Ongedocumenteerden in Utrecht komen moeilijk aan maaltijd; Gemeente zoekt oplossing Ongedocumenteerden in Utrecht komen moeilijk aan maaltijd; Gemeente zoekt oplossing

Ongedocumenteerden in Utrecht komen moeilijk aan maaltijd; Gemeente zoekt oplossing

Ongedocumenteerden in Utrecht komen moeilijk aan maaltijd; Gemeente zoekt oplossing
Foto: Archief DUIC
De gemeente Utrecht is op zoek naar een plek in de stad waar ongedocumenteerden straks een maaltijd kunnen eten. Momenteel kunnen zij niet in het Smulhuis terecht vanwege de coronamaatregelen.

De gemeente Utrecht is op zoek naar een plek in de stad waar ongedocumenteerden straks een maaltijd kunnen eten. Momenteel kunnen zij niet in het Smulhuis terecht vanwege de coronamaatregelen.

Begin september gaven verschillende politieke partijen aan zich zorgen te maken over de voedselvoorziening voor kwetsbare Utrechters. ACU aan de Voorstraat deelde sinds het begin van de coronacrisis onder de noemer Solidarity Kitchen een tijdje gratis maaltijden uit. Dat initiatief is inmiddels gestopt.

Onderzoek

De gemeente heeft de afgelopen periode onderzocht welke mensen gebruikmaakten van Solidarity Kitchen en ook hoe het ervoor staat met de voedselvoorziening voor kwetsbare mensen. Sinds de komst van het coronavirus is hierin het een en ander veranderd.

Dit onderzoek heeft de gemeente met verschillende partijen gedaan. Zo zijn er gesprekken gevoerd met ACU. Daarin werd aangegeven dat de meesten die gebruikmaakten van Solidarity Kitchen dak- of thuislozen waren. Ook is er gesproken over het tegengaan van voedselverspilling en over hoe maaltijden tegen minimale kosten werd bereid.

Dekkend aanbod

“Afgesproken werd om samen met partijen in de stad verder in gesprek te gaan, of er op dit moment een voldoende dekkend aanbod aan maaltijdvoorzieningen in onze stad aanwezig is voor Utrechters in een kwetsbare positie”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad.

Vervolgens heeft de gemeente de eetvoorzieningen in de stad in kaart gebracht. Hiervoor zijn gesprekken gevoerd met Villa Vrede, Het Rode Kruis, Stil, Barka, Leger des Heils/Herstart en de Tussenvoorziening. De conclusie van die gesprekken was dat de betrokkenen op dit moment niet direct een probleem zagen voor rechthebbende daklozen en thuislozen, omdat zij via de reguliere voorzieningen aan een maaltijd kunnen komen.

Migranten

De partijen zagen echter wel problemen voor ongedocumenteerden en EU-arbeidsmigranten die dakloos zijn. De coronamaatregelen hebben voor de laatste groep op het gebied van maaltijdvoorziening weinig veranderd, omdat zij voorheen ook niet terecht konden bij een voorziening.

Om voor de EU-arbeidsmigranten iets te betekenen is extra onderzoek en afstemming met de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag nodig. Dat blijkt volgens de gemeente althans uit signalen uit het veld.

“Barka geeft aan dat EU-arbeidsmigranten die dakloos zijn sinds de coronamaatregelen nog meer dan voorheen door Nederland heen bewegen. Het faciliteren van een maaltijdvoorziening in Utrecht, zal waarschijnlijk een aanzuigende werking hebben.”

Ongedocumenteerden

Voor ongedocumenteerden is echter wel iets veranderd sinds de coronamaatregelen van kracht gingen. Zo is het Smulhuis vanwege de anderhalvemeterregel gesloten voor mensen die niet in de opvang verblijven.

“Dat betekent dat ongedocumenteerden die daar voorheen wel mochten komen eten, daar nu niet meer terecht kunnen.” Het aantal ongedocumenteerden in Utrecht dat nu moeilijk aan een maaltijd kan komen is een groep van ongeveer dertig personen.

