Onzekerheid over voortbestaan Voedselbankwinkel in Utrechtse wijk Overvecht Onzekerheid over voortbestaan Voedselbankwinkel in Utrechtse wijk Overvecht

Onzekerheid over voortbestaan Voedselbankwinkel in Utrechtse wijk Overvecht

Onzekerheid over voortbestaan Voedselbankwinkel in Utrechtse wijk Overvecht
Archieffoto Voedselbank
De Voedselbank in de Utrechtse wijk Overvecht heeft te horen gekregen dat de Voedselbankwinkel niet op de huidige locatie kan blijven bestaan. Per 1 september is er in buurthuis Burezina geen plek meer voor de winkel. Het is de vraag of de Voedselbank in Overvecht dan nog de ruim 160 gezinnen van levensmiddelen kan voorzien.

De Voedselbank in de Utrechtse wijk Overvecht heeft te horen gekregen dat de Voedselbankwinkel niet op de huidige locatie kan blijven bestaan. Per 1 september is er in buurthuis Burezina geen plek meer voor de winkel. Het is de vraag of de Voedselbank in Overvecht dan nog de ruim 160 gezinnen van levensmiddelen kan voorzien.

Bij de Voedselbankwinkel kunnen deelnemers van de Voedselbank zelf rondlopen en producten meenemen die zij nodig hebben. Dit is anders dan bij een uitgiftelocatie, waar de deelnemers een tas of krat meekrijgen met voorgeselecteerde producten.

Vanaf 1 september is er voor deze winkel echter geen plek meer in buurthuis Burezina in Overvecht. “Het nieuwe bestuur heeft graag dat wij dagelijks de ruimte om 15.00 uur leeg opleveren. Met een winkel waar schappen en gekoelde producten in staan, lukt dat niet”, laat Nico Jongerius weten. Hij is de voorzitter van de Voedselbank Overvecht.

Brede steun

De Voedselbankwinkel moet dus het veld ruimen, of overgaan op een ‘normale’ uitgiftelocatie. Maar een uitgiftepunt op deze locatie ziet Jongerius niet gebeuren. “Ik denk dat bij de deelnemers het idee ontstaat dat alles ‘snel snel’ moet. 160 gezinnen bedienen in tweeënhalf uur, dat lukt niet.”

Juist het idee voor een Voedselbankwinkel werd in mei van dit jaar breed gesteund door de gemeenteraad. Bij een stemming waren er vier partijen die tegen stemden. Jongerius: “Degenen die tegen stemden, deden dat omdat het al bestond in Utrecht.”

Met de sluiting van de Voedselbankwinkel in Overvecht-Zuid zou het centrale uitgiftepunt van Overvecht nog drukker worden. “Eenderde van het bestand van deelnemers van de Voedselbank woont in Overvecht en dat aantal neemt alleen maar toe, met de huidige energiearmoede”, denkt Jongerius.

De Voedselbank Overvecht doet daarom een noodkreet: er is vraag naar een permanente winkelruimte van zo’n 130 vierkante meter, plus opslagruimte en vergaderruimte.

14 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Volgens mij heeft de gemeente heel wat vierkante meters kantoorruimte leeg staan in 030. Ongetwijfeld ook in Overvecht. Dus dat moet eenvoudig op te lossen zijn.

 2. Realist

  Vreemd. Dit is toch een prachtig initiatief wat prima aansluit bij de functie van een buurthuis?

 3. Yoshua

  De buurt wil geen voedselbank in het buurthuis.
  Heeft de buurt daadwerkelijk zeggenschap gehad in deze beslissing?
  Kan me niet voorstellen dat de buurt, bezoekers en gebruikers van het buurthuis tegen het gebruik, om buurtgenoten in nood te helpen aan voedsel in het buurthuis.
  Wat is er dringender te organiseren volgens het bestuur dan mensen die honger lijden?

 4. Wim

  Er was geloof een mosk die leegstaat mooie toepassing

 5. Els

  Het is een schande dat er geen geschikte ruimte kan worden gevonden voor een bewezen concept. Een winkelmodel voor een voedselbank zorgt ervoor dat mensen beter geholpen worden en dat er minder verspilling is van producten waarmee de ontvangers niet geholpen zijn.

