Maar weinig Utrechters zullen het kennen; de prachtige binnentuin achter nummer 29 van de Van Asch van Wijckskade. Eigenlijk is het zelfs meer een klein park dan een binnentuin. Met de poort in het monumentale pand op nummer 29 en twee uitgangen uitkomend op de Plompetorengracht en de Wijde Begijnenstraat is de tuin zo’n 3700 vierkante meter groot.
Ontwikkelaar Robert Paul Caron kocht anderhalf jaar geleden twee panden en een gigantische tuin in het centrum van de stad achter de Van Asch van Wijckskade. De monumentale panden op 29 en 29A zijn inmiddels bijna volledig gerenoveerd tot negen appartementen in totaal. Caron vertelt trots over de panden als hij op een bank middenin de tuin plaatsneemt. Tussen prachtige oude bomen en een vers bijgehouden grasveld wijst hij naar de poort: “Nummer 29 is altijd een woonhuis geweest en daarnaast was een koetshuis en later garage. Nadat de bewoner overleed nam ik het over van de eigenaar uit Zeist.” Die eigenaar had de tuin na onenigheid met de gemeente afgesloten voor publiek en er nagenoeg geen onderhoud aan gepleegd.
Appartementen en The Village
De voormalige garage op 29A wordt op de begane grond verbouwd tot koffiebranderij voor The Village, waar vier appartementen boven komen. De binnentuin is vanaf de openbare weg niet toegankelijk, maar heeft drie doorgangen met gesloten deuren of hekken. De historische binnentuin werd ooit ontworpen door Zocher.
Wat er met het gebied gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Caron raadpleegde de buurt die zich verenigde in Bewonersgroep Anatole France (BAF), maar de gesprekken tussen de twee partijen liggen momenteel stil. Er waren veel ideeën, maar die zijn inmiddels van tafel geveegd. Beide partijen zeggen in elkaar teleurgesteld te zijn.
De bewonersgroep hoopte op behoud van de ‘groene long’ voor de stad en een ‘beperkte open functie’. Caron wilde een ‘open karakter’ mét een ‘horecafunctie’ dat ook rendabel moest zijn. Caron: “Begrijp me niet verkeerd, volbouwen is voor mij geen optie. Het moet wel financieel haalbaar zijn voor mij en mijn investeerders. Ik heb veel moeten investeren in de renovatie van de panden en mijn idee was om er iets als een theehuis te maken.”
Kosten en verdienmodel
De bewonersgroep opperde een invulling als moestuin, beeldentuin met educatieve functie of warmtewinningssysteem. Aag Jennekens van BAF: “We kregen geen voet aan de grond omdat er een verdienmodel moest zijn. We begrijpen dat er kosten zijn en hadden voorstellen waarmee de ontwikkelaar quitte zou kunnen spelen. Een verdienmodel met horeca geeft voor de omwonenden teveel vraagtekens. We willen dat de tuin een tuin blijft.” De bewonersgroep diende ook een zienswijze in waarbij werd gemeld dat er geen draagvlak is voor bebouwing en verdienmodel via nieuw te bouwen vergaderruimte dan wel horeca.
Caron wil de bijzondere plek vooral teruggeven aan de stad. Een vergaderruimte is volgens hem geen concreet idee, maar in een theehuis zou een plek voor vergaderingen kunnen komen. Hij zegt dat de plek in ieder geval wel semi-openbaar zal blijven. “’s Avonds en ’s nachts gesloten, want je wilt geen overlast. Er zitten ook wat coffeeshops in de buurt en dat kan vervelende jongeren aantrekken.” Caron had meer verwacht van de omwonenden: “Ik kocht het gebied aan en wilde vooraf al met de bewoners gaan praten. Ik wilde de tuin eerst goed opruimen en heb wel 270 kuub puin uit de tuin moeten halen. Ik heb alles voorbij horen komen, van een begraafplaats tot moestuin of een warmtewinningssysteem, maar een écht open karakter willen ze niet.”
Caron kijkt om zich heen. “Dit is toch uniek in Utrecht? Je hoort hier helemaal niets van de stad terwijl je er middenin zit. Geen lawaai van verkeer of andere mensen. Als we een horecafunctie van honderd vierkante meter maken, zoals een theehuis, is dit een prachtige plek om met je kinderen te vertoeven.” Hij lacht als hij knikt naar zijn maaimachine. “Ik ben denk ik een van de weinigen die in het centrum van Utrecht een grasmaaimachine nodig heeft.” Trots loopt hij naar een oude waterbron die inmiddels is hersteld. “Kijk, die doet het gewoon weer. Prachtig.”
Jennekens zegt dat het idee van een licht paviljoen wel gehoor kreeg bij de bewonersgroep: “Maar dat hebben we verder niet uitgewerkt gezien. Wel kregen we te horen dat er vergaderruimtes zouden komen. Dat willen we niet.” De beide partijen zijn inmiddels niet meer in gesprek, maar volgens Caron is de deur zeker niet dicht. Caron: “Eerst wilde ik de panden afhebben. Dat is in augustus het geval en dan ga ik besluiten wat ik doe met het gebied. Waarschijnlijk zal er in ieder geval wat kleinschalige bebouwing aan de randen komen. Ik ga in gesprek met de gemeente en daarna zal ik weer terugkomen bij de bewoners.” Als het wordt opengesteld wil Caron ook iemand verantwoordelijk stellen voor het openen en afsluiten van het gebied. BAF zegt bereid om te overleggen met de ontwikkelaar, maar zegt in de zienswijze ook zich het recht voor te houden om bezwaar- en beroepsprocedures te voeren tegen plannen.
