Utrechters ontevreden met ontwerpen Vredenburgplein; nieuw plan mét fontein | De Utrechtse Internet Courant Utrechters ontevreden met ontwerpen Vredenburgplein; nieuw plan mét fontein | De Utrechtse Internet Courant

Utrechters ontevreden met ontwerpen Vredenburgplein; nieuw plan mét fontein

Utrechters ontevreden met ontwerpen Vredenburgplein; nieuw plan mét fontein
Het Vredenburg. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
Een groep Utrechters is niet blij met de vijf ontwerpen waarop gestemd kan worden voor het Vredenburgplein. “Ik weiger het beste van het slechtste te moeten kiezen”, zegt Wouter van Dam. Hij ziet liever een fontein in de vorm van het oude kasteel Vredenburg op het plein en is daarom een eigen initiatief gestart.

Een groep Utrechters is niet blij met de vijf ontwerpen waarop gestemd kan worden voor het Vredenburgplein. “Ik weiger het beste van het slechtste te moeten kiezen”, zegt Wouter van Dam. Hij ziet liever een fontein in de vorm van het oude kasteel Vredenburg op het plein en is daarom een eigen initiatief gestart.

“Heel veel Utrechters zijn ontevreden over de huidige keuze van de kunstcommissie”, vertelt Van Dam. “Op DUIC kwamen ook veel negatieve reacties binnen. De ontwerpen missen een binding met de locatie.”

Er is al vaker gesproken over een mogelijke fontein op het Vredenburgplein. “Toen ik in de reacties weer las dat mensen een fontein willen, dacht ik ‘ja, dat mis ook’. Daarom ben ik een nieuw initiatief gestart: Kasteel Vredenburg als fontein.”

Kasteel terugbrengen

Van Dam wil het oude kasteel Vredenburg graag meer zichtbaarheid geven in het nieuwe ontwerp. “Nu zijn restanten van het kasteel alleen nog te zien in de nieuwe parkeergarage.” Hij snapt dat het plein grotendeels ‘plat’ moet blijven voor de markt die er al tientallen jaren plaatsvindt.

“Elk kunstwerk an sich op het Vredenburgplein is eigenlijk een druppel op een gloeiende plaat. Het is een enorm plein dat opgeleukt moet worden met een kunstwerk op enkele vierkante meters. Dat staat niet in verhouding tot elkaar, doordat de markt ruimte nodig heeft. Daarom willen we een virtuele realisatie toevoegen. Dat toont Kasteel Vredenburg op ware schaal virtueel over het hele plein, wat vanaf elk bankje een ware beleving wordt.” Volgens Van Dam is veel materiaal daarvoor al beschikbaar bij de erfgoedafdeling van de gemeente.

Het definitieve ontwerp is nog niet helemaal uitgewerkt, daarvoor vraagt Van Dam om suggesties van alle Utrechters. Dat kan via de website of via de Facebookpagina. “We gaan zo verder kijken naar de uitwerking van het plan. Daarna willen we in contact komen met de kunstcommissie.”

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. Karenlee

  Ik moet zeggen dat ik zelf ook altijd de voorkeur heb gegeven aan een fontein. Heb wel voor een van de kunstwerken een stem uitgebracht, maar dat voelde inderdaad als ‘het beste’ van een niet echt mooie aanbod te moeten kiezen. Ben benieuwd of er iets van deze initiatief komt. Ik hoop het!

 2. Herman

  Wat een kitsch een fontein in de vorm van een kasteel. Zelfs de intratuin durft dit niet te verkopen.

 3. Johan

  Truttigheid ten top, die roep om dat waterstraaltje.

 4. WvR

  “…Elk kunstwerk an sich op het Vredenburgplein is eigenlijk een druppel op een gloeiende plaat. Het is een enorm plein dat opgeleukt moet worden met een kunstwerk op enkele vierkante meters. Dat staat niet in verhouding tot elkaar, doordat de markt ruimte nodig heeft….”

  Precies.
  Ruimte.

