Ook dit jaar wordt weer een groot aantal essen in Utrecht gekapt en gesnoeid vanwege ziekte Ook dit jaar wordt weer een groot aantal essen in Utrecht gekapt en gesnoeid vanwege ziekte

Ook dit jaar wordt weer een groot aantal essen in Utrecht gekapt en gesnoeid vanwege ziekte

Ook dit jaar wordt weer een groot aantal essen in Utrecht gekapt en gesnoeid vanwege ziekte
Wethouder Kees Diepeveen plant een kers
Er zijn dit jaar in de gemeente Utrecht 543 essen gesnoeid en er worden er ook nog eens 819 gekapt. Deze bomen moeten worden aangepakt omdat ze ziek zijn, ze zijn namelijk aangetast door de essentaksterfte.

Er zijn dit jaar in de gemeente Utrecht 543 essen gesnoeid en er worden er ook nog eens 819 gekapt. Deze bomen moeten worden aangepakt omdat ze ziek zijn, ze zijn namelijk aangetast door de essentaksterfte.

De essentaksterfte is een schimmelziekte en een hardnekkig probleem in Utrecht. Omdat de ziekte niet te genezen is, moeten ernstig aangetaste bomen worden gerooid. De essentaksterfte zorgt ervoor dat bladeren en takken afsterven, waardoor de takken uiteindelijk kunnen afbreken.

De gemeente zegt de essen regelmatig te controleren en het kappen zo lang mogelijk uit te stellen. In 2019 is tijdens een inspectie onder 16.000 bomen gebleken dat 819 essen gekapt moeten worden en nog eens 534 gesnoeid.

Blad

De te snoeien bomen zijn in augustus en september aangepakt. “Snoeien moet uitgevoerd worden als het blad aan de boom zit. Dan is de aantasting beter zichtbaar en kunnen de essen gerichter gesnoeid worden”, aldus de gemeente.

De essen die dusdanig zijn aangetast door de ziekte dat ze weggehaald moeten worden, worden zoveel mogelijk dit najaar gekapt. “Hierdoor is er een zo kort mogelijke periode tussen kap en nieuwe aanplant. Ook zal, conform het plan van aanpak essentaksterfte, bij elke boom nog gecontroleerd worden of kap echt noodzakelijk is.”

Nieuw

Het is de bedoeling dat er voor elke gekapte es een nieuw exemplaar wordt teruggeplant. Hierbij wordt erop gelet dat de nieuwe bomen niet te dicht op elkaar staan, waardoor ze voldoende ruimte hebben om te groeien. In sommige straten wordt ook aan bewoners gevraagd mee te denken over welke bomen er teruggeplant moeten worden.

In 2017 is het grootschalig onderzoek naar de essentaksterfte in de gemeente begonnen. Toen bleek dat maar liefst 82 procent van de 24.000 bomen was aangetast door de ziekte. Een klein deel van die bomen was er zo slecht aan toe dat ze gekapt moesten worden.

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
  1. Kadoendra

    Door de opwarming van de aarde worden allerlei ziekteverwekkers actiever, het zal mij daarom niet verbazen dat de essentaksterfte hier ook mee te maken heeft.

    Het afnemen van de biodiversiteit geeft uiteindelijk ook grote schade aan de economie, dus strijden tegen de opwarming van de aarde is ook het beschermen van de economie.

  2. Bakfiets

    Misschien wat meer variatie in bomen aanbrengen, zou dat ook kunnen bijdragen aan het oplossen vanndit hardnekkige probleem?

  3. Hetty

    De zieke Essen vervangen door nieuwe exemplaren. Dus alweer Essen? Binnen de kortste keren weet de slimme schimmel met de mooie naam Essenvlieskelkje ook deze Essen te vinden. Vraag maar na bij het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute Bovendien hebben Kadoendra en Bakfiets mijns inziens helemaal gelijk.

  4. Wim

    Mooi allemaal brandstof voor de BIO centrale

  5. Adriaan

    @ Gemeente, Kadoendra, Bakfiets, Hetty:
    De opwarming vd aarde heeft niks met de essentaksterfte te maken. Dit is een door toegenomen wereldhandel naar Europa gekomen virus waar bomen aan dood gaan & gingen. Ik zag vele essen, die ik had opgegeven en deze winter wilde rooien, afgelopen zomer vol in blad komen. Die laat ik dus nog even staan. De natuur herstelt zich dus. De opmerking vd stad Utrecht dat essentaksterfte altijd dodelijk is, kan ik met kracht ontkennen.
    Afnemen biodiversiteit: nee, geen opwarming, maar ingrepen vd mens en weer die toegenomen wereldhandel. Afnemen inheemse biodiversiteit, vast, totale biodiversiteit zal niet heel veel uitmaken.
    Met iepen hebben we ook een iepsterfte ziekte gehad. daar zijn resistente soorten voor terug gekomen, ja dus iep, maar andere ondersoort, niet ziektegevoelig.
    Opwarming aarde gaat gewoon door, daarom is het aan te raden om ook plantmateriaal uit bv Zuid Europa te planten. Dat inheemse voorkeurs geleuter is nergens op gebaseerd….

  6. Kadoendra

    @Adriaan

    Bedankt voor de info over de essentaksterfte!

    Wat betreft je opmerking over “inheemse voorkeurs geleuter” wil ik wel opmerken dat het niet aan te raden is om invasieve nieuw plantmateriaal te planten.

    De bijenboom is niet inheems en ook geen invasieve plant, maar het is wel een heel erg belangrijke plant voor de bij.
    Wat betreft beplanting in steden vind ik het prima als er sterk gericht wordt op bij-, vlinder- en andere nuttige insect vriendelijke planten en als deze ook niet inheems en ook geen invasieve planten zijn vind ik het ook prima.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).