16 Reacties
ReagerenWaar bemoeit het BAF zich mee?
Het is toch Carons tuin?!!!
Prachtig als ik daar met mijn kinderen rustig een kop koffie kan komen drinken. Waarom mag ik daar als inwoner van Utrecht niet vertoeven?
@Willem Gelukkig mag ik me ook met de buren bemoeien als zij in hun tuin een theehuis willen exploiteren. Wil nog niet zeggen dat mijn bemoeienis doorslaggevend is. De gemeente of uiteindelijk de rechter zal de belangen afwegen.
Geweldig als de tuin overdag open gaat! En een mooie rustige functie krijgt die bij die plek hoort. Een theehuis klinkt heel logisch.
Ester als jij dan gaat meebetalen aan het onderhoud dan mag je ermee bemoeien anders mond houden.
@Gregor: Omdat het niet jouw tuin is? Of mag ik, op ieder door mij gewenst moment, op willekeurig welke plek in jouw huis, een barbecuetje of een feestje opzetten en opstellen voor genodigden?
Ruimtelijkeplannen.nl is een ramp, dus ik kan het bestemmingsplan niet vinden. Het zou me echter in het geheel niet verbazen als de eigenaar van deze tuin de poort gewoon open mag zetten en op die manier de “indrukwekkende stadstuin van Zocher openstellen voor publiek”, maar een wijziging van het bestemmingsplan nodig heeft om er horeca te ontwikkelen.
Als dat zo is is dit waarschijnlijk een kwestie van het publiek bespelen om de grond die voor de prijs van “tuin” gekocht is voor die van “horeca” te verhuren of van de hand te doen.
@WVR
Dat ben ik volledig met u eens. Maar in dit voorbeeld is de eigenaar voornemens dat allemaal toe te staan, maar vertonen de buren Nymby-gedrag. Dan verandert de zaak toch wel!
De halve vasthgoedlobby is weer paraat hoor.
Natuurlijk mogen AANWONENDEN meepraten over het feit of de bestemming van deze tuin gewijzigd wordt naar een horecabestemming, zij zijn echter niet degenen die beslissen. Dat is de gemeente en de juridische macht. Als jouw buren een kroeg in hun tuin beginnen heb je daar zeker wek inspraak in, omdat de bestemming gewijzigd moet worden en je als buren gaat eventueel hinder van zou kunnen ondervinden. Godzijdank werkt het zo in Nederland.
En al die mensen die menen dat geld en bezit hebben doorslaggevend is om te mogen doen wat je wil; dat is een verkeerde aanname. Godzijdank is ook dat niet zo. Leuk dat die kereltjes met geld en bezit steevast hun neus stoten, jammer dat ze zoveel politieke vrinden hebben die altijd hun zaakjes behartigen. Daar mag eens een einde aan komen.
Wat heeft Zocher met deze tuin te maken?
– “Dit is toch uniek in Utrecht? Je hoort hier helemaal niets van de stad terwijl je er middenin zit. Geen lawaai van verkeer of andere mensen.”
– Bouwt er vervolgens een horecabestemming voor gezinnen met kinderen.
Kinderen en rust gaan per definitie niet samen. Ik ga bijv niet voor mijn rust naar het pannenkoekhuis in Amelisweerd, maar voor een kinderfeestje. Ik snap best dat de omwonenden daarom bezwaar maken. Het is nogal een omslag van een oase van stilte naar daghoreca in je achtertuin.
Dit is het volgende hoofdstuk dagjesmensen vs. inwoners in een veranderend Utrecht dat vol inzet op citymarketing en toerisme.
@Gregor: “rustig” met je kinderen..?? Als ik daar zou wonen, zou ik de dag vervloeken dat de krijsende, snerpend gillende prinsjes en prinsesjes van nu in mijn achtertuin rondholden. Weg rust!!!
Van de Citroën-garagehouder Roel van Broekhoven in het pand nr. 29A hoorde ik ooit dat de grond van het tuinpark zwaar vervuild was door een bedrijf vroeger op die plek (leerlooierij of iets met lood?). Daarom was die tuin ook al die jaren hermetisch afgesloten. Juist toen ik er was gingen controleurs van de gemeente daar de vervuiling meten. Daarna nooit meer iets over gehoord. Zou het meegevallen zijn?
Als die vervuiling inderdaad in de grond zit, zou ik daar geen theehuis beginnen, laat staan bezoeken.
Tsja, inderdaad. Als de achtertuin eigendom is van de buren, die van plan zijn daar dagelijks een klein leuk feestje te houden, dan zou dat misschien best wel eens teleurstellend kunnen zijn.
Die Caron heeft 270 kuub puin uit die tuin moeten halen dus kennelijk waren die buren toch niet zo dol op die tuin?
Het gebied heeft de bestemming Tuin. Volgens het bestemmingsplan mogen er geen gebouwen komen en mag er geen horeca plaatsvinden. Dat zal dus eerst moeten worden gewijzigd. Dat is niet 1, 2, 3 gedaan en de bewoners hebben daarin ook een positie.