  “…Daarom willen we een virtuele realisatie toevoegen. Dat toont Kasteel Vredenburg op ware schaal virtueel over het hele plein, wat vanaf elk bankje een ware beleving wordt….”

  Nee!Nee!Nee!
  Hou nou toch eens op met dat slappe, quasi kunstzinnige gelul!
  Een plein graag.
  Zonder al te veel poespas, goed afgewerkt, een mooie open ruimte.
  Niet een plein waar kunst, objecten, realisaties of ander hindernissen, van een plein een niet-plein maken.

  En als een grote groep mensen van een fonteintje in het midden blij wordt: Vooruit dan. Bescheiden graag.

  Als dat esotherische gewauwel maar ophoudt.

 5. Michiel

  Ziet er goed uit! Veel mooier dan de bestaande plannen en een betere link met Vredenburg. Utrecht heeft al niet veel fonteinen, en Vredenburg lijkt me een uitstekende plek daarvoor. Zonder markt ziet het er maar kaal uit, en je kunt er niet zitten. Ik hoop dat de gemeente dit wil overwegen

 6. Michiel B

  Volstrekt onduidelijk plan zonder enig oog voor de realiteit. Daarmee heeft het een enorme voorsprong op wat de gemeente nu wil realiseren. Alles zou beter zijn.

  En de markt is overbodig en achterhaald. Voor de troep die men daar probeert te verkopen kan je overal terecht. Afschaffen en de openbare ruimte teruggeven aan de burger. Met bankjes.

 7. Nico

  Geheel mee eens. Geen van de ontwerpen past bij dit levendige plein. Het plein moet de geschiedenis met het heden en de toekomst verbinden. Kasteel, jaarbeurs, marktplein en wat heeft hier nog niet meer plaats gevonden. Een plein hoort te leven, water gekleter, spelende kinderen, groen, genieten. Ik vraag mij hard op af of de kunst commissie voelt wat de Utrechter voelt! Weg met deze ontwerpen, laat eens een groep kinderen samen met echte Utrechters een ontwerp maken en laat dit uitwerken.

 8. Jan scherjon

  Een mozaïek van het kasteel Vredenburg als vloer en in het midden opgebouwde brokken kasteel muur etc. waar een spuitende fontein water over de grote stukken stenen vormgeven fontein naar beneden kletteren.

 9. henk

  top plan!

 10. jos stelling

  Er staat bij de bunkerbar (Oudegracht/weerdsingel) een beeld van Trijn van Leemput, volgens zegge een Utrechtse verzetsheldin die met een groep vrouwen in 1632 kasteel Vredenburg heeft gesloopt. Zet dat beeld op het Vredenburg. Het getuigt van historisch bewustzijn en geldt als een protest van de bevolking tegen hen die het huidige Vredenburg (restant) hebben veroorzaakt. Trijn als duurzaam symbool van verzet van wat Utrecht in de jaren zeventig (en verder) daar (HC/Stationsgebied) allemaal is overkomen.

 11. 1 Vote for Trijn van Leemput!

  Goed plan Jos!

 12. el.

  Helemaal eens met Jos Stelling.:
  Historie, geen wanstaltig-volume, echt Utrechts/Ned. en zonder “buitenlandse na-aperij” .
  En water?……..de singel werd al doorgetrokken, waarin een -werkende- fontein op de hoek v/d Weerdsingel; waarin een regenboog te zien is omdat die fontein (nog?) niet “ingebouwd” werd op die plaats en dus door de zon bereikt kan worden!
  En zo mogelijkheid biedend, om zonder irritatie voor een rood-stoplicht te staan.

