Tientallen omstanders bemoeien zich met arrestatie in Lombok: politie gebruikt wapenstok - De Utrechtse Internet Courant Tientallen omstanders bemoeien zich met arrestatie in Lombok: politie gebruikt wapenstok - De Utrechtse Internet Courant

Tientallen omstanders bemoeien zich met arrestatie in Lombok: politie gebruikt wapenstok

Tientallen omstanders bemoeien zich met arrestatie in Lombok: politie gebruikt wapenstok
Het is dinsdag korte tijd zeer onrustig geweest in Lombok nadat de politie moest optreden in de Kanaalstraat. Omstanders keerden zich tegen de politie toen agenten op een melding van overlast afkwamen en tot een arrestatie wilden overgaan. Er vielen over en weer klappen.  Uiteindelijk waren er vier arrestaties.

Het is dinsdag korte tijd zeer onrustig geweest in Lombok nadat de politie moest optreden in de Kanaalstraat. Omstanders keerden zich tegen de politie toen agenten op een melding van overlast afkwamen en tot een arrestatie wilden overgaan. Er vielen over en weer klappen.  Uiteindelijk waren er vier arrestaties.

Rond 14.45 uur gingen twee agenten naar de Kanaalstraat na een melding over een vrouw die werd lastig gevallen door twee mannen. Toen de politie in de Kanaalstraat arriveerde was het de vrouw inmiddels zelf gelukt om de straat te verlaten.

De agenten stelden een onderzoek in en troffen een man aan die vermoedelijk bij het incident betrokken was geweest. Bij controle van zijn gegevens bleek dat deze man gesignaleerd stond voor een nog uit te voeren taakstraf. Daarop werd besloten de man aan te houden.

Geweld

Toen de politie de man naar de grond werkte begonnen tientallen omstanders zich met de arrestatie te bemoeien. Daarbij werd er geduwd, geslagen, geschopt en getrokken. De agenten trokken hun wapenstok en sloegen en schopten enkele omstanders.

De verdachte, waar het allemaal om te doen was, zag door de bemoeienis van de omstanders kans zich uit de voeten te maken. Winkeliers werden opgeroepen de deuren dicht te houden. Snel daarna kregen de agenten assistentie van collega’s en kon de rust worden hersteld.

Videobeelden

Ter plaatse werden al meerdere personen aangehouden voor geweldplegingen. Ook de man die oorspronkelijk aangehouden moest worden, kon alsnog worden ingerekend toen hij zich later op de middag meldde op het politiebureau.

De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. De politie stelt een onderzoek in naar het hinderen en mishandelen van de agenten. Zo is de politie nog op zoek naar de twee betrokken vrouwen zodat zij zich kunnen verantwoorden voor hun rol bij het incident. De politie laat weten dat ze het geweld, dat ze zelf hebben gebruikt, ook gaan evalueren.

In die evaluatie worden ook de beschikbare videobeelden van het incident meegenomen. Getuigen worden gevraagd zich te melden, net als mensen die meer beelden hebben van het incident.

De beelden hieronder laten een kort deel van het incident zien.

38 Reacties

Reageren
 1. Sjaak

  Hoezo wil die twittergast (@Guzelmy) opheldering van de politie? Je moet de wouten gewoon hun werk laten doen en je niet tegen de agenten keren en je bemoeien met een aanhouding. Hoe moeilijk is dat?!

 2. Bernhard

  Altijd wat te beleven op de bruisende Kanaalstraat!

 3. JdV

  Ja, als die bakfiets vaders en moeders eenmaal boos worden nou berg je dan maar. Want dat waren uiteraard de daders toch?

 4. bawang putih

  De agent die een knietje en vuistslag geeft aan vrouw komt mij ietwat paniekerig over…

 5. Jay

  Laat de politie dan ook gewoon zijn werk doen. Ga niet lopen schelden met verschrikkelijke ziektes, duwen en bedreigen. Er zal echt wel wat aan de hand zijn geweest.

 6. Nlz

  @bawang: Joh, wat zou je zelf zijn als je door zo te zien een mannetje of 10 omsingeld wordt, die niet alleen een dreigende houding aannemen, maar ook daadwerkelijk fysiek geweld tegen je gebruiken? Dan gaat de ratio gewoon even uit in de hersenen.
  Dit soort figuren, die de politie in hun werk hinderen én ze ook fysiek (en ongetwijfeld verbaal) aanvallen, zijn wat mij betreft niet meer dan ratten. Als die knakker die aangehouden wordt daadwerkelijk onschuldig zou zijn (Wat niet zo is, want je staat niet zomaar gesignaleerd) dan ben je daar snel genoeg achter op het bureau, en mag je met op zijn minst forse excuses weer naar huis. Dit soort idioot gedraag maakt het stigma naar de groep waar je demografisch gezien toe behoort ook niet bepaald beter, denk je wel?

 7. G. de Vries

  Heb elders ook nog andere beelden gezien van hetzelfde voorval. Waarom bemoeien mensen zich met deze aanhouding? Een agent heeft het volste recht om zichzelf te beschermen als hij of zij wordt aangevallen.

