Ongeregeldheden bij Galgenwaard na confrontatie ADO Den Haag Ongeregeldheden bij Galgenwaard na confrontatie ADO Den Haag

Ongeregeldheden bij Galgenwaard na confrontatie ADO Den Haag

Ongeregeldheden bij Galgenwaard na confrontatie ADO Den Haag
Stadion Galgenwaard. Foto: DUIC
Vier agenten zijn vrijdagavond gewond geraakt na ongeregeldheden bij Stadion Galgenwaard. FC Utrecht speelde in een Eredivisieduel tegen ADO Den Haag.

Vier agenten zijn vrijdagavond gewond geraakt na ongeregeldheden bij Stadion Galgenwaard. FC Utrecht speelde in een Eredivisieduel tegen ADO Den Haag.

Na de wedstrijd werd het onrustig. De politie werd buiten het stadion bekogeld met stenen en andere voorwerpen. Er werden charges uitgevoerd om de relschoppers uit elkaar te drijven.

Er zijn tot dusver geen aanhoudingen verricht. De politie doet onderzoek naar de ongeregeldheden. FC Utrecht won de wedstrijd met 4-0.

13 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Hier op DUIC lees je wel eens reacties van FC Utrecht ‘fans’ die dan beweren dat het tegenwoordig best meevalt met die rellen rond voetbalwedstrijden. Maar FC Utrecht dacht er goed aan te doen om oude hooligans die een boek schrijven over hun wandaden een podium te geven. En sinds gisteren weten we dan helaas ook weer dat het echt nooit anders zal worden. Utrecht heeft toch wel ander problemen op te lossen dan zich bezig te houden met die agressieve kleuters. Waarom heffen we zo’n club niet gewoon op en bouwen we een mooie woonwijk met sociale huurwoningen en studentenkamers op de plek van dat stadion?

 2. Rene

  @Gerard

  Ten eerste staat het iedereen vrij een boek te schrijven, daar heeft FCU helemaal niks over te zeggen, het is maar de vraag of ze er blij mee waren….

  Ten tweede zijn ongeregeldheden echt een hele grote uitzondering bij FCU, zoek maar op. Als er hooguit eens per 2 seizoenen iets voorvalt is het veel.

  Daarnaast vervult de club een grote maatschappelijke rol en trekt elke thuiswedstrijd zo’n 19.000 toeschouwers. De club hoort bij de stad..

  Hele trieste reactie van iemand die duidelijk niets van voetbal en voetbalcultuur begrijpt

 3. Gerard Brugmans

  @Rene: Volgens mij vond men dat boek wel stoer, er kwamen zelfs FCU kopstukken naar de boekpresentatie. En ‘hooguit 2 x ongeregeldheden per jaar’ (als dat al klopt) zijn er nog steeds 3 teveel. Da’s net zo’n kulargument als die vuurwerkfanaten gebruiken: “het valt best mee hoor, er is maar een beetje schade”. Die voetbalcultuur van FC Utrecht hoort bij de stad, da’s helaas waar, maar dan wel op een vreselijk negatieve en asociale manier. En zolang die brave 19.000 toeschouwers het in hun klubje toch steeds weer uit de hand laten lopen hebben ze niet heel veel recht van spreken lijkt mij.

 4. Robert

  De ‘voetbalcultuur’ is exact het probleem. Daarom de voetbalclubs, als organiserende partij, aansprakelijk maken voor ongeregeldheden en schades. Hopelijk doet dat voldoende financieel pijn om clubs dermate in de problemen te brengen dat de goede elementen binnen de voetbalcultuur eindelijk voldoende sociale groepsdruk gaan uitvoeren om dit soort zaken ondenkbaar en onacceptabel te maken. De ‘het hoort er nou eenmaal bij’ houding van zowel voetbalfans als clubs is exact waarom het niet stopt. En bij ingrijpen politie horen resulterende arrestaties en strafbladen.

 5. WV

  @ Brugmans

  Lijkt me zwaar, een leven lang in negativiteit te moeten doorbrengen.

 6. Trol

  Gerard..met die argumentatie moeten we ook per direct groepen mensen uit gaan zetten van welke hun groep een overgroot deel van de criminaliteit veroorzaken. Gewoon stoppen met die mensen. En sociale woningen …ik zie lever mooie grote eengezinswoningen, beetje groen etc . We hebben al hokken genoeg. Verder….elke keer ongeregeldheden is te veel..

 7. Rij 7 Stoel 13

  “dat de goede elementen binnen de voetbalcultuur eindelijk voldoende sociale groepsdruk gaan uitvoeren om dit soort zaken ondenkbaar en onacceptabel te maken”
  Daar is weer zo’n held die zogenaamd verkeershufters, daders van zinloos geweld en mensen die rommel op straat gooien aanspreekt. Als het uitgaanspubliek ook z’n verantwoordelijkheid neemt, dan hoeft de politie op zaterdagavond ook niet te patrouilleren in de stad.

