Onrustig rondom Stadhuisplein tijdens protest tegen PVV-winst Onrustig rondom Stadhuisplein tijdens protest tegen PVV-winst

Onrustig rondom Stadhuisplein tijdens protest tegen PVV-winst

Onrustig rondom Stadhuisplein tijdens protest tegen PVV-winst
Tegendemonstranten tijdens de betoging op het Stadhuisplein
Tijdens een demonstratie die georganiseerd was na de verkiezingswinst van de PVV is het meerdere keren kort onrustig geweest rondom het Stadhuisplein. De Mobiele Eenheid moest eraan te pas komen om enkele tegendemonstranten op afstand te houden.

Tijdens een demonstratie die georganiseerd was na de verkiezingswinst van de PVV is het meerdere keren kort onrustig geweest rondom het Stadhuisplein. De Mobiele Eenheid moest eraan te pas komen om enkele tegendemonstranten op afstand te houden.

Donderdag werden er twee betogingen georganiseerd als tegenreactie op de winst van de PVV. De eerste, waarbij honderden Utrechters een keten vormden rondom het Stadhuis verliep rustig. Tijdens de tweede betoging, op poten gezet door Antifa, probeerden tegendemonstranten het protest te verstoren.

Enkele tientallen tegendemonstranten riepen leuzen als ‘Wilders aan de macht’ en ‘azc weg ermee’. De politie moest eraan te pas komen om deze groep tegendemonstranten van de betoging op het Stadhuisplein te weren. De Mobiele Eenheid ging in de aangrenzende straten staan om een confrontatie te voorkomen. De betoging op het Stadhuisplein kon door de inzet van de politie gewoon doorgaan.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De betoging op het Stadhuisplein

De gemeente liet eerder vandaag al weten: “Vanavond zijn er verschillende demonstraties aangekondigd in Utrecht. Het demonstratierecht is een groot goed en we geven iedereen in de stad de ruimte om zijn stem te laten horen. We zien dat demonstraties veel emoties en mogelijk tegenreacties kunnen oproepen. Emoties mogen geuit worden, maar dit moet wel op een veilige manier en binnen de grenzen van de wet gebeuren. De politie staat in verbinding met de organisatoren van de demonstraties en is aanwezig om de verschillende demonstraties in goede banen te leiden.”

Gekoppelde berichten

34 Reacties

Reageren
 1. ja

  Een groep met slechte verliezer die zichzelf beter vinden met hun hoogopgeleide achtergrond. Maar de mensen hebben gekozen

 2. Jes

  Ik begrijp niet zo goed waar het protest tegen gericht is? Gevolg van parlementaire democratie? Het stadsbestuur? Algemeen onvrede?

 3. Nico

  Ik zie eigenlijk een demonstratie tegen de democratie. Want Wilders en de Pvv zijn democratisch gekozen of zie ik dat verkeerd en geld democratie niet voor al die mensen die op de Pvv gestemd hebben en alleen voor de mensen welke vanavond hand in hand door de stad lopen.

 4. Koel Hoofd

  Protest vanwege het protesteren omdat de ander protesteert?

  leren omgaan met emoties behoort al 40 jaar niet meer tot het standaard pakket opvoeding, zie hier het gepamperde resultaat..

 5. Polarisatie bied geen oplossingen.

  @ jes. De angst is begrijpelijk als je zelf tot een van de groepen behoort die die over een kam geschoten wordt. Als je toevallig tot die groep behoort volgens Wilders deug je niet, ongeacht je karakter of daden als persoon.
  Heel veel oer conservatieve leiders konden zo in de historie door 1 groep tot zondebok te maken veel onvrede omzetten in macht.