 13. Atilla Vigh

  Ik blijf volharden, geen kunstwerken en/of andere opstakels. Kunnen we nu niet eens gewoon een plein dat plein laten. Het wordt 3 dagen per week voor een markt gebruikt en soms voor een concert of andere manifestaties. Moeten we er vooral allemaal “dingen” gaan neerzetten. Overigens het doel van de gemeente Utrecht is om uiteindelijk het Jaarbeursplein de functie van manifestatieplein gaat overnemen. Dat lijkt nu mijlenver, maar ik verwacht als de bouwactiviteiten daar straks klaar zijn, dat dat zich moet gaan bewijzen. Die drang om elke open plek maar wat te willen neerzetten, moet doorbroken worden. Het is de wens van hetzelfde type mensen die eindelijk in een groter huis zijn intrek neemt en er onevenredig veel meubels en dergelijke gaat neerzetten, anders is het zo leeg?

 14. Matt

  Of ik voor een fontein ben weet ik niet. Weet wel dat de 5 ontwerpen niet passen bij de omgeving, absoluut niet vernieuwend zijn en niet waardig voor een grote stad die zich wil afficheren. Graag alternatieven.

 15. Felix Visser

  Yes! Jos!

 16. jeanine

  Helemaal een met Atilla. Laat dat plein aub een plein zijn. Utrecht is bang voor open ruimtes; het lijkt of alles opgevuld moet worden met een kunstwerk of anders met bomen ofzo. Als het maar niet leeg is….
  Gewoon niks doen, misschien alleen even opnieuw bestraten.

 17. Willemradio

  Zeer goed plan Jos en je omschrijft het perfect, vooral in jouw laatste regel.

 18. Antoon

  Het minst slechte plan is het Mozaïek. Een mooie fontein in het midden van het Moaziekplein met zitplaatsen eromheen en klaar is Kees. Doen!

 19. Henk

  Ach ach wat een gezeur toch om zo’n fonteintje. Inspiratieloos gemekker, zooo 19e eeuw…

 20. Jules Lavalaye

  Ik zeg een ding: fontijn!! Groot opspattend water. Fris. Klaterend. Mooi geluid. Italië Frankrijk. Voorbeelden genoeg. Fon Tijn.

 21. I.G.

  Jos Stelling’s plan lijkt mij het enige goede plan. Tenminste Alshet plein niet leeg mag zijn. Een fontein hoe ziet die eruit vol blikjes en plastic?

 22. Marcel

  Het is zooooo simpel. Plat? Oké. Dan met tegels met een gat erin waar allemaal spuiters met water inzitten. Speel de simphonie van weet ik wie wat en laat het water dansen. SOOOOOO MOOI ! ( Parijs, Petersburg etc )

 23. Henri

  Wat een raar plan weer, past in het rijtje van de gemeente.
  Geweldig idee van Jos Stelling. Dóen die Trijn; zit een goeie gedachte achter.

 24. I.Graaf

  Liefst een leeg plein waarom niet? Maar als er dan wat moet komen is wat Jos Stelling voorstelt het allerbeste. Een fontein wat een slecht plan net als de voorgestelde ontwerpen.

 25. Vincent Dirksen

  Dat is toch van de zotte! De Utrechtse bevolking heeft dat verdomde Spaanse kasteel juist zelf afgebroken. Waarom zouden we dat nu weer terug moeten willen in de vorm van een fontein?!
  Daarom ook helemaal eens met Jos Stelling. Het kost bijna niks. Het beeld is er al en hoeft alleen maar verplaatst te worden. En dan misschien nog een mooie plaquette met uitleg erbij.

 26. Jan scherjon

  Geen klein elitair plein, maar eenvoudige waterpartij b.v de plattegrond van het kasteel in brede lijnen van messing in de bestrating plaatsen en van het midden een compositie van brokken stenen van het kasteel gevat ook in messing van waar uit water over de brokken steen klettert en Trijntje mooi idee ,maar waar ze nu geplaatst is hoort ze thuis, ze heeft gewoond aan het begin van de Oude Gracht.

 27. Vincent

  Waarom doen we niets met de plekken waarin elke week de marktkraampjes staan. Een functionele constructie voor de wekelijkse markt en een kunstwerk wanneer het geen markt is. Ik zie technische frames voor mij die zowel industrieel als modern zijn. S’avonds met lampjes. 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).