Ongeregeldheden tussen hooligans in Utrecht frustreren burgemeester: ‘Volstrekt onacceptabel’ | De Utrechtse Internet Courant Ongeregeldheden tussen hooligans in Utrecht frustreren burgemeester: ‘Volstrekt onacceptabel’ | De Utrechtse Internet Courant

Ongeregeldheden tussen hooligans in Utrecht frustreren burgemeester: ‘Volstrekt onacceptabel’

Ongeregeldheden tussen hooligans in Utrecht frustreren burgemeester: ‘Volstrekt onacceptabel’
Gevechten op de Anton Geesinkstraat. Bron: still uit video Dumpert
De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen noemt de incidenten tussen voetbalhooligans afgelopen weekend volstrekt onacceptabel en wil de schade verhalen op de veroorzakers.

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen noemt de incidenten tussen voetbalhooligans afgelopen weekend volstrekt onacceptabel en wil de schade verhalen op de veroorzakers.

Het leek vrijdag al mis te gaan in Utrecht toen de politie signalen had ontvangen dat supporters van ADO Den Haag naar de stad zouden komen. Op zondag speelden de twee ploegen tegen elkaar in Utrecht. Vrijdag bleef het uiteindelijk rustig, maar zaterdag ging het wel mis.

“Het was erg druk in de stad met veel FC Utrecht-supporters op de bekende locaties”, schrijft Van Zanen in een brief aan de gemeenteraad. Op de Anton Geesinkstraat ter hoogte van café Murk escaleerde omstreeks 21.30 uur de situatie vanwege de komst van een touringcar met –naar later bleek – volledig in zwarte kleding gehulde Feyenoord-aanhangers. De confrontatie tussen beide supporterskernen leidde tot wanordelijkheden waarbij door beide groepen met stenen, vuurwerk, stoelen en glaswerk naar elkaar werd gegooid. De ME moest eraan te pas komen om de rust te herstellen.

Hooligans uit Den Haag

Er werden tien verdachten aangehouden en de touringcar is in beslag genomen. Later die avond ging het echter weer mis – nu met supporters van ADO. Rond 23.30 uur ontving de politie informatie dat een grote groep ADO Den Haag-supporters zich bij het AC restaurant in De Meern langs de autosnelweg A12 zou hebben verzameld.

De politie ging met agenten in burger naar de locatie en trof een groep van zo’n 80 ADO Den Haag-supporters aan waarna al snel duidelijk werd dat het om hooligans ging die uit waren op een confrontatie met supporters van FC Utrecht. “Toen deze hooligans duidelijk werd dat zij te maken hadden met de politie, verliet een aanzienlijk deel hun voertuig om vervolgens weg te rennen in de richting van de A12 om over de vangrail de snelweg over te rennen. Dit leverde een aantal levensgevaarlijke verkeerssituaties op”, aldus Van Zanen. Uiteindelijk is de A12 ongeveer 20 à 25 minuten afgesloten geweest.

Onacceptabel

Van Zanen noemt het gedrag van de voetbalsupporters volstrekt onacceptabel. “Deze hooligans brengen niet alleen hun clubs – inclusief de vele normale supporters en voetballiefhebbers in diskrediet, maar veroorzaken tal van onveilige situaties, voor henzelf, voor burgers en ondernemers en ook voor politiepersoneel. Daarnaast legt het een groot beslag op politiecapaciteit en levert het veel schade aan eigendommen op. Indien mogelijk zal de schade worden verhaald op de veroorzakers.”

Er wordt nog gekeken welke aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de rest van het seizoen veilig te laten verlopen. Aanstaande zondag staat het duel tussen Feyenoord en Utrecht op het programma in Rotterdam. Het is nog niet duidelijk of de ongeregeldheden van invloed zijn op uitsupporters in het komend weekend.

3 Reacties

Reageren
 1. Hedwig

  Ik erger me al jaren dood aan het gedrag van deze hooligans! Ik vraag me af wanneer de kosten van de consequenties eindelijk eens verhaald gaan worden op deze minkukels en hun clubs. Daar gaan de goede fans onder leidden, dat weet ik, maar de clubs hebben deze ‘fans’ niet onder controle. Nu betaalt de burger voor de kosten van politie, de schade die wordt aangericht en wat nog al niet meer.
  Ik vind het een goede actie van Van Zanen om een verbod te geven aan de raddraaiers om de wedstrijd bij te wonen, dit mag veel vaker gedaan worden. Sowieso lijkt het mij een goed idee om voetbalwedstrijden zonder supporters te spelen!

 2. Voetbalsupprter

  Nou meneer de burgemeester, wat ik echt onacceptabel vind is dat de opgepakte idioten naar huis gestuurd zijn met een boete. Het OM vervolgt ze verder ook niet. Als inwoner van dit land begrijp ik hier helemaal niks van, ik hoop u ook niet. Misschien kunt u dit eens aankaarten bij uw vrinden in Den Haag…

 3. Luuk Upuuk

  Hedwig, je begrijpt het niet helemaal. De clups kunnen er niets aan doen dat een stel randdebielen met een voebalshirtje aan op een zaterdagavond ergens heibel gaan schoppen. Voor hetzelfde geld ( al betwijfel ik of die net zo duur zijn) lopen ze met een shirtje van een buitenschoolse opvang.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).