Kamervragen over statushouders in Utrecht die baan opzegden na woningtoewijzing Kamervragen over statushouders in Utrecht die baan opzegden na woningtoewijzing

Kamervragen over statushouders in Utrecht die baan opzegden na woningtoewijzing

Kamervragen over statushouders in Utrecht die baan opzegden na woningtoewijzing
De VVD heeft op dinsdag in de Tweede Kamer vragen gesteld over de statushouders in Utrecht die na toewijzing van een woning hun baan zouden hebben opgezegd. Minister Van Gennip van Sociale Zaken vindt dat de balans tussen rechten en plichten voor statushouders duidelijk moet zijn.

De VVD heeft op dinsdag in de Tweede Kamer vragen gesteld over de statushouders in Utrecht die na toewijzing van een woning hun baan zouden hebben opgezegd. Minister Van Gennip van Sociale Zaken vindt dat de balans tussen rechten en plichten voor statushouders duidelijk moet zijn.

“Statushouders die al een baan hebben, zeggen die baan simpelweg op omdat ze een huis en dus ook een uitkering krijgen in de gemeente Utrecht”, stelt VVD-Kamerlid Aartsen. “Dat is voor de VVD echt onacceptabel.” De partij wil onder meer weten wat de gemeente met deze situatie gaat doen.

De situatie in de gemeente Utrecht is nog niet volledig duidelijk, zegt de minister, maar in algemene zin geldt volgens haar: “Als je huis en haard verlaat, als je vlucht voor oorlog en geweld, dan ben je welkom in Nederland. (…) Maar tegenover dat welkom en die rechten staan ook plichten. Een van die plichten is meedoen in de Nederlandse samenleving, het liefst natuurlijk via het vinden en het behouden van werk.”

De minister zegt nog in gesprek te zijn met de gemeente Utrecht. In deze gesprekken wordt gekeken naar de oorzaak van de situatie, maar ook wat de gemeente er zelf mee kan doen. “Aan die specifieke statushouders moet ook gewoon uitgevraagd worden waarom ze dat hebben gedaan”, stelt Van Gennip.

Commotie

Het Utrechtse college van burgemeester en wethouders (B&W) reageerde dinsdag al op de commotie die zondag ontstond na een artikel van het FD. De krant schreef dat tientallen statushouders in Utrecht ontslag hadden genomen nadat ze afgelopen zomer vanuit het asielzoekerscentrum versneld waren doorgestroomd naar een woning.

Volgens het college klopt dat niet en zit de zaak anders in elkaar: het gaat niet om tientallen statushouders maar om ‘een aantal’ en er is geen direct verband met de versnelde woningtoewijzing, stelt het college.

Verplichte huisvesting

De gemeente Utrecht nam eerder dit jaar het omstreden besluit om sociale huurwoningen zes weken lang alleen beschikbaar te stellen aan statushouders. Het besluit werd genomen omdat de gemeente achterliep met de verplichte huisvesting van statushouders. 490 statushouders kregen dankzij de maatregel versneld een huis toegewezen.

Het FD meldde afgelopen zondag dat tientallen van hen ‘tot verbazing van Utrechtse werkgevers’ meteen ontslag namen nadat ze afgelopen zomer een woning toegewezen hadden gekregen. Er ontstond meteen veel discussie over het artikel en de Utrechtse fracties van VVD, PVV, CDA en Stadsbelang Utrecht vroegen het college om opheldering via schriftelijke vragen.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
  1. Lexus

    Wanneer er één partij verantwoordelijk is voor de onoverzichtelijke situatie, dan is het de VVD wel, die al decennia aan het bewin is. En uitgerekend die partij, die ook in grote mate verantwoordelijk is voor de schandelijke situatie in Ter Apel, gaat vragen stellen… Hypocrisie ten top.