 8. 2019

  Anno 2019.
  Triest een agent met een wapen en een stok slaat in op vrouwen.

 9. G.H.

  Een Belgische toeriste afgeranseld met de wapenstok. Een onschuldige vrouw neergeslagen en vervolgens haar zoon, die haar uiteraard wil verdedigen, als een crimineel tegen de grond werken.
  Lekker gewerkt jongens!

 10. peter R.

  Waarom zou je er per se bij willen staan met je telefoon als de politie aan het werk is en iemand overmeestert? Dat je dan een klap kan krijgen als de zaak escaleert, is niet zo heel vreemd. De politie verdient meer bescherming in dit soort ontsporende situaties!

 11. 030

  Opheldering? Je gewoon niet bemoeien met wetshandhavers die hun werk uitvoeren en stoppen altijd het slachtoffer uit te willen hangen. Typerend ook dat men zich in een groep veilig genoeg voelt te proberen een agent in functie neer te hoeken. Taakstrafje erbij?

 12. Arjan Verhoeven

  @bawang putih, wat moet hij dan doen? Midden tijdens de moeizame arrestatie van een gesignaleerde crimineel even een gesprekje aanknopen met mevrouw die dat probeert te beletten? Ik hoop dat ze haar ook hebben meegenomen.

 13. Kanari

  Gezellig buurtje.. wel jammer dat alleen de video’s op duic geplaatst werden van het laatste stukje actie, en niet de video’s die het begin tonen: toen de agenten slagen kregen…

 14. Massegast

  Gelukkig waren de mensen snel ter plekke. Ze hadden toevallig allemaal een vrije dag.

 15. De E

  DUIC kunnen jullie niet een video plaatsen van de hele gebeurtenis in plaats van een kort onderdeel? Die zijn ook in omloop. Goed als het publiek alles ziet en niet enkel dit moment. Enigszins vertekenend.

 16. Henk

  @ bawang putih, misschien moet je rechter worden. Dan kun je je beoordelingsvermogen inzetten op een manier dat je er iets mee kunt

 17. Toine Goossens

  Alleen de staat heeft een geweldsmonopolie in Nederland. Niemand anders. Van gezagsdragers die van geweld gebruik maken blijf je af. Daar is geen discussie over mogelijk.
  Voor misbruik van geweld kent onze rechtsstaat zeer ruime mogelijkheden om dat aan de kaak te stellen.

  Op film zijn vrouwen te zien die aan een agent trekken die met een arrestatie bezig is. En die daar mee door gaan. Het gebruik van de wapenstok is daar een normaal gevolg van.

  Van gezagsdragers blijf je af. Punt.

 18. Cohen

  De politie die een paar tikjes uitdeelt aan een meute die arrestatie probeert te voorkomen, ik vind het niet zo schokkend. Wél schokkend dat er mensen zijn die de politie hier gewoon een harde trap in de rug durven te geven. In de meeste landen kan je dan een behoorlijke tijd de bak in als je het überhaupt al kan navertellen.

 19. Swiebertje

  Tokkies gonna tok.

 20. Patrick

  Bij een aanhouding van een gezocht persoon is het te gek voor woorden dat publiek dat gaat verhinderen .U dient orders en bevelen van de politie op te volgen:Artikel 45 wetboek van strafrecht:en dat kost u 380 Euro. Deze groep heeft het aan zich zelf te danken dat de politie ingrijpt .Deze agenten werden ingesloten en er ontstond een dreigende en agressieve situatie van bemoeizuchtig publiek zeker toen er van achter iemand op de agenten sprong hier is buitengewoon goed op gereageerd door gepast op te treden voor hun eigen veiligheid in afwachting van assistentie,Van buitensporig geweld is hier geen sprake .Agenten hebben moedig opgetreden en verdienen een buiging .

 21. Bill

  Hulde voor het ingrijpen van de politie. Die etterbakken die zich ermee bemoeien (agenten slaan en schoppen!) zouden toch opgespoord kunnen worden met deze beelden? Snel aanpakken en hard straffen!!

 22. Peter

  Jan, Pieter en Linda altijd weer hetzelfde gezeik met jullie!!

 23. Hadjememaar

  Van politie – brandweer – ambulance medewerkers blijft je af, @Duic, een video van het hele voorval zou op zijn plaats geweest zijn, maar desondanks merk ik grote consensus ten faveure van het optreden van de hermandad. Eindelijk iets dat ons bindt op dit forum 🙂

 24. Scherpschutter

  Een zeer keurig optreden van de Politie. Dat mag ook wel eens gezegd worden. Grote verantwoordelijkheid rust op de schouders van ordehandhavers met geweldsmonopolie. Waar geweld jegens burgers ingezet wordt, dient dit met de grootst mogelijke terughoudendheid en zorgvuldigheid te gebeuren.