 6. JdV

  Kijk. Een 6-januari momentje. Een groep ontevredenen die de uitslag van een verkiezing niet accepteert. Niet direct verbonden met een partij maar daar wel mee geassocieerd. Nu maar snel starten met het onderzoek en de rechtszaak tegen Timmermans en Klaver. Wisten zij hiervan? Hebben ze hiertoe aangezet? Als dat zo is, mogen ze zich dan nog wel verkiesbaar stellen voor de volgende verkiezingen?
  Ach wat bazel ik nou. Dat is alleen van toepassing als de situatie andersom zou zijn. Als het boze PVV stemmers waren. Dan had Geert voor de rechter mogen verschijnen. Dan had Sharon de ME klaar staan om het schorremorrie uiteeen te slaan. Dom van mij.

 7. Wies

  Wat dachten jullie van de volgende redenen:
  1. Klimaatontkenning;
  2. Putin’s lover zijn;
  3. Nexit;
  4. Moslimhaat (vind ik iets anders dan terecht kritisch zijn op geloof);
  5. Een partijprogramma dat door een kleuter lijkt te zijn geschreven.

  En sowieso, mensen MOGEN demonstreren. Dat linkse mensen dat voor échte principes doen is niet strafbaar noch vreemd. Rechtse mensen gaan liever eieren gooien bij het Sintfeest, zegt iets over de waarden en normen van zijn achterban.

 8. Lombokker

  Demonstratie van antifa verstoord door tegendemonstranten.
  Wow, dat is nog eens nieuws, een koekje van eigen deeg gekregen.

  Ik snap alleen niet wat die Palestijnse vlag op de foto hier mee te maken heeft.

 9. hans

  Wat een complet onzin. Ik ging ook niet demonsteren toe (ooit) PVDA de grootste partij was (hoewel ik vind dat linkse politiek ons land naar de afgrond heeft gedreven) En dan bedoel ik ook de jaren Rutte die zijn oren liet hangen naar links.

 10. GeeWee

  **applaudisseert voor het statement van Wies**

 11. Yoshua

  Juist de Palestijnse vlag en heeft mensen doen besluiten PVV te stemmen.
  Twee Syriers die bij ons thuis hebben gewoond, gebruikten de eerste keer het stemrecht met een stem op de PVV.
  De reden is anti-Israël demonstraties.
  Deze mensen zijn alles verloren wat hun lief was en moesten vluchten voor de Europeanen die vochten tegen Assad uit Idlib en Aleppo.
  Ze hebben serieus angst voor wat er komen gaat en noemen mij naïef.

 12. Miranda

  PVV is GEEN democratische partij, Geertjevis her enige iid. In geen enkel ander land bestaat zo iets.
  In het programma van de PVV staan maatregelen die voor 80 procent staatrechtelijk niet deugen. Er is daarom geen sprake van “democratisch gekozen” geneuzel. Een rechs extremist hoort niet thuis in een rechtsstaat. Haat, extremisme en groepen mensen wegzetten= vragen om onrust, ellende.

 13. Scherpschutter

  @Miranda

  Taal lijkt voor u geen middel te zijn om te communiceren, maar om te manipuleren. Want wat zegt u daar nou eigenlijk? Begrijpt u het zelf wel?

  Noord Korea is ook een rechtsstaat. Duitsland onder Hitler was formeel ook een rechtsstaat. Rechtsstaten zijn slechts een internationale juridische construct. Niets meer of minder. De verdere exacte staatsrechtelijke invulling van een rechtsstaat staat daar helemaal los van en uw oordeel over de invulling ervan is dan ook niets dan product van uw eigen arbitraire wanen en fantasie. U verwart rechtsstaten en rechtsordes…

  Uw kreet dat er in Wilders programma zaken staan die voor 80% staatsrechtelijk niet deugen, is ook al zo onthutsend ondoordacht. Iets dat voor 80% niet deugt (overigens ook al een arbitraire waan), is immers juist wel 100% staatsrechtelijk toegestaan. Iets is ‘staatsrechtelijk’ toegestaan of niet. Je kunt ook niet een beetje zwanger zijn. Het is binair. Ja of nee.

  Uw openingszin is al even verbijsterend. Dat de PVV maar één lid heeft, wil uiteraard niet zeggen dat dat de PVV niet democratisch is. Dat is een drogredenering. Non sequitur.

