Ook geen toestemming van rechtbank voor Utrecht om gegevens prostituees te verwerken | De Utrechtse Internet Courant Ook geen toestemming van rechtbank voor Utrecht om gegevens prostituees te verwerken | De Utrechtse Internet Courant

Ook geen toestemming van rechtbank voor Utrecht om gegevens prostituees te verwerken

Ook geen toestemming van rechtbank voor Utrecht om gegevens prostituees te verwerken
De voormalige prostitutiezone Zandpad in Utrecht
De gemeente Utrecht mag van de rechtbank in Utrecht geen persoonsgegevens verwerken van prostituees. Al eerder gaf de Autoriteit Persoonsgegevens de gemeente geen toestemming. Daar ging Utrecht tegen in beroep bij de rechter.

De gemeente Utrecht mag van de rechtbank in Utrecht geen persoonsgegevens verwerken van prostituees. Al eerder gaf de Autoriteit Persoonsgegevens de gemeente geen toestemming. Daar ging Utrecht tegen in beroep bij de rechter.

In de regels van de gemeente Utrecht is geschreven dat sekswerkers in de raamprostitutie zich moeten registreren. Dit is van belang bij de ontwikkeling van het nieuwe Zandpad. Hiervoor moet de gemeente persoonsgegevens verwerken en daar worden strikte eisen aan gesteld.

‘Niet geheel onverwacht’

Voor deze verwerking is toestemming gevraagd aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De AP heeft in mei 2018 besloten geen toestemming te geven voor deze verwerking. Tegen dit besluit is beroep aangetekend bij de Rechtbank Den Haag.

De gemeente schrijft: “Niet geheel onverwacht heeft de rechtbank het beroep van de gemeente ongegrond verklaard. Een teleurstellende uitspraak.”

In de kern houdt de uitspraak in dat er geen wettelijke bevoegdheid is om bijzondere persoonsgegevens van sekswerkers te verwerken. En dat er ook geen wetgeving in voorbereiding is die dit mogelijk maakt.

Hoe nu verder?

De gemeente Utrecht, Openbaar Ministerie en de politie menen dat registratie echt nodig is om raamprostitutie zo veel mogelijk veilig te laten verlopen. “Daarmee is het een principieel punt voor de gemeente. Zonder registratie wordt de handhaving ernstig bemoeilijkt.”

De gemeente gaat daarom in hoger beroep bij de Raad van State. Daarbij houdt de gemeente rekening met de mogelijkheid dat de wet gaat veranderen waardoor de gemeente wel dit soort gegevens kan verwerken.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Hadjememaar

  Tja, soms bijt wetgeving je in de bibs. In dit geval privacy wetgeving. Ik ben blij met die wetgeving ook al zorgt die bij handhaving voor problemen.

 2. Wim

  Heeft Wolfsen Utrecht nog steeds in de tang.
  De privacy wetgeving is net zo iets als de stikstof wetgeving ,het ontwricht de maatschappij

 3. Dakhaes

  Sexwerker is toch normaal beroep geworden, dus waarom dan abnormaal behandelen?

 4. Anton

  Topfoto

 5. Scherpschutter

  Uitstekend. Het gaat een overheid geen ene moer aan wat voor een beroep een burger uitvoert, en waar er sprake is van misstanden binnen een bepaalde beroepsgroep dan is het natuurlijk aan een overheid om daar adequaat tegenop te treden, en niet niet om werkenden te criminaliseren.

 6. bee

  “. Zonder registratie wordt de handhaving ernstig bemoeilijkt.”
  hoezo ? ze wisten zonder registratie toch ook het zandpad dicht te gooien en mensen te arresteren onder het mom van “mensenhandel” .
  terwijl de dames juist aan het werk wilde en niemand slachtoffer was van mensenhandel.
  wolfsen had gewoon een onderonsje met degene die de woningen heeft gebouwd op het terrein van ziekenhuis overvecht.
  hij zal wel een flinke duit gebeurt hebben voor zijn daad.
  want waarom mogen er op een steenworp afstand wel weer dames aan het werk terwijl ze zo in de bootjes konden stappen ,wat ook geen miljoenen kost .
  het is een vies spelletje wat er gespeeld is met van alle kanten in eigen belang gehandeld.

 7. Kadoendra

  @Wim

  In Nederland zijn in de zeer duistere en verschrikkelijke tijd van 1940-1945 van de 120.000 (honderdtwintigduizend) Joodse Nederlanders ruim 100.000 (honderd duizend) Joodse Nederlandse burgers vermoord.
  In het Nederlandse bevolkingsregister stond o.a vermeld dat deze mensen Joods waren en toen de Nazi’s Nederland binnenvielen viel ook deze informatie in hun handen.
  Het lijkt mij logisch dat de Autoriteit Persoonsgegevens zeer goed op de hoogte is van de verschikkingen van 1940-1945 en iedereen die onze tijd nu wil begrijpen moet ook zeer goed op de hoogte zijn van de geschiedenis.

 8. Cor

  @Wim: ja want de overheid (en private partijen) ongelimiteerde toegang geven tot al onze persoonsgegevens en ze daarmee laten doen wat ze willen is niet maatschappijontwrichtend…

 9. Wim

  @Cor,
  Overheid en private partijen zijn totaal verschillende instituten.
  Private partijen hebbener niet mee te maken, de overhieid heeft er belang bij wat voor mensen er rondlopen en dinegn doen en zo ook eerllijke belasting kunne hefeen en zo en kijken of er gheen witwas praktyken worden uitgevoerd.
  @Koedandra,
  Om de idioterie van een oorlog erbij te halen is wel zeer ver gezocht want toebns het op papier wat niet zo makkelijk is te vernietegen nu kan met een druk op de knop het hele bestand gewist te worden, dus met een goed protocol is dezwe ontwrichtende wet geving niet nodig en is daarvoor ook niet bedoelt.
  Een overheid heefyt een taak om zn burgers te kennen en de rotte appels eruit te kunnen halen.

 10. Alex

  @Wim
  De belangrijkste taak van de overheid is zijn burgers beschermen, ook tegen zichzelf…
  Wat de inkt zwarte periode 40-45 vooral duidelijk maakt is wat de ene dag volkomen normaal is (geregistreerd staan als jood), de volgende dag een doodvonnis kan zijn. Prostitutie is nu nog een legaal beroep, maar word steeds verder gecriminaliseerd. Kun je op vertrouwen dat dat bestand gewist word als prostitutie helemaal verboden word? Of kun je dan als (ex)prostituee de moraalpolitie aan je deur verwachten?
  Bovendien is ict en overheid geen gelukkige combinatie en kun je data lekken verwachten. Niet zo handig, als je een hypotheek wil aanvragen, solliciteren, bankrekening openen of verzekering aanvragen, en je staat geregistreerd als prostituee en iedereen kan dat zo opzoeken.

  Bovendien is het nut bij de bestrijding van mensenhandel te betwijfelen. Gedwongen prostituees zullen zich toch wel registreren, en legaal werkende vrouwen zullen illegaal gaan werken omdat ze niet de rest van hun leven als hoer gebrandmerkt willen zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).