijkt Utrecht weleens naar zichzelf, Albast wachten kost geld en mensen wachten op hun woning, doe iets

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).