  De beelden bestuderende, kan niet anders worden geconcludeerd dan dat de agenten in kwestie hier in een situatie vol dreiging hun hoofd ongelofelijk koel hebben gehouden. Een paar klappen met de wapenstok en een vuistslag, met als resultaat dat de controle over de situatie werd teruggewonnen, zonder dat er ook maar iemand zwaar gewond is geraakt.

  Nu is het aan het OM om de beesten die de agenten hier aanvielen te vervolgen en achter slot en grendel op te sluiten. Je verdedigen tegen agenten die buitenproportioneel geweld gebruiken is wat mij betreft zeer acceptabel, maar met tien man twee agenten aanvallen is het gedrag van een laffe hyena zonder enige normen of waarden. Dat dient zwaar bestraft te worden!

 25. Willow

  Alle lof aan deze agenten. Ik heb in Spanje en de VS gewoond voordat ik naar Nederland kwam en het valt me elke keer op hoe agenten hier zich beheersen tegen idioten. En dan lees ik dat veel gevangenissen dicht gaan. Hou ze maar open zou ik zeggen.

 26. Dave de vries

  Zo jammer dat de mooie wijk Lombok nu negatief in het nieuws komt. Er is zoveel meer te zien dan alleen die Kanaalstraat. Loop eens een zijstraat in en je ziet alleen maar brave lieve burgers, gezinnetjes, tweeverdieners en studenten. @Gemeente: wanneer komt er eens aandacht voor de bewoners van Lombok? Creëer nou eens een rustige wijk, een aangepaste Kanaalstraat met minder auto en minder fastfood en minder tokkies.

 27. Piet

  @ Dave, ik denk dat er nu teveel aandacht is voor de bewoners van Lombok.
  Wat mij betreft had de politie harder met de wapenstok opgetreden. Je dient je niet te bemoeien met een arrestatie en zeker niet zoals op de filmpjes is te zien(die ook op andere media circuleren). Als je zo een handhaver belemmerd bij zijn werk dien je zelf hard aangepakt te worden.

 28. bawang putih

  @iedereen die op mij reageerde.
  als je de politie belaagd mogen ze van mij hard terug slaan, maar mijn reactie gaat over de vrouw die verbaal reageert, en vervolgens knietje en vuistslag krijgt?!

 29. Peet

  Politie is de baas op straat
  Men moet luisteren naar politie
  Ben je zo dom om de politie aan te vallen
  Of je opdringerig met een aanhouding bemoeien
  Dan moet je niet zeuren als je paar klappen van een gummiknuppel krijgt
  Complimenten voor politie
  En ik hoop dat er zware straffen volgen tegen tuig die de politie aanvallen
  Maar het zal wel weer een pamperstrafje worden

 30. Jan

  @bawang putih
  Verbaal? Ze loopt de hele tijd aan die agent te trekken en te duwen, daarmee belet ze zijn werk. Gewoon afstand houden, dan was er niks aan de hand geweest.

 31. Cico

  Die vrouw met dat hoofddoekje is een professionele bokser. Dat zie je meteen hoe ze vakkundig die kaakslag ontweek met een ‘bob & weave’ techniek

 32. Peter Arends

  Gek, zoiets overkomt mij nou nooit. Als ik e politie ergens een aanhouding zie doen dan blijf ik altijd op gepaste afstand. En als er dan zelfs gevraagd wordt of ik weg wil gaan dan doenik dat. Nog nooit een wapenstok van dichtbij gezien

 33. mees kees

  Peter Arends, chapeau!! En zo is het! Amen.

 34. ali

  ik had eerst een andere mening, maar toen ik de hele filmpje had bekeken
  hebben de agenten gelijk zo ga je toch niet om met mensen die voor onze veiligheid staan.
  ga gewoon mee naar het bureau heb je niks vekeerds gedaan mag je naar huis

 35. Angelique

  Ik zie duidelijk dat de politie-agenten gehinderd worden in hun werk. En als je kaatst moet je de bal ook zelf terug verwachten.
  Ook als vrouw.

 36. Harry

  Geef de politie alsjeblieft een paar tasers. Is het snel voorbij.

 37. Dave de Vries

  @peet

  Deze mensen wonen niet in lombok. Only tweeverdieners, studenten en yuppen. Dit soort bezoekers veroorzaken alle overlast, van drugs tot aan de verkeersovertredingen en geweld: het komt alleen maar door de bezoekers van de wijk. De buurt is er klaar mee!

 38. Hassan

  Politie is er voor ons allemaal.
  Waarom sommige mensen zich zo gedragen blijf ik raar vinden. Als zij iets overkomt willen zij wel dat de politie snel optreedt. De gearresteerde man is blijkbaar schuldig en heeft een verleden. Het is bovendien geen schande als je mee naar het bureau gaat, arrestatie gebeurt niet zo maar. Die gast heeft een vrouw lastiggevallen en dient dat niet meer te doen.
  Gedraag je de volgende keer. Het is niet je werk, toch!!! Laat anderen dan hun werk doen. Ze zijn er om je te helpen en beschermen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).