Onverkoopbare spullen kost kringloopwinkel veel geld | De Utrechtse Internet Courant Onverkoopbare spullen kost kringloopwinkel veel geld | De Utrechtse Internet Courant

Onverkoopbare spullen kost kringloopwinkel veel geld

Onverkoopbare spullen kost kringloopwinkel veel geld
Hans Messie, oprichter Wawollie Kringloop. Foto: Bram Muller
Kringloopwinkels kunnen bestaan omdat veel mensen hun oude spulletjes naar deze winkels brengen, maar een gedeelte van de spullen blijkt onverkoopbaar. Zo moest kringloopwinkel Wawollie vorig jaar ruim 20.000 euro betalen om gedoneerde spullen weg te gooien.  

Kringloopwinkels kunnen bestaan omdat veel mensen hun oude spulletjes naar deze winkels brengen, maar een gedeelte van de spullen blijkt onverkoopbaar. Zo moest kringloopwinkel Wawollie vorig jaar ruim 20.000 euro betalen om gedoneerde spullen weg te gooien.  

Oprichter Hans Messie van Wawollie, een kringloopwinkelketen met twee zaken in Utrecht, is blij met alle donaties die ze krijgen. “Maar we zien ook dozen vol spullen die we direct moeten weggooien omdat ze kapot, vies of incompleet zijn. Dit is jammer, want voor het afval moeten wij betalen. Geld dat we daardoor niet aan het goede doel kunnen geven.”

Wawollie Kringloop Utrecht moest in 2018 ruim 20.000 euro betalen voor het afval. Iedere gemeente heeft hierin een ander beleid, maar in Utrecht moeten kringloopwinkels zelf betalen als ze oude troep willen weggooien.

“Dit vind ik vreemd”, zegt Messie. “Burgers mogen gratis storten, maar als wij het eerst uitzoeken om recycling en hergebruik te bevorderen, dan worden de spullen van de particulier ineens gezien als bedrijfsafval. En dat terwijl we de gemeente juist meer afval ontnemen.”

Gesprekken met gemeente

Messie zegt dat er al verschillende gesprekken gevoerd zijn met de gemeente, maar een oplossing is er nog niet. “Wij hopen dat de gemeente inziet dat wij slechts restmateriaal van de particulier overhouden en dat we zelfs voorsorteren in de basisstromen die de gemeente ophaalt. We zouden hierover een regeling willen treffen met de gemeente zodat ons afval niet meer wordt gezien als bedrijfsafval.

De oprichter wil onderstrepen dat donaties nog altijd van harte welkom zijn. “Het is heel fijn dat mensen aan ons denken als ze spullen wegdoen. We hopen echter wel op begrip dat we vooralsnog selectief moeten zijn; alleen compleet, onbeschadigd en goede spullen kunnen we verkopen voor het goede doel.”

7 Reacties

Reageren
  1. neehoor

    Totale onzin. Een particulier betaalt hier afvalstoffenheffing voor, en de Wawollie stichtingen zouden dat ook moeten doen voor wat ze overhouden. Wawollie is geen ‘goed doel’, het is gewoon een stichting die gebruik maakt van vrijwilligers die gratis ontvangen spullen verkopen in de Wawollie winkels. Top dat ze aan goede doelen geven, en ze zullen naar ik aanneem echt niet financieel binnenlopen, maar een stichting die geen ANBI keurmerk heeft (dus inzage moet geven in ruwe financiele gegevens) of anderszins goede inzage in uitgaven en inkomsten, heeft wat mij betreft geen recht op een regeling voor het gratis inleveren van afval. Dat hoort, net als de kosten van een pand of electriciteit, gewoon bij de kosten van de bedrijfsvoering.

  2. Wouter

    Ik zie dit van meerdere kringlopen terugkomen in nieuwsberichten; dat ze in de praktijk wel eens als veredelde dump gebruikt worden. Zou het geen praktische oplossing kunnen zijn om bezoekers/inwoners te vragen om voor de kringloop een ritje naar de milieustraat te maken. Ik zou best een steentje bij willen dragen door af en toe wat dozen naar de milieustraat te rijden. Het zal ongetwijfeld niet helemaal volgens het boekje zijn, maar wie weet kan het de kosten wat drukken.

  3. Binnenstadbewoner

    Kringloopwinkels mogen niet klagen. Alles wat wordt verkocht, is gratis gekregen. Elke verkoop draagt bij aan de bruto winst. Inkoopkosten van verkochte waar is er dus niet.

    Tel daar bij op dat het personeel in de winkels regelmatig met behoud van uitkering of met subsidie werkt dus hele lage of geen personeelskosten. Plus dat de kringloopwinkel helemaal zo goedkoop niet meer is. Loop maar eens rond bij bijv. de Arm en voor oude en gedateerde meubels e.d. worden toch nog wel stevige prijzen gevraagd.

  4. Herman

    Kringloopwinkels zijn gewoon middenstanders.
    Die klagen altijd.

  5. katja

    De ARM is duur, Wawollie niet.

  6. bee

    het is en blijft een retourboer.

  7. Dirk

    “Wawollie Kringloop Utrecht moest in 2018 ruim 20.000 euro betalen voor het afval. Iedere gemeente heeft hierin een ander beleid, maar in Utrecht moeten kringloopwinkels zelf betalen als ze oude troep willen weggooien.”

    Wat hij niet meldt is hoeveel hij eraan verdiend heeft en dat is een veelvoud. Waarom denkt dit soort ondernemers dat de normale regels niet voor hen zouden moeten gelden?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).