Ontwerpen wereldberoemd aardewerk gevonden op fabrieksterrein | De Utrechtse Internet Courant Ontwerpen wereldberoemd aardewerk gevonden op fabrieksterrein | De Utrechtse Internet Courant

Ontwerpen wereldberoemd aardewerk gevonden op fabrieksterrein

Ontwerpen wereldberoemd aardewerk gevonden op fabrieksterrein
Tijdens archeologisch onderzoek in de Utrechtse wijk Rotsoord aan de Vaartsche Rijn zijn unieke ontwerpen gevonden van art nouveau aardewerk dat tussen 1884 en 1905 werd gemaakt in de Faience- en Tegelfabriek ‘Holland’.

Tijdens archeologisch onderzoek in de Utrechtse wijk Rotsoord aan de Vaartsche Rijn zijn unieke ontwerpen gevonden van art nouveau aardewerk dat tussen 1884 en 1905 werd gemaakt in de Faience- en Tegelfabriek ‘Holland’.

Zo zijn er serviesontwerpen van architect H.P. Berlage en meubelontwerper Jac. van den Bosch gevonden. De ontwerpen geven een kijkje in de keuken van een van de interessantste aardewerkfabrieken uit de art nouveau-periode in Nederland.

De ontwerpen werden gevonden in een kuil met ongeveer 5.000 nog ongeglazuurde scherven van vazen, schalen, borden en ander serviesgoed. Op de plek waar de vondsten zijn gedaan wordt nu gebouwd aan honderden studentenwoningen.

Unieke verzameling

De ontwerpen bestaan uit gestileerde bloemen, soms gecombineerd met insecten en vogels. Daarbij gaat het zowel om geschilderde ontwerpen als om schetsen en tekens in potlood. Het is een unieke verzameling die een beeld geeft van hoe de wereldberoemde ontwerpen van de serviezen, die tegenwoordig in nationale en internationale musea te vinden zijn, tot stand kwamen.

“Deze vondsten vormen een mooie aanwinst voor het cultureel erfgoed van onze stad”, zegt wethouder Kees Geldof (Erfgoed). “Ze zullen leiden tot verder en diepgaand onderzoek naar de collectie en het proces van het ontwerp.”

De vindplaats

Verder onderzoek

De gemeente laat weten dat de bijzondere vondst ook nog veel vragen oproept. Want waarom is deze collectie ooit begraven en waarom is alles kapot? Ook is nog niet geheel duidelijk om welke ontwerpstadia het gaat.

Om mogelijke antwoorden op deze vragen te kunnen krijgen, zal het gevonden serviesgoed verder worden onderzocht en zoveel mogelijk worden gereconstrueerd. Dat zal de komende tijd gebeuren in de ArcheoHotspot in Utrecht, die voor bezoekers van Castellum Hoge Woerd vrij te bezoeken is.

Presentatie

Op woensdag 10 januari zullen de vondsten in Castellum Hoge Woerd in De Meern worden gepresenteerd. Wethouder Geldof zal de vondsten voor nader onderzoek hier overdragen aan medewerkers van de ArcheoHotspot. Het archeologisch onderzoek werd verricht door archeologisch onderzoeksbureau RAAP in opdracht van GTZ Investment.

1 Reactie

Reageren
  1. Fred

    “Want waarom is deze collectie ooit begraven en waarom is alles kapot?”

    Alles dat in een pottebakkerij kapot gaat in het productieproces wordt weggegooid, of dat nu is tijdens het inkerven van figuren in droge klei, bij het transport naar de ovens of tijdens het bakken.

    Zo’n kuil met afval werd vroeger nog wel eens dichtgegooid. archeologen zijn daarom tot op heden nog steeds blij met afvalkuilen en dergelijke.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).