Ook in Utrecht is het mogelijk om bitcoins te pinnen | De Utrechtse Internet Courant Ook in Utrecht is het mogelijk om bitcoins te pinnen | De Utrechtse Internet Courant

Ook in Utrecht is het mogelijk om bitcoins te pinnen

Ook in Utrecht is het mogelijk om bitcoins te pinnen
De eerste pinautomaat ter wereld werd in 1939 geïntroduceerd in New York. De klanten vonden het maar niks en na zes maanden haalde men het onding er weer weg. Het duurde vervolgens tot 1967 alvorens iemand het opnieuw probeerde en pas in 1976 kwam de pinautomaat ook in Nederland terecht.

De eerste pinautomaat ter wereld werd in 1939 geïntroduceerd in New York. De klanten vonden het maar niks en na zes maanden haalde men het onding er weer weg. Het duurde vervolgens tot 1967 alvorens iemand het opnieuw probeerde en pas in 1976 kwam de pinautomaat ook in Nederland terecht.

De start verliep moeilijk, maar nu valt de pinautomaat niet meer uit het straatbeeld weg te denken. De introductie van de Bitcoin ATM verloopt sneller, maar is ook niet helemaal succesvol. Toch is het ook in Utrecht al mogelijk om bitcoins te pinnen. Wij gingen het via Coin ATM Radar na en kwamen uit bij twee Utrechtse adresjes.

Wat is een Bitcoin ATM?

Een Bitcoin ATM is een pinautomaat waarmee je bitcoins kan kopen en/of verkopen. Er komen dan geen echte muntjes uit de automaat, maar je zet ze wel over van of naar een wallet. Eigenlijk werkt zo’n Bitcoin ATM net zoals een online broker, met het verschil dat je ze ook kan gebruiken om meteen cryptomunten in cash geld om te zetten zonder dat het daarbij langs de bankrekening passeert. Vrijwel elke Bitcoin ATM ondersteunt Bitcoin, maar vaak worden er ook andere cryptomunten ondersteund.

Voor sommige minder populaire munten is het echter geen oplossing. Verwacht dus niet dat je bij een gunstige Cardano koers meteen kan gaan pinnen. Verder verschillen de opties per automaat. Soms kan je namelijk enkel met je pinpas of met cash geld cryptomunten kopen en soms kan je er ook verkopen. Verder zijn er vrijwel altijd transactiekosten van toepassing.

Bitcoin ATM’s in Utrecht

In Utrecht vonden we twee pioniers die de Bitcoin ATM al in huis haalden. In de eerste plaats gaat het om Ariana Telecom in de Amsterdamsestraatweg. Dit is een telecomzaak waar je onder meer terechtkan voor het unlocken van je smartphone, reparaties en de inkoop of verkoop van smartphones. De hier gebruikte Bitcoin ATM is van het type General Bytes. Deze Bitcoin ATM’s zijn overal in Europa te vinden en ook in de Verenigde Staten zijn ze goed vertegenwoordigd. Daarbuiten komen ze niet zo vaak voor, hoewel een enkel model ook in Nairobi, Santo Domingo en Manilla aan te treffen is.

De andere pionier is dan weer Goudwaard in de Kanaalstraat, waar je onder meer terechtkan om je (oud) goud, zilver, munten en antieke sieraden of exclusieve horloges te verkopen. Daarnaast kan je er ook diverse cryptomunten zoals Bitcoin, Ethereum, Dash en Litecoin kopen of verkopen. De Bitcoin ATM die hier wordt gebruikt, is van het type Lamassu dat volgens de producent een winkelwaarde van 3.800 euro heeft. De Lamassu kan zowel op een tafel worden geplaatst als aan de muur worden gemonteerd en ondersteunt onder meer Bitcoin, Bitcoin Cash, Zcash, Dash, Litecoin en Ethereum. Bij een gunstige Ethereum koers kan je dus meteen naar de Kanaalstraat snellen om er je winst te verzilveren.

Bitcoin ATM’s komen niet zo vaak voor in Nederland

De interesse in Bitcoin ATM’s is hoe dan vrij beperkt. Het is een leuk hebbeding, maar het mist nut. Zeker in tijden dat ook het aantal pinautomaten afneemt. De meeste cryptobeleggers hebben toegang tot het internet en ruilen gewoon online hun cryptomunten in. Bovendien zijn er tegenwoordig ook alternatieven om snel met cryptomunten te betalen, zoals cryptokredietkaarten.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er weinig Bitcoin ATM’s in Utrecht te vinden zijn, maar ook elders in Nederland is dit het geval. Volgens Coin ATM Radar – deze database is afhankelijk van door gebruikers ingegeven informatie en is mogelijk niet geheel compleet – is Amsterdam met zeven Bitcoin ATM’s de koploper in Nederland. Het verschil met de Verenigde Staten is opmerkelijk. Ter illustratie: Memphis telt er volgens dezelfde website al zo’n 171. Dat is één Bitcoin ATM per 3.812 inwoners. In Amsterdam gaat het om 1 Bitcoin ATM per 124.703 inwoners.