Binnen

Voor deze groep is de gemeente nu op zoek naar een locatie. “Een plek waar deze mensen binnen een warme avondmaaltijd kunnen nuttigen is het meest wenselijk.” Er is dus nog geen locatie gevonden, maar de gemeente zegt wel dat er ‘vorderingen’ gemaakt worden.

In de tussentijd bestaat er de mogelijkheid voor deze doelgroep om tot 17.00 uur een afhaalmaaltijd op te halen bij Villa Vrede. Dit is onder dezelfde voorwaarden als eerder bij ACU. Deze maaltijden zijn dus gratis.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  De ongedocumenteerden kunnen er ook voor kiezen om terug te keren naar hun land. Daarbij kunnen zij volop hulp krijgen, inclusief een financiële vergoeding voor het vliegticket en een bijdrage om na aankomst in de eerste behoefte te voorzien.
  https://www.infoterugkeer.nl/terugkeerprojecten/overzicht-projecten/Projectdetails/rean.aspx

 2. Manou De R.

  Even een stapje terug: hoé kómt het dat je in deze aantallen “ongedocumenteerden” in je land hebt rondlopen? De vraag stéllen is ‘m in de meeste gevallen ook direct beantwoorden.

 3. Peters

  @ lombokker

  Acht je de kans niet aanwezig dat deze groep mensen in ‘eigen land’ ook geen inkomen heeft en geen dak boven het hoofd heeft? Regen en de drup.

  Veel EU-arbeidsmigranten zijn hier bovendien heen gehaald om werk te doen door vaak mallafide uutzendbureaus. Er wordt vaak schandalig met ze om gegaan. De reden dat zij vaak dakloos zijn geworden is, omdat ze vaak, tegen alle wet- en regelgeving in zomaar ontslagen zijn, of omdat de huisvesting waar ze verbleven (en voor betaalden) is afgekeurd door de instanties, omdat deze niet aan regelveving voldeed. Zij kennen de NL- wet en hun rechten vaak niet en kunnen vaak geen hulp vinden. De louche zakenmannen achter deze uitzendbureaus zijn het ware probleem, maar worden niet of nauwelijks aangepakt, maar vullen wel vollop hun zakken. Het erge is dat het ook bij legitieme uitzendbureaus er zo aan toe gaat. Ook NL-bedrijven die op deze wijze aan personeel komen zijn deel van dit probleem.

 4. Mark

  Ongedocumenteerden zijn gewoon illegalen immigranten die geen verblijfsvergunning hebben gekregen. Oftewel ze moeten gewoon terug naar waar ze vandaan komen. Ze zouden al helemaal niet gratis eten en onderdak moeten krijgen. Als je dat doet had je ze net zo goed een verblijfsvergunning kunnen geven, zodat ze tenminste een baan hadden kunnen zoeken.

 5. Anne

  Wat zijn dat dan precies, “ongedocumenteerden”?
  Zijn het afgewezen asielzoekers? Daklozen zonder adres?

 6. jankanerwatvan

  @Anne

  Normaal gesproken worden deze personen als illegaal aangeduid. Deze benaming kan door hen echter als zeer kwetsend worden ervaren zeggen weer andere personen.

 7. Hadjememaar

  De vraag is niet waarom zijn ze hier, de vraag is hoe bezorgen we ze een maaltijd zolang ze hier zijn. Je huisdier laten verhongeren mag niet. Een ongedocumenteerd mens laten verhongeren is wel OK?

 8. Uuutje

  @ Mark en jankanerwatvan

  Onjuist. Het feit dat iemand geen papieren heeft, maakt hem niet per definitie illegaal. Er kunnen tal van redenen zijn waarom mensen geen paspoort of papieren hebben.