 8. Wim Vreeswijk

  Gerard Brugmans@ De FC opheffen vanwege letterlijk enkele (!) gasten die het verpesten op 19.000 bezoekers ? Het voetballen is juist een prima moment of even te ontspannen en weg te vluchten van politici die een steeds grotere puinhoop van Nederland en Utrecht maken en waar we met z’n allen feitelijk nauwelijks, tot geen greep, op hebben. Die paar gasten moet je net zo hard aanpakken als die paar (28)minderjarige vuurwerkgasten die het voor 350.000 Utrechters verpesten. De ouders van die 28 pubers moeten gewoon gekort gaan worden op hun kinderbijslag omdat zij het immers verdommen om hun eigen kinderen stevig op te voeden en niet de FC of vuuwerkplezier laten affikken. Ik zit wekelijks voor de buis, voor de FC en dat blijven we doen!

 9. Herman

  Zolang het halve stadion stiekem mee zit te genieten als de tegenstander, scheids of aanhang wordt beledigd is er iets goed mis rond deze club.

 10. vak K

  @ Trol

  waarvan akte….

  de voetbalhaters komen uit hun hol als er een keer wat gebeurd, maar houden jarenlang hun mond over de veroorzakers van 90% van de criminaliteit in Nederland.

  wat een land is het toch geworden!

 11. Robert

  @Rij7Stoel13 Uw vergelijk wekt de suggestie dat ik u vraag om zelf tussen de hooligans te stappen, wat ik niet doe en ik u ook van harte zou afraden. Het gaat om cultuurverandering en die start doordat u uitspreekt dat confrontaties met de politie geen plaats hebben bij deze sport. Dat spreekt u hier uit, dat spreekt u uit richting vrienden maar dat spreekt u vooral uit richting FC Utrecht. Om in uw vergelijk te blijven, bij ongeregeldheden in een horecagelegenheid hoeft u van mij echt niet persoonlijk dit een halt toe te roepen (daar is nu net de politie voor), maar u geeft wel aan richting uw omgeving en de eigenaar van de gelegenheid dat dit soort zaken ongepast zijn én ervoor gaan zorgen dat u niet meer terugkeert. Zo moet u in de wedstrijd staan, zo moeten de sporters in de wedstrijd gaan staan en zo zal, uiteindelijk, ook FC Utrecht in de wedstrijd moeten gaan staan. En pas als de wil er is om te veranderen, niet meer te accepteren dat dit onvermijdelijk is en er nu eenmaal bij hoort, dan pas gaan deze belachelijke mensen zich niet meer thuis voelen bij de club en zal deze langzaam maar zeker weer aan de echte fans gaan toebehoren. En als deze zelfreflectie niet vanuit de sport en clubs zelf gaat komen, dan moeten we maatregelen gaan nemen die dat op andere manieren gaan afdwingen.

  @vakK Ik ben zeker geen voetballiefhebber, maar ook geen ‘hater’ en zou niet anders reageren als dit soort ongeregeldheden voor zouden komen bij welke andere sport dan ook. De realiteit is dat dit niet het geval is. Ook uw defensieve reactie is een treffend voorbeeld van hoe voetballand vind dat dit soort zaken nu eenmaal horen bij de sport en zich aangevallen voelt bij iedere vorm van kritiek hierop. Het laat ook wat zien van het territoriale gedrag wat voetbal oproept en het fundament is van bijna alle bijbehorende negatieve randzaken.

 12. Claes

  @ Vak K.

  Ik wist niet dat 90% van de criminaliteit 1 orzaak heeft? Leg het mij eens uit.

  De mensen die tegen hooliganisme zijn houden doorgaans van de sport voetbal, maar zien hun feestje vaak verpest worden door schijthooligas die aan de haal gaan met hun club. Hou je van knokken, moet je op boksen gaan.

 13. Danny van der Linden

  Beste Gerard,

  Jammer dat je blijkbaar niet goed opgelet hebt voor je je mening vormde. Het boek is niet geschreven door oude hooligans maar door mij, een journalist die mensen interviewde over hun (wan)daden. Dit deed ik samen met twee supporters die deze subcultuur beter kennen. Er waren bij de boekpresentatie in het supportershome eind september geen kopstukken van de club aanwezig. Die waren op dat moment in Heerenveen alwaar FC Utrecht een wedstrijd tegen de plaatselijke SC speelde.

  Verder wil ik je melden dat je het boek nog kunt bestellen via http://www.bunnikside.nl en wens ik je veel leesplezier!

  Groet,
  Danny

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).