  Nadenken, opschrijven, nog een keer nadenken en dan pas posten, mevrouw. Dit soort gewauwel kan niemand iets mee.

 14. Kloek

  @ Hans

  Waar heb je het over?

  De jaren dat links regeerde? Rutte Links beleid? Waar heb je het over man?

  Links heeft meestal als het al regeerde met CDA en/ of VVD regeert> allesbehalve links beleid.

  De VVD heeft gewoon neoliberaal> dus rechts, beleid gevoerd.

 15. Uuu

  @ Nico

  Demonstreren is onderdeel van een democratie. Jij denkt dat demonstreren alleen weggelegd is voor anti-vaxxers, gele hesjes en Trumpaanhangers?

 16. Blaag

  @ jan

  Ik zie vooral mensen die tegen hoogopgeleide mensen ageren al 15 jaar lang. Je doet hetzelfde als wat je die hoogopgeleide mensen verwijt. Hilarisch (en triest). Zorgt alleen maar voor polarisatie> alle schuld bij de ander leggen in plaats van in de spiegel te kijken.

 17. Pragmatist

  Mensen verliezen het vertrouwen in de overheid en de huidige partijen. Dan maar een protest stem via PVV waarbij de afgestrafte partijen een time-out krijgen. Als de basisbehoeftes van de samenleving tekort schieten doordat er overal bezuinigd wordt zodat er miljarden naar irrelevante zaken gaan, dan worden mensen het zat.

 18. Peter Utrech

  Demonstreren is een recht. Dat wil niet zeggen dat je tegen een democratisch besluit bent, maar wel dat je je zorgen maakt om een bepaalde ontwikkeling of omdat je je stem wilt laten horen. Dat de kop willen indrukken, zegt veel over het gedachtegoed van PVV-aanhangers. Je beroepen op de democratie, maar gebruik maken van de middelen van een dictatuur.

 19. jan

  @blaag en toch is het een witte mensen optocht die liberaal doen totdat de democratische uitslag hun niet bevalt. Ik ben zelf ook geen pvv fan maar ik ga niet elitair lopen doen met een tegen protest

 20. Sanne

  De onruststokers waren niet de demonstranten maar in zwarte hoodies geklede rechtsextremisten

 21. Pee

  Wacht alles gewoon af en als het niet word wat men wilt dan zal dat bij de volgende verkiezingen te merken zijn.

 22. Moniek

  @Scherpschutter
  Uw (eufemistisch gezegd) zeer onwelwillende reactie naar Miranda, en zeker uw laatste zin, doen me aan de stijl van een zekere politicus met geblondeerd haar denken.

 23. Leon

  Als deze rechtschapen mensen die nu demonstreren zich duidelijker hadden uitgesproken in de steun voor Israel en haar bewoners, was deze demonstratie helemaal niet nodig geweest. Uiteindelijk bepaalt de kiezer op welke partij deze stemt dus daartegen demonstreren lijkt me niet de democratische oplossing.

 24. Geenstijl@Utrecht

  Dat waren van die groepswatjes,stoer met zijn allen,groote bek,maar eigenlijk een bang wezentje.

 25. Scherpschutter

  @Moniek

  Ja, en? Wat wilt u nu precies?

 26. Moderator

  Demonstreren is een democratisch recht. Wanneer in het ooit tolerante Nederland een extremistische partij de grootste is geworden (in dit geval extreemrechts, maar hetzelfde zou gelden voor een extreemlinkse of religieus-fundamentalistische partij) dan is het niet zo gek dat mensen zich daar zorgen over maken en daartegen protesteren. Wel jammer dat een paar mensen dit protest weer moesten misbruiken om voor palestina te protesteren, daarmee kaap je in feite de demonstratie.

 27. Joris

  @Wies, helemaal met u eens.
  Ik zelf vind het onbegrijpelijk dat iemand de grootste is geworden, die zich door degene die verantwoordelijk is voor de moord op zoveel nederlanders (MH17) graag laat fêteren.