  Denk aan slachtoffers van mensenhandel (bijv. prostitutie), bedrijven en tussenpersonen die papieren hebben achtergehouden of ingepikt, of vluchtelingen die in sommige gevallen in verband met hun eigen veiligheid hebben moeten verdoezelen uit welk land of gebied ze eigenlijk afkomstig waren (vanwege groot gevaar voor hun leven).

 9. Harm

  Ik hoop dat beide commentaren hier gelijk krijgen: Zorg dat ze een maaltijd krijgen EN dat ze perspectief hebben op een toekomst (bij voorkeur terugkeren!)

 10. JdV

  @Uutje en @Hadjememaar: Dan maken we toch een goede deal? We bieden ze onderdak en 3 fijne maaltijden per dag in een gesloten gebouw waar we ze kunnen laten terugkeren naar het land van herkomst danwel opnemen in een asielprocedure. Lijkt me een win-win situatie. Op het Wolvenplein staat nog een goed gebouw hiervoor, helemaal leeg.

 11. Probleem

  Ik hoop dat ongedocumenteerden/illegalen een maaltijd krijgen waarna direct wordt nagedacht hoe zij kunnen terugkeren naar het land van herkomst. Wat betreft dakloze EU migranten…het vrij verkeer van personen is rampzalig gebleken. Er moeten strengere restricties komen en een verbod op uitbuiten de uitzendbureaus. Het is tijd voor de terugkeer van grenscontroles en restrictieve immigratie.

 12. Koel Hoofd

  “Het faciliteren van een maaltijdvoorziening in Utrecht, zal waarschijnlijk een aanzuigende werking hebben.”
  Ik heb hier een deja vu….
  In de jaren negentig riep men hetzelfde over hulp aan dakloze drugsverslaafden.

  Een ongedocumenteerde is hier illegaal, die moet dus het land uit volgens de wet.

  Dakloze EU arbeidsmigranten is een gotspe waar we de EU voor moeten bedanken. Brussel speelt met arme kansloze mensen zuiver vanwege economische redenen en slaat zich vervolgens op de borst dat ze een superieure moraal hebben. Ik vind het behoorlijk ziek om prioriteit te geven aan ‘inclusie en rechten’ van miniscule minderheidgroeperingen terwijl er hele volksverhuizingen op gang worden gebracht van mensen die vakkundig en politiek correct buiten de boot worden gehouden.

 13. ageeth

  Voor wie zich afvraagt wat wordt er gedaan voor de mensen die ongedocumenteerd zijn.

  Die groep mensen die ongedocumenteerd zijn in Utrecht is veel groter. Dagelijks wordt er hard gewerkt om met hen te kijken naar mogelijkheden in perspectief al hier of terugkeer. Het asiel van deze mensen is afgewezen, maar blijkt vaak onterecht, velen van hen krijgen als nog asiel!
  Sinds 7 jaar ben ik betrokken bij de eerste opvang aan deze mensen.
  In die 7 jaar zien we dat 80% binnen een half jaar weer recht heeft op opvang waarbij weer kans is op een nieuwe asiel aanvraag, waarvan een klein deel ook kiest voor terugkeer. Dit aantal stijgt tot 95% binnen twee jaar.
  Utrecht werkt hard, en met succes, aan nieuw perspectief voor deze mensen!

 14. Joas

  @Koel Hoofd

  Grappig dat je de wetgevers (zijn nog altijd de landen zelf, en niet de EU) verantwoordelijk maakt en niet het bedrijfsleven die massaal deze “goedkope” arbeidskrachten inhuurt (en daarvoor ander personeel aan de kant heeft geschoven); en op een gegeven moment dit goedkope EU personeel ook weer dumpt.

  De schuldige: het bedrijfsleven die alleen met winstmaximalisatie en aandeelhouders bezig zijn en niet meeŕ met mensen en de samenleving (waar zij van afhankelijk is bovendien).

 15. Manou De R.

  Niét van mijn centen Ageeth, niét van mijn centen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).