Online vergaderingen van Utrechtse gemeenteraad zorgen voor uitdaging – en glimlach | De Utrechtse Internet Courant Online vergaderingen van Utrechtse gemeenteraad zorgen voor uitdaging – en glimlach | De Utrechtse Internet Courant

Online vergaderingen van Utrechtse gemeenteraad zorgen voor uitdaging – en glimlach

Online vergaderingen van Utrechtse gemeenteraad zorgen voor uitdaging – en glimlach
De gemeenteraad van Utrecht komt niet meer bij elkaar in de raadszaal, maar vergadert via een videoverbinding. Zo was donderdag de vergadering van de commissie Mens en Samenleving live te volgen via de website van de gemeente.

De gemeenteraad van Utrecht komt niet meer bij elkaar in de raadszaal, maar vergadert via een videoverbinding. Zo was donderdag de vergadering van de commissie Mens en Samenleving live te volgen via de website van de gemeente.

“Ik stel voor dat u digitaal uw hand opsteekt als u een interruptie wil doen”, zo opent voorzitter Anne-Marijke Podt de vergadering over de coronamaatregelen. Wie het woord wil, kan zijn of haar ‘handje’ omhoog doen, zodat de voorzitter weet wie er wil interrumperen.

Alle partijen benadrukken voordat ze hun onderwerpen aankaarten dat ze veel respect hebben voor onder meer mensen in vitale beroepen, maar ook voor de vele Utrechtse initiatieven, zoals donaties aan de voedselbank en hulp voor ouderen.

De partijen vroegen onder meer naar de informatievoorziening voor Utrechters zonder internetverbinding en de situatie van daklozen in de stad. Meerdere partijen vroegen zich af of er op bepaalde plekken niet meer moet gebeuren zodat mensen 1,5 meter afstand blijven houden.

Van Zanen

Burgemeester Van Zanen is voorlopig niet van plan de maatregelen die in Utrecht genomen zijn verder aan te scherpen, maar ‘zal niet aarzelen als het wel nodig blijkt’. De burgemeester ziet momenteel geen aanleiding om tot sluiting over te gaan.

Van Zanen gaf verder aan onder meer via Bingo FM, DUIC en het Stadsblad informatie te verspreiden over de coronacrisis. Doel daarvan is dat mensen die geen toegang hebben tot internet toch op de hoogte kunnen blijven van de ontwikkelingen.

Volgens de burgemeester wordt nog gekeken naar opvang voor niet-rechthebbende daklozen. Voor dakloze 60-plussers wordt een speciale opvang ingericht, omdat zij tot de risicogroep behoren. Die opvang komt in een hostel in de binnenstad.

Uitdagingen

Een online raadsvergadering brengt verschillende nieuwe uitdagingen met zich mee. Vorige week werd er voor het eerst op deze manier vergaderd en ook nu loopt niet allemaal vlekkeloos.

Zo moet voorzitter Podt de raadsleden regelmatig vragen om hun ‘digitale handjes’ naar beneden te doen nadat ze hebben geïnterrumpeerd, krijgt de burgemeester zijn microfoon niet aan (‘Excuus voor mijn amateurisme’) en gaat bij Heleen de Boer van GroenLinks de deurbel.

Sander van Waveren (CDA) gaf aan de raadszaal wel te missen. “Zoals u ziet heb ik zijne majesteit maar even opgehangen”, zegt hij, wijzend naar een portret van koning Willem-Alexander. “Zo hebben we toch een beetje de sfeer van de raadszaal.”

Tekst loopt door onder foto

Mahmut Sungur van DENK zorgt ook nog voor een glimlach. Voorzitter Podt kondigt zijn interruptie aan met de woorden: “We gaan naar meneer Sungur, maar die is een beetje aan het multitasken, zie ik”, waarop Sungur in beeld verschijnt met zijn kindje op schoot.

5 Reacties

Reageren
 1. Wim Vreeswijk

  Inderdaad zou het een prima oplossing zijn als alle 45 raadsleden en fractiemedewerkers een skypeverbinding hebben zodat men elkaar ook ziet tijdens de inbreng.

 2. Willem

  Het wordt buiten een drama komend weekend, met het mooie weer in aantocht. Ik snap er niets van dat Van Zanen niet tot pro-actieve sluiting van de parken overgaat. Een rondje Zocherpark: het is er nu al vol van joggers die heerlijk met zijn tweeën naast elkaar kletsend het hele voetpad vullen. De bestuurlijke labbekakkerige houding zal ertoe leiden dat de beoogde neutralisering van het virus niet gaat lukken.

 3. Scherpschutter

  Wim Vreeswijk

  Jij hebt nog nooit een videoconference gehouden zeker? Ik heb ze bijna dagelijks en kan je vertellen dat dat een kakefonie aan geluid wordt (zeker als iedereen op laptopjes werkt en driekwart niet begrijpt dat je je microfoon uit moet zetten als je niet spreekt) en ten tweede herken je met 45 vakjes in je beeldscherm helemaal niemand meer…

  Op een laptop/pc moet je met niet meer dan 6 man tegelijk videoconferencen.

 4. Pieter

  @ Wim

  Ze zien elkaar nu toch tijdens de vergadering?

  Skype werkt trouwens niet met meer dan 5 mensen. Is van alle videoconferencesoftware inmiddels by far de slechtste. Slechte beeldkwaliteit en slecht geluid. Heeft last van schommelingen in datastromen.

  Lijkt me dat andere software beter is en voor zoiets als een raadsvergadering,lijkt me. Professionele dure software is het beste.

  Maar ja, we hebben het hier over een gemeenteraad die de normale vergaderingen laat streamen en regisseren in een erbarmelijke kwaliteit, waar iedere youtube-amateur honderdvoudig overheen dendert (op kwalitatief gebied).

 5. Scherpschutter

  @Pieter 14:39

  Skype kan kwalitatief wel werken, maar alleen als alle partijen massa’s bandbreedte beschikbaar hebben, waarbij de upstream snelheid vaak het probleem is.

  Vanzelfsprekend is professionele software van Polycom of Cisco op een dedicated server in een datacentrum superieur, maar goed: dan heb je het al snel over tienduizenden Euro’s. Daarmee heb je aan 500 Kbps aan up- en downloadsnelheid al dik voldoende voor HD kwaliteit.

  Sowieso is het overigens veel goedkoper om ambtenaren niets te laten doen dan dat ze aan het werk zijn, dus wellicht is het nog niet zo’n slecht idee om ze maar wat amateuristisch aan te laten kloten met pruloplossingen… 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).