 28. Moniek

  @Scherpschutter
  Ik constateerde iets en meldde niet dat ik iets zou willen. Een reactie die begint met “Ja, en?” onderstreept alleen maar mijn constatering.

 29. Moderator

  @Scherpschutter Ironisch dat u juist rechtstaat en rechtsorde door elkaar haalt in uw reactie op @Miranda. Noord-Korea bijvoorbeeld heeft wel een rechtsorde maar is geen rechtsstaat. Maar ga lekker door met uw opgestoken vinger en de neus in de lucht – terwijl een ‘democratische’ partij met 1 lid waarvan de Grote Leider de grondwet opzij wil schuiven de grootste geworden is, nota bene in wat de Blonde Verlosser een ‘nepparlement’ noemt.

 30. Joes

  Grappig dat de PVV aanhangers het parlement, de uitslag van de verkiezingen en de berichtgeving van de media en NPO nu niet in twijfel trekken. Grappig als het niet triest zou zijn

 31. Nina

  Links of rechts. Wat maakt het uit? Al die verdeeldheid brengt ons nog verder van een oplossing voor de problemen in ons land..

  We vinden het toch zeker allemaal vreemd dat voor steeds meer Nederlanders de basisbehoeften (onderdak, eten, warmte, zorg) niet op orde zijn, maar dat er wel miljarden worden uitgegeven aan bijv. drie televisienetten, subsidies voor elektrische auto’s/zonnepanelen en directiesalarissen van 150.000 euro bij gesubsidieerde instellingen?

  Ik mag toch hopen dat we sociaal zijn ingesteld in ons Nederland. Of denkt men nu alleen aan de eigen financiële voordelen die in het gedrang komen?

  Los van dat het verstrekt wordt, vind ik het moreel verwerpelijk om subsidie aan te vragen die wordt betaald door de gemeenschap, terwijl diezelfde gemeenschap in grote nood verkeert.

 32. Ben Smedema

  Ik zie alleen maar blanke koppies in het publiek. Vind niemand dat gek?

 33. Thorbecke

  @ Moderator
  Kloekuuublaag is er weer druk mee deze dagen.
  Een college rechtsstaat geef ik graag op aanvraag.

 34. Joes

  @ Thorbecke

  Goede inhoudelijke bijdrage, lekker op de mensen spelen. Nul inhoud. Waar kennen we dat van? Misschien moeten de moderators eerder bij je zelf optreden aangezien je niets zegt, alleen maar letters plaatst. Loze ruimte.

  Wat wil Wilders/ de PVV eigenlijk gaan doen aan de stijging van de energiekosten, de verhoging van de zorgkosten, het lerarentekort, de daling van het onderwijsniveau aanpakken, het tegengaan van arbeidsmigratie (wil VNO/ NCW, de VVD en rechts conservatief Nederland helemaal niet, want ze verdienen daar fors aan). Hoe wil de PVV de woningmarkt vlot trekken? Hem helemaal aan de markt overlaten, waardoor de prijzen (er is meer vraag dan aanbod) alleen maar nog sterker zullen stijgen?

  Ik heb geen idee. Wilders is daar niet over bevraagd en heeft er niks over gezegd. De meeste mensen hebben op hem gestemd om ergens tegen te stemmen. Dat is niet heel slim, want uiteindelijk gaat er daardoor weinig ten positieve veranderen aan je eigen leven. Er zullen waarschijnlijk minder vluchtelingen toegelaten worden, dat wel, maar dat is maar 1/20e van het complete aantal migranten, die 19/20e gaat gewoon blijven komen. Polen, Roemen, Bulgaren, Hongaren, Zuid-Europeanen. Hier is er namelijk werk voor ze. De problemen blijven ook, want deze mensen worden namelijk uitgebuit door het bedrijfsleven. Oost-Europese overlast, een grote groep migranten, zal gewoon blijven bestaan. Wilders blijft in hart en nieren namelijk een VVD’er en dus ook een VNO NCW mannetje.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).