Ook bewoners oranje flat in Utrecht krijgen voorstel; studenten moeten vertrekken voor renovatie Ook bewoners oranje flat in Utrecht krijgen voorstel; studenten moeten vertrekken voor renovatie

Ook bewoners oranje flat in Utrecht krijgen voorstel; studenten moeten vertrekken voor renovatie

Ook bewoners oranje flat in Utrecht krijgen voorstel; studenten moeten vertrekken voor renovatie
Na de bewoners van de rode flat zijn de 300 studenten van de oranje flat aan de beurt; ze worden gevraagd te vertrekken voor een grondige renovatie van het gebouw. Vorig jaar ontstond er ophef omdat honderden bewoners tijdelijk elders onderdak moesten vinden.

Na de bewoners van de rode flat zijn de 300 studenten van de oranje flat aan de beurt; ze worden gevraagd te vertrekken voor een grondige renovatie van het gebouw. Vorig jaar ontstond er ophef omdat honderden bewoners tijdelijk elders onderdak moesten vinden.

De drie flats van het studentencomplex Tuindorp-West aan de Van Lieflandlaan in Utrecht staan aan de vooravond van een grondige renovatie. In drie rondes verspreid over drie jaar worden de gebouwen onder handen genomen en dit betekent ook dat de ongeveer 900 bewoners tijdelijk ergens anders onderdak moeten krijgen. Tijdens de renovatie kunnen bewoners er namelijk niet blijven wonen. Eerst was de rode flat aan de beurt, nu de oranje.

Toen verhuurder SSH dit nieuws bekend maakte vorig jaar voelden veel bewoners zich overvallen. Er waren zorgen of er wel genoeg vervangende woonruimte zou zijn. SSH organiseerde vervolgens informatieavonden en uiteindelijk stemde alsnog meer dan 70 procent van de huurders van de rode flat in met het plan – dat is nodig omdat SSH anders iets anders had moeten bedenken.

Oranje flat

Nu is de oranje flat aan de beurt. Dat betekent dat SSH met de bewoners in gesprek gaat over het sociaal plan, waar vervolgens over gestemd moet worden. Als dan ook weer meer dan 70 procent instemt moet men op zoek naar vervangende woonruimte en kan de renovatie in najaar van 2025 beginnen. Als belangrijkste alternatief voor de bewoners van de oranje flat, wordt weer de rode flat genoemd. Die renovatie moet namelijk klaar zijn als de oranje flat aan de beurt is.

De monumentale flats krijgen een flinke opknapbeurt. Zo worden de badkamers, toiletruimtes en de keukens vervangen. Ook de gevels, kozijnen en daken van de flats worden verduurzaamd en vanwege de monumentale status van het complex teruggebracht in originele staat.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. Eric Jan

  Ooit gehoord van containerwoningen? Plaats aub permanente containerwoningen een stuk of 5000 rond de uithof. Dan zijn we van die ellende af. Verbied internationale studenten. Alleen de allerbeste die vooraf door een jury worden uitgekozen ( 2 per faculteit max) . De rest kan wegblijven . Huidige studentenpanden renoveren, doorbreken en weer herstellen tot woningen die GOED zijn GEÏSOLEERD tegen contact- en luchtgeluid. (dit is ook in oude panden mogelijk!) . Betaalbaar. Dit wordt nu nagelaten. Studenten horen op een Campus. Ik zie steeds meer stemmen online en hoor steeds meer stemmen op het werk die het met mij eens zijn. Dit soort flats ombouwen tot sociale huur voor vaste bewoners die niet de boel uitwonen. Geen studenten meer inzetten. Desnoods voor vluchtelingen. De studenten krijgen straks wel een dikbetaalde baan als advocaat, arts of makelaar, de vluchtelingen zullen die luxe de rest van hun leven moeten ontberen.

 2. Rietje

  Jaaa allemaal naar een campus. Mijn studenten buren ook graag. Ga daar maar schreeuwen.

 3. De Utregter

  Ik begrijp niet dat er één (van de waarschijnlijk vele) projectmanagers op het idee is gekomen om eerst de ene flat te renoveren, en vervolgens de bewoners van de volgende flat (in dit geval de oranje) te huisvesten in de opgeknapte (rode) flat. Zo heb je eenmalig gezeur, en daarna is het klaar.

 4. Coen Mobach

  Wie heeft verzonnen dat zo n gedrocht van een flat monumentaal is? Dat maakt het verbouwen en renoveren onnodig lastig en duur. Van mij hadden ze allang tegen de vlakte gemogen, zodat er ruimte was voor duurzamere nieuwbouw.

 5. corné

  @de Utrechter: wat u zich afvraagt staat letterlijk in het artikel. Even helemaal lezen misschien?

 6. M.

  @Eric Jan, Als ik zoiets op werk roep, dan zullen mijn collega’s mij heel raar aankijken en afvragen of ik het allemaal nog wel op een rijtje heb.

  Best wel eng wat je hier opschrijft. Zullen we de studenten anders ook een S opspelden zodat we ze ten alle tijden kunnen herkennen?

 7. de Kreek

  Vanwege de monumentale status van het complex teruggebracht in originele staat, dat betekend dat er weer enkel glas wordt terug geplaatst???
  Daar zijn verhuurders goed in eerst de woning helemaal verwaarlozen e tientallen jaren niks vernieuwen en dan zogenaamd opknappen (gewoon achterstallig onderhoud) zodat ze de huur weer lekker op kunnen schroeven, ja, leuke kunnen ze het niet maken.

 8. Rob H.

  @Coen Mobach: Nieuwbouw is vrijwel nooit duurzamer dan verbouw…

 9. W

  Ben benieuwd waar @Eric Jan werkt! Als ik dat soort praat op het werk uitsla, word ik met pek en veren het gebouw uit gedragen.

 10. Koel Hoofd

  Alle studenten naar de Uithof, ben ik helemaal voor!
  Komen er heel erg veel koopwoningen vrij voor starters en doorstroomers…

  @M.
  Hoezo nou weer oormerken?
  Ze vallen immers al genoeg op vanwege hun enge uniformiteit in de bubbel wat ze vieren als ‘inclusief’.
  Overigens, in UK en USA worden studenten gewoon op de campus gehuisvest, in containerwoningen of flats waar ze een kamer met iemand moeten delen en de badkamer met de hele gang.

 11. GBrie

  SSH moet toch voor tijdelijke woonplekken zorgen? Gebeurt bij andere verhuurders ook.

 12. M.

  @koelhoofd Lees je bericht nogmaals terug zou ik je adviseren. Een en al onzin wat je typt, dat weet je zelf ook.

 13. wollie

  makelaar = vrij beroep, hoef je niet voor te studeren

 14. Teun Toeter

  @GBrie De SSH wordt door huurders als een horrorverhuurbedrijf gezien.

 15. Gré braadslee

  @koelhoofd Er is véél meer behoefte aan sociale huur. Ook voor toekomstige kopers. … Die moeten ergens beginnen . Niet? En woningen kunnen zij niet kopen. Te duur.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).