  2. Lombokker

    Dat dit de werkgever is opgevallen, komt doordat er in korte tijd een groot aantal statushouders een huis kreeg aangeboden. Het is dus goed mogelijk dat het veel vaker voorkomt dat statushouders hun baan opzeggen zodra zij een huis krijgen. Alleen valt dat dan niet op, omdat het er niet zoveel tegelijk zijn.

  3. Utrechtvoorutrecht

    Wacht, hebben er mensen hun flutbaan opgezegd omdat ze gingen verhuizen? Of omdat ze een betere baan hadden gevonden dan een 0-urencontract bij een bezorgketen? Kamervragen, dit is nog nooit eerder gebeurd!

    Ik heb begrepen dat er ook veel meer opzeggingen van bezorgers zijn als de herfst begint, terwijl er dan weer relatief veel bijkomen als het school/collegejaar ten einde is. Allemaal schande, waarom horen we daar niks van!?

  4. Oeht

    Om hoeveel statushouders het gaat is niet van belang. Zelfs als het maar om 1 statushouder gaat moet dit goed uitgezocht worden. Het wordt tijd dat de gemeente Utrecht is uit de ivoren toren komt en om zich heen kijkt wat er allemaal buiten de deur gebeurt met ons belasting geld. Ook moet eens duidelijk worden welke privileges statushouders hebben die niet voor Utrechters gelden.

  5. woutvr

    Alles in het leven om de statushouders in een kwaad daglicht te stellen. Knap hoor..

  6. Koel Hoofd

    Ik had begrepen dat het niet alleen in Utrecht gebeurde, maar dat het landelijk al heel lang speelt en COA/overheid dit ook weet en accepteert.
    Ze konden ook zo een aantal redenen oplepelen, en dat zonder onderzoek…

  7. Jeroen

    @Oeht.. nou inderdaad. Zijn die gouden kranen nu wel echt nodig en iedere dag champagne voor die statushouders, kan er niet wat beters met dat geld gedaan worden? Al die privileges, het moet niet gekker worden..

  8. Massegast

    Ik ben blij met deze kamer-vragen. Dat geeft me het vertrouwen dat de zaak daadkrachtig wordt aangepakt.

  9. Alain

    Het waren er dus 3.

    En die hebben hun baantje als burgerflipper opgezegd.

    https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3482532/wethouder-zocht-het-nog-eens-goed-uit-niet-tientallen-niet-zes-maar-drie-statushouders-namen-ontslag

  10. Fred

    Nou het gaat dus al met al om 3 personen maar rechts nederland heeft weer ff lekker hun rechtsreactionaire op niks gestoelde anti buitenlander gevoel kunnen luchten… lucht het lekker op realist ea?

  11. Bart

    Het gaat om drie personen. Die een vakantiebaantje hadden waar ze na de zomer mee stopten. En dan schrijft het FD er een stuk over alsof statushouders iets vreselijks hebben uitgehaald. En iedereen neemt het bericht klakkeloos voor waar aan en over. Heerlijk losgaan op statushouders. Dit is wat er echt mis is met Nederland. Ziek dit.

  12. Jeroen

    @Fred maar het leed is al geschied. Iedereen onthoudt ‘tientallen statushouders’ en niemand herinnert zich de rectificatie. Demonisering: check! De Nederlandse media laat zich weer lekker kennen.

  13. Lexus

    Rechts heeft zijn (gebrek aan) hart weer eens kunnen luchten. Ik hoop dat die drie snel een normale baan met behoorlijke arbeidsvoorwaarden kunnen vinden, want dat is voor immigranten met een beetje kleur en een niet-Nederlandse naam een stuk moeilijker dan voor witte autochtonen.

  14. Marko

    Het blijft een raar verhaal met veel gaten. Waarom leidt tendentieus journalistiek broddelwerk meteen tot kamervragen? Niemand heeft toch recht op uitkering wanneer je zelf ontslag neemt? Is het anders in dit geval, hoe zit het dan precies? Wordt er een oorzaak-gevolg relatie gesuggereerd die er niet echt is? Of gaat er werkelijk iets mis? Mischien eerst goed uitzoeken voor publicatie?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).