Ook derde kastanjeboom op Neude in Utrecht moet weg; stutten blijkt geen veilige optie Ook derde kastanjeboom op Neude in Utrecht moet weg; stutten blijkt geen veilige optie

Ook derde kastanjeboom op Neude in Utrecht moet weg; stutten blijkt geen veilige optie

Ook derde kastanjeboom op Neude in Utrecht moet weg; stutten blijkt geen veilige optie
In december 2021 viel een kastanjeboom op de Neude om. Bron: Instagram Politie Utrecht Centrum
De gemeente Utrecht gaat opnieuw een paardenkastanje op de Neude kappen. Eerder werden al twee paardenkastanjes gekapt uit veiligheidsoverwegingen: de bomen liepen het risico om te vallen. Nu blijkt dat ook de derde boom niet kan worden behouden.

De gemeente Utrecht gaat opnieuw een paardenkastanje op de Neude kappen. Eerder werden al twee paardenkastanjes gekapt uit veiligheidsoverwegingen: de bomen liepen het risico om te vallen. Nu blijkt dat ook de derde boom niet kan worden behouden.

In december viel een paardenkastanje aan de rand van de Neude plots om. Een gevaarlijke situatie. Daarom besloot de gemeente drie andere kastanjebomen te laten onderzoeken. Twee daarvan werden met spoed gekapt. De derde boom zou eventueel met een stutconstructie kunnen blijven staan.

Na het uitvoeren van onderzoek door een boomtechnisch adviesbureau blijkt echter dat stutten niet veilig genoeg is. Het college van B&W schrijft in een brief: “Uit het onderzoek blijkt dat de stutconstructie, wil deze onder andere het gewicht van de boom kunnen dragen tijdens storm, met spankabels moet worden vastgezet aan de trekzijde van de boom. Deze moeten op circa tien meter uit de boom in de grond worden verankerd. Deze spankabels lopen dan schuin vanuit de boom naar hun ankerpunten op het plein.”

De spankabels zijn volgens de gemeente niet wenselijk in dit gebied. De Neude wordt dagelijks door veel mensen bezocht en ‘dergelijke struikelobjecten’ op dit plein plaatsen is niet verantwoord, vindt het college.

Terugplanten

Het college belooft in het komende plantseizoen, dat loopt van november tot maart, nieuwe bomen terug te plaatsen op de Neude. Het zullen grotere bomen worden dan normaalgesproken omdat het gaat om een ‘drukke en zichtbare locatie’.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Dorine

  We gaan het zien, ik geloof er helemaal niets van. Horeca houdt alleen van gekapte bomen waar ze een tafeltje van kunnen maken, dus herplant…wie houdt dit officieel in de gaten?

 2. Baliekluiver

  De lijst van herplant beloftes op de Neude wordt zo wel heel erg lang. Maar let op mijn woorden: zolang Festival Tweetakt het daar voor het zeggen heeft wordt er helemaal niets meer herplant!

 3. Wim

  Terugplanten? Eerst zien en dan geloven. Die motie van de gemeenteraad om de Neude weer vol met bomen te zetten is ook nooit uitgevoerd. Met dank aan festivals en horeca.

 4. Katja

  Bomen terug ? Wedden van niet ? Uitbreiding terrassen zal het wel worden…

 5. Paul

  Hopelijk daar niet zo veel bomen want juist daardoor kun je de ruimtelijkheid van het plein minder ervaren. En is het zicht veel minder op de diversiteit van architectuur, en de Centrale Bieb.

 6. Johan

  Ja Paul. De architectuur is daar extreem waardevol. Een en al pareltjes.
  Bomen horen op de Neude beste man. Ik veronderstel dat je in de horeca of evenementenbranche zit. Die slagen er al jarenlang in de beloofde herplant tegen te houden.

 7. Fred

  @johan: moeras hoort ook op de Neude.

 8. Aniwr

  God verhoede; bomen op de Neude….. dan is er toch geen plek meer voor die zee van fietsen die er elke dag staat?!

 9. Johan

  Ja Fred. Briljante opmerking weer, beste man. Voegt echt iets toe.

 10. Pee

  dit was te verwachten.
  Dat ze beloven om bomen terug te planten is al vaker gezegd maar gaat niet gebeuren .

 11. TJA…

  Neude?
  Dat is toch die fietsenstalling?
  Wat moet je daar nu doen met bomen?

 12. Anne Marie ten Berge

  Er is geen wet- of regeleving die zegt dat de Gemeente beloftes na moet komen. Er is wel wet- en regelgeving die stelt dat binnen redelijk termijn verloren of zieke bomen vervangen dienen te worden. Dat is op de Neude noch op het Vredenburg gebeurd. Nogmaals: eind januari 2008 zijn er 91 bomen gekapt in het Zocherplantsoen langs de Singel. De lijst met herplanting is zwart afgelakt.

 13. Koel Hoofd

  In het Utrechts archief staan een paar leuke foto’s van Neude over een periode van 120 jaar. Bomen worden op Neude geplant, groeien op, gaan een keer ter ziele en worden dan weer herplant. Super circulair.
  Utrecht wil de sterk verstenende stad climate change bestendig maken door de hitte te koelen met vergroenen, dus de vraag is slechts: ‘hoeveel bomen komen er op postzegeltje Neude als verkoelende groene oase te staan?’
  Want die 10 van de afgelopen eeuw is veel te weinig voor de toekomst.
  Met als subvraag: kunnen ze dit jaar nog worden geplant, want ze doen er ook 20 jaar over om zo groot te worden dat ze het plein verkoelen.

  Dat de horeca daar tegen zou zijn kan ik me niet voorstellen. Het maakt in de toekomst hun handel alleen maar beter omdat het er lekker koel is in de schaduw van de bomen…

 14. Baliekluiver

  @Koel Hoofd: geloof me, als de horeca bomen op de Neude had gewild hadden ze er allang gestaan!

 15. Thomas R.

  In 2004 stonden er 25 bomen op de Neude. In 2018 nog maar negen. In november 2018 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen dat het oorspronkelijke aantal van 25 weer terug moet komen. B&W lapt deze motie aan de laars.
  De kaalslag gaat verder. Die negen zijn inmiddels ook bijna allemaal gekapt. In september 2018, besloot de gemeenteraad unaniem een herplantplicht in te voeren. Het is werkelijk te bizar voor woorden dat er nu, vier jaar later, zelfs minder dan de 9 bomen van 2018 overgebleven zijn.
  Gemeenteraad, sta op en laat niet met u sollen.

 16. Leon

  Zonde.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).