Ook dit weekend minder bussen door OV-staking - De Utrechtse Internet Courant Ook dit weekend minder bussen door OV-staking - De Utrechtse Internet Courant

Ook dit weekend minder bussen door OV-staking

Ook dit weekend minder bussen door OV-staking
Ook dit weekend rijdt het openbaar vervoer met een aangepaste dienstregeling (Foto: Robert Oosterbroek)
De staking in het streekvervoer gaat dit weekend door. Dat liet FNV-bestuurslid Lutz Kressin vanochtend weten aan RTV Utrecht. Volgens haar hebben werkgevers al voldoende mogelijkheden gehad om de staking op te lossen, maar maken ze daar geen gebruik van.

De staking in het streekvervoer gaat dit weekend door. Dat liet FNV-bestuurslid Lutz Kressin vanochtend weten aan RTV Utrecht. Volgens haar hebben werkgevers al voldoende mogelijkheden gehad om de staking op te lossen, maar maken ze daar geen gebruik van.

Veel chauffeurs en werknemers van openbaar vervoersorganisaties zijn sinds woensdag aan het staken voor een betere cao. De vakbonden FNV en CNV dringen bij de werkgeversorganisaties aan op een vermindering van de werkdruk en een loonsverhoging voor de werknemers.

Tot dusver zijn de partijen echter nog niet tot er een akkoord gekomen, dus gaat de staking door. Kressin: “Zolang er geen beweging vanuit de politiek en de werknemers komt, zit er niks anders op.”

Er is veel gesteggel tussen de werkgevers- en werknemersorganisaties. VWOV verwijt de vakbonden dat de staking puur is georganiseerd ‘om de media en het publiek te beïnvloeden’. Werknemers voelen zich op hun beurt niet serieus genomen.

De afgelopen dagen werd er al gestaakt, maar niet alle chauffeurs doen mee aan de staking. De actiebereidheid onder de chauffeurs ligt volgens de vakbonden op 85 procent, de werknemersorganisatie houdt het op 25 tot 40 procent. Net als bij eerdere stakingen rijden sommige lijnen daardoor wel, maar met een aangepaste dienstregeling.

 

4 Reacties

Reageren
 1. Christine

  Ik sta helemaal achter de staking en hoop dat het nog lang duurt. Het is heerlijk rustig op straat in Utrecht.

 2. g

  lekker weer, pak de fiets! of flipflops en lekker lopen!

 3. Ralph

  Die stakingskas raakt is straks vanzelf leeg en dan gaat iedereen gewoon weer aan het werk. Ik bestrijd niet dat de roosters voor de chauffeurs te krap zijn. Iedereen die regematig in de bus zit en de dienstregeling ziet snapt dat die onrealistisch is. De oorzaak daarvan zit echter in de aanbestedings en gunnings methodiek van de vervoersregio die de bedrijven min of meer dwingt tot deze dienstregelingen. Maar de wijze waarop bonden zich in de overleggen hierin en ook in tal van andere bedrijfstakken opstellen is volledig misplaatst. Op tal van plekken hebben zij zich al buiten de orde geplaatst voor cao overleg en gebeurd dat nu door de ondernemers met de medezeggenschapsraad.

 4. H

  Ik steun de chauffeurs. De aanbestedingsmethodiek is zeker niet bevorderlijk lijkt mij, maar ontslaat de werkgever daarmee nog niet van de verantwoordelijkheid om goed voor de werknemers te zorgen.
  Als chauffeurs gestrest in de bus zitten is dat vervelend voor de chauffeurs en de passagiers, en kan dat leiden tot verkeersonveilige situaties.
  We leven al in een maatschappij waarin de druk steeds verder opgevoerd wordt, en ergens is de grens bereikt lijkt mij.
  Het is fijn dat er nog vakbonden zijn, want anders sta je als werknemer nergens. De rijken worden steeds rijker, en het zou fijn zijn als de werknemers niet alleen maar uitgebuit en onder druk gezet worden.
  Je ziet het maatschappijbreed met flexcontracten, schijnzelfstandigheid en andere constructies waarmee de werknemers steeds meer zekerheden verliezen.
  Ik gebruik deze dagen in elk geval de bus niet, om zo deze stakers te steunen. Jammer dat de solidariteit onder de chauffeurs lijkt te ontbreken, maar misschien heeft dat een reden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).