Ook coalitiepartij D66 heeft bedenkingen bij deal Klépierre over Stationsplein | De Utrechtse Internet Courant Ook coalitiepartij D66 heeft bedenkingen bij deal Klépierre over Stationsplein | De Utrechtse Internet Courant

Ook coalitiepartij D66 heeft bedenkingen bij deal Klépierre over Stationsplein

Ook coalitiepartij D66 heeft bedenkingen bij deal Klépierre over Stationsplein
Archiefbeeld Stationsplein. Foto: Robert Oosterbroek
De fractie van D66 in Utrecht heeft ook wensen en bedenkingen over de erfpachtregeling van het Stationsplein. Het evenemententerrein van het gloednieuwe stationsplein onder het bollendak in Utrecht lijkt in erfpacht naar Klépierre te gaan. Een overeenstemming daarover wordt donderdag besproken in de commissievergadering.

De fractie van D66 in Utrecht heeft ook wensen en bedenkingen over de erfpachtregeling van het Stationsplein. Het evenemententerrein van het gloednieuwe stationsplein onder het bollendak in Utrecht lijkt in erfpacht naar Klépierre te gaan. Een overeenstemming daarover wordt donderdag besproken in de commissievergadering.

Eerder vandaag schreef DUIC al over verschillende oppositiepartijen die tegen de overdracht van het terrein aan Klépierre zijn, maar nu laat ook de eigen partij van wethouder Victor Everhardt weten dat het bedenkingen heeft over het verstrekkende besluit. Maarten Koning van D66 schrijft: “Temeer omdat andere marktpartijen en organisaties uitgesloten worden van gebruik van hetzelfde plein.”

De huidige afspraken zijn voor D66 nog wat te vaag over bijvoorbeeld versterkt geluid. De partij zou de duur van een overeenkomst ook graag beperken. Daarnaast moeten andere partijen niet worden uitgesloten en zou er demonstratierecht moeten blijven. De grootste coalitiepartij, GroenLinks, noemt de duur van de afspraken onwenselijk, maar wil wel consistent zijn en in het verleden gemaakte afspraken respecteren.

Event Space

Het Stationsplein heeft een zogenaamd Event Space – waar evenementen kunnen worden gehouden – een stuk grond van 120 m2. Het plein met de Event Space is een stuk groter geworden dan gedacht, er zijn meer mogelijke routes richting de binnenstad en de kiosken op het plein zijn er niet gekomen. Er is daardoor meer ruimte voor verblijfsmogelijkheden op het plein.

In eerdere overeenkomsten is echter afgesproken dat 120 m2 van het stationsplein in erfpacht wordt uitgegeven aan Klépierre. Hiervoor moet de Franse multinational en eigenaar van Hoog Catharijne jaarlijks betalen tot 2070. Klépierre zou zo bijvoorbeeld geen andere commerciële huurders hoeven toestaan.

Buigen voor multinational

Verschillende gemeenteraadsleden zien de afspraken niet zitten. Tim Schipper van de SP vindt dat het stadsbestuur buigt voor de multinational: “Het is maar afwachten wat deze vastgoedboer straks allemaal gaat verbieden op het stationsplein dat nu nog van iedereen is.”

Het voorstel wordt donderdag 7 maart besproken in de commissie. De gemeente kan de afspraak zelf sluiten, maar raadsleden hebben wel de mogelijkheid om wensen en bedenkingen in te dienen waar het college eerst op moet reageren. Er zijn bedenkingen binnengekomen van acht verschillende partijen.

6 Reacties

Reageren
  1. Cor Nelis

    Utrecht verkoopt zijn ziel aan de duivel, maar echt verbaasd ben ik niet!

  2. Zonnewende

    Wie verzint het in godsnaam om op zo’n belangrijke locatie een stuk grond voor 50 jaar in erfpacht uit te geven? En dan ook nog aan de toch al te machtige Kleppiere.

    Maar zoals anderen ook al opperden: de gemeente zal wel niet veel ruimte hebben gehad.

    Kleppiere is al té machtig en kan door het centrale bestuur (zonder verkiezingen elke 4 jaar) op langere termijn focussen.

    Maar goed; reden te meer om, waar mogelijk, die macht in te perken.

  3. claudia

    Het is maar afwachten wat deze vastgoedboer straks allemaal gaat verbieden op het stationsplein dat nu nog van iedereen is.”

  4. JdV

    Voor iedereen die echt geïnteresseerd is in dit onderwerp zou ik adviseren om eens naar het D66 stemgedrag in Utrecht te kijken toen dit soort zaken werden besloten. Hopelijk ziet een ieder dan in dat er weer fijn wordt gedraaid bij D66.

  5. Harry

    De vraag is welke rol had D66 in de totstandkoming van de gemaakte afspraak?

    Waarom zijn al deze goede bedoelingen altijd mosterd na de maaltijd met een hoog helaas pindakaas gehalte. De Gemeente Utrecht (de volksvertegenwoordigers in het college en gemeenteraad) heeft deze erfpachtafspraken zelf gemaakt. En als je afspraken maakt dan kom je die gewoon na, zoals in het echte leven, en zo niet dan ben je onbetrouwbaar en zelfs soms strafbaar.

    Dus als je hierover gaat zeiken dan graag tegen de volksvertegenwoordiger of zelfs je eigen gekozen volksvertegenwoordiger en coalitie die deze afspraken hebben gemaakt.

    Maar dit is destijds natuurlijk niet met je gedeeld door jouw volksvertegenwoorder hè?!

  6. blm

    Honden mogen niet meer door Hoog Catharijne lopen vanaf het station maar moeten buiten om… maar als het verboden wordt op het plein dan kun je niet meer uitstappen op Utrecht CS met je hond… bedenkelijk.
    Idem het niet meer mogen collecteren van het Leger des Heils in Kleppiere gebied.
    Utrecht hou hier de touwtjes in handen.
    En als de gemeente er contractueel niet onderuit kan, beschrijf dan in de erfpachtvoorwaarden heel duidelijk dat het gebruik beperkt is en de zeggenschap erover ook… en voorwaarden niet langer dan 10 jaar. Dan einde erfpacht en evaluatie.
    En aangezien het onderhoud bij de gemeente blijft (de lasten) een navenante prijs.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).