 6. Lexus

  Dat er in een land waar het geld bij een groeiend aantal personen en steeds harder over de plinten klotst, ook voedselbanken nodig zijn, is niet minder dan een hemeltergend schandaal. Dit valt de regeringen van de afgelopen decennia, en daarin met name de VVD, zonder meer zwaar aan te rekenen.

 7. RABE

  Ja Lexus, dat zegt u goed. Het is een schande dat het nodig is, maar we kunnen niey meer zonder helaas. Wel vind ik dat er meer begeleiding zou moeten zijn voor mensen die niet goed met geld kunnen omgaan en ongezond leven.

 8. Koel Hoofd

  Ah, een stichting wil er niet mee geassocieerd worden…

  Ik ben opgegroeid in een wereld waarin de voedselbank niet bestond.
  Lang geleden want er waren toen maar 13 miljoen inwoners.
  Nu zijn er 17.4 miljoen inwoners maar bestaat de voedselbank al sinds 2002, toen er nog maar 16 miljoen inwoners waren.
  We doen toch iets heel goed fout dat deze situatie heeft kunnen ontstaan, en nog bedenkelijker, intussen ook nog zodanig is genormaliseerd dat het ‘liever niet in de buurt’ een issue wordt.
  Beschamend voor Nederland dat er al 20 jaar voedselbanken nodig zijn.
  Want hoe goed we het hadden werd zelfs ooit bezongen met het liedje ’15 miljoen mensen’ in een reclame. Dat wil wat zeggen, dat het als reclame wordt gebruikt.

 9. Lexus

  @RABE: er is inderdaad een flinke groep mensen die om verschillende redenen niet goed met hun budget en dus eigenlijk met hun leven kunnen omgaan. En het is niet te voorkomen dat een aantal van hen in de problemen raakt. Er zit dan niets anders op dat anderen voor hen opkomen, maar ook dat de overheid dit ondersteunt. En dat is de laatste decennia helaas steeds minder het geval, omdat we steeds te maken hebben gehad met regeringen die als motto lijken te hebben: ieder-voor-zich en zoek-het-zelf-maar-uit. Ik hoor Balkenende (CDA) het nog hebben over ‘eigen vrantwrdlkheid’, waarmee hij gewoon zelfredzaamheid bedoelde. Maar niet alle mensen zijn zelfredzaam en Balkenendes christendemocratische voorgangers zagen de overheid terecht nog als ‘een schild voor de zwakken’. Slechts een kleine groep binnen het CDA denkt er nog zo over. En over de VVD zullen we het maar helemaal niet hebben.

 10. Scherpschutter

  Graag de subsidie van buurthuis Burezina per direct volledig intrekken. Dit is volstrekt onacceptabel.

 11. Geenstijl@Utrecht

  Ik denk gezien de huidige staat van het land,dat voedselbanken een noodzakelijk iets zijn,dus is het ook een gemeentelijke plicht om deze mensen te helpen aan onderdak.
  Maar ach dit zijn natuurlijk niet de stemmers waar je op zit te wachten als politieke partij.

 12. Esrin W.

  Er kómt een moment dat mensen die het eten niet meer kunnen betalen het gewoon gaan hálen. Dat wordt zéer interessant.

 13. Nico Jongerius

  Yoshua het is een misverstand, dat de buurt tegen de voedselbank winkel is. Wij krijgen veel waardering en ondersteuning.
  De Voedselbank en het buurthuis zouden elkaar ons inziens juist kunnen versterken
  Overigens is onze andere locatie zwaar overbelast door de groeiende vraag. Wij willen dus een winkel die minstens 3 dagen op gaat.

 14. Barbera

  @rabe de meeste mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank die hebben al hulp van een bewindvoering of zitten in een schuldsaneringstraject meeste mensen komen daar ook nog is ij omdat ze zich schamen en niet om hulp te vragen ook ik ben afhankelijk van de voedselbank en zeker niet bij keuze loop nu misschien 1 jaartje bij de voedselbank en daarvoor kon ik niet eens ongezondleven is een vooroordeel nee kan geen bio kopen en ben heel blij met de groenten en vlees wat ik krijg anders is ‘t met 50 euro in de week onbetaalbaar om ontzettend gezond te leven maar zoals ik zeg mense krijgen wel degelijk hulp als je eenmaal de schaamte voorbij bent

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).