Onrust in gemeenteraad: projectontwikkelaar wil minder winkels Leidsche Rijn Centrum | De Utrechtse Internet Courant Onrust in gemeenteraad: projectontwikkelaar wil minder winkels Leidsche Rijn Centrum | De Utrechtse Internet Courant

Onrust in gemeenteraad: projectontwikkelaar wil minder winkels Leidsche Rijn Centrum

Onrust in gemeenteraad: projectontwikkelaar wil minder winkels Leidsche Rijn Centrum
Er is ophef ontstaan in de gemeenteraad na uitlatingen van projectontwikkelaar ASR over Leidsche Rijn Centrum. ASR wil fors minder winkels bouwen in het nieuwe centrum. De projectontwikkelaar is bang om te bouwen voor leegstand. Alle fracties uit de gemeenteraad zijn geschrokken door de uitlatingen en vragen het college van B en W om snel met informatie te komen over het binnenkort te bouwen Leidsche Rijn Centrum. 

Er is ophef ontstaan in de gemeenteraad na uitlatingen van projectontwikkelaar ASR over Leidsche Rijn Centrum. ASR wil fors minder winkels bouwen in het nieuwe centrum. De projectontwikkelaar is bang om te bouwen voor leegstand. Alle fracties uit de gemeenteraad zijn geschrokken door de uitlatingen en vragen het college van B en W om snel met informatie te komen over het binnenkort te bouwen Leidsche Rijn Centrum. 

Minder winkels

ASR riep afgelopen zaterdag in het AD op tot een maatschappelijke discussie over de bouw van Leidsche Rijn centrum. De projectontwikkelaar wil minder winkels bouwen, omdat zij bang zijn dat deze winkels leeg zouden komen te staan. Als reden worden de crisis en stijgende internetverkoop genoemd.

Onrust in gemeenteraad

De gemeenteraad is geschrokken van de uitlatingen van ASR. Alle fracties hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W en eisen meer informatie over Leidsche Rijn Centrum. De raadsleden willen weten wat de consequenties zijn van het omgooien van de plannen. Ook wethouder Isabella zegt niet blij te zijn met de stellingname van ASR.

Vertraging

De bouw van het nieuwe centrum heeft al flink wat vertraging opgelopen. De eerste paal had al in oktober 2010 de grond in gemoeten, maar door de crisis en moeizame onderhandelingen met de ontwikkelaar liep de bouw steeds uit.

13 Reacties

Reageren
  1. Bram

    Lijkt me en heel realistisch voorstel van de ontwikkelaar. Eigenlijk is het eigenaardig dat de raad daar zo van schrikt. Je zou verwachten dat zij (al veel eerder) dezelfde conclusies hadden getrokken.

  2. Wim Vreeswijk

    Ik kan me heel goed voorstellen dat ASR twijfels heeft over de rentabiliteit van een nieuw winkelcentrum. Sinds 2008 is er al een duidelijke kentering waarneembaar in de afzet van bedrijfspanden. In Centrum Utrecht is er al een omzetdaling van 12%, mede door het veel te dure betaald parkeren. Landelijk is er inderdaad veel sprake van leegstaande winkels, oplopend van 6% in Utrecht tot zelfs 25% elders in Nederland. Dat letterlijk ALLE fracties in de gemeenteraad nu plotseling verontrust zijn verbaast mij dan ook enigszins.

  3. kees van oosten

    Dat er sprake is van een (enorme) en toenemende overbewinkeling is al sinds 2000 bekend en is ook vaak onder de aandacht van de politiek gebracht.

    Het werd door de Stichting Zelfstandige Ondernemers Utrecht aangevoerd in het beroep tegen de verdubbeling van Hoog Catharijne (toevoeging 45.000 m2) in 2008.

    De politiek moet dus niet doen alsof ze verrast is, de politiek heeft dat altijd geweten.

  4. Ton

    Laten wij in deze berichtgeving ook wel meenemen dat het niet ASR is die bepaald maar het winkelcentrum uiteindelijk onder beheer van Corio komt. Corio was al vanaf het begin tegen een volwassen winkelcentrum in Leidse Rijn en heeft van alles gedaan om de boel te traineren. Dus hoe eerlijk zijn de aangevoerde argumenten?

  5. Viktor Fedora

    Interessant is de klaarblijkelijke paniek die deze waarschijnlijk heel realistische leegstandsangst bij de raad heeft veroorzaakt.
    Extra interessant omdat op 19 december a.s. de raad moet besluiten over wel of geen toename van die leegstand als de geplande
    Smakkelaarsveld Bieb++ krampachtig gevuld moet worden om nog een beetje bezet te krijgen waardoor in de binnenstad meer gebouwen leeg achterblijven.
    Je moet wel heel erg sterk geloven in economische groei in de komende 10-15 jaar – dus naïef zijn – wil je nog hardnekkig (te) grote projecten blijven doordrukken.

  6. Nielsch

    Persoonlijk vind ik het a) een hele reele discussie die ASR wil aangaan die je b) zelf eigenlijk ook had moeten bedenken en c) natuurlijk al had moeten zien aankomen en waar je d) echt niet zo van hoeft te schrikken en die je e) gewoon normaal kan voeren zonder allerlei superlatieven.

  7. Gr.R.

    Ha! De roemruchte Stichting Zelfstandige Ondernemers Utrecht. Waarvan niemand weet wie er nog meer bij betrokken was, dan Kees van Oosten en waar verder ook niets over te vinden is. Die wist het al destijds!

    Los daarvan, een periodieke discussie over de invulling van de plannen kan geen kwaad. Wellicht kan het geheel multifunctioneel ingericht worden. De Leidsche Rijn is een aanzienlijke wijk, die toch in ieder geval een aantal basisfuncties, verenigd in een centrum, moet hebben.

  8. Marco Knol

    Dat de gemeenteraad dit al lang aan had kunnen zien komen mag dan misschien zo zijn, dat laat onverlet dat ASR/Corio dit natuurlijk zelf ook al veel eerder hadden kunnen aankaarten. En bovendien, als de gemeente iets wil is Corio (en ik vermoed ASR evenzeer) de eerste om te roepen dat ze niet op afspraken wil terug komen.

  9. Rob

    Waarom schrikt de gemeenteraad hier van?
    En is dat een kwalificatie van ASR of van de gemeenteraad?
    We weten toch allemaal dat het hele winkelgebeuren, en zelfs het bedrijfspandengebeuren in het algemeen, sterk aan het veranderen is?
    Is de gemeentraad dan de enige die dat nog niet weet?
    Dan komen er nog een hoop verrassingen vrees ik…
    Niet alleen Leidse Rijn maar ook het oude centrum van de stad zal hier nog mee te maken krijgen, zeker nu dat steeds slechter bereikbaar wordt.

  10. Mia Amram

    Het zou de Gemeente Utrecht sieren wat meer te gaan luisteren naar de ondernemers. Dit is weer zo’n voorbeeld. Dat er niet zoveel behoefte zou zijn aan zoveel extra M2 verkoopoppervlakte was zelfs nog voor groei online verkopen al voorzien.
    Heel erg ongerust ben ik omdat de rekening van dit mismanagement bij de burger terecht gaat komen.

  11. Wim Vreeswijk

    Een stad besturen is als een bedrijf besturen. Het overgrote deel van deze coalitie heeft nooit ook maar enige ervaring opgedaan met ondernemen, dus hebben niet dat voortschrijdend en marktinzicht dat ondernemers doorgaans wèl hebben om te moeten overleven. Het is in vrijwel alle Nederlandse gemeenten steeds hetzelfde liedje, overal worden overheden bestuurd door ambtenaren of politici die geen ervaring hebben met strikt private aktiviteiten. Inmiddels zitten deze gemeenten voor 51 miljard in de schuldenshit !

  12. Wim van den Brink

    Met het winkelcentrum Vleuterweide is er al ruim voldoende winkelruimte, de Wall komt ook al niet vol, terwijl parkeren daar inmiddels gratis is. Laten we lekker nog meer winkelruimte erbij maken. Levert de gemeente weer mooi leges en andere belastinginkomsten op, en nog meer lege panden in de binnenstad.

  13. Fyra

    Gaan we weer.
    – Gemeente maakt plannetje (2002-7)
    – Schrijft Europees wedstrijdje uit voor ontwikkelend Nederland (2007-8).
    – ASR beloofd de hoofdprijs aan de gemeente en wint. (2008)
    – Gemeente zit vast aan ASR. (2008)
    – Ontwikkelend Nederland verbaasd zich over de hoogte van het financiële bod. (2008)
    – ASR krijgt het plan niet financieel haalbaar door te veel aan appartementen, kantoren en winkels in de sinds 2009 “nieuwe” markt.
    – Gemeente wil nog steeds het beloofde bod en ASR kan dit nooit meer nakomen.

    Gek hè. Dat plannen die bijna 10 jaar oud zijn niet meer marktconform zijn. Ben alleen bang dat de gemeente het geld al heeft uitgegeven.

    Advies: Opheffen wederzijdse contractuele verplichtingen en kleinschaliger, onder gemeentelijke regie de deelplannen laten ontwikkelen door meerdere ontwikkelaars. En als die niet mer willen door de gemeente zelf of zelfs de plannen in de ijskast.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).