Ook laatste seksboten bij Zandpad moeten sluiten | De Utrechtse Internet Courant Ook laatste seksboten bij Zandpad moeten sluiten | De Utrechtse Internet Courant

Ook laatste seksboten bij Zandpad moeten sluiten

Ook laatste seksboten bij Zandpad moeten sluiten
Ook de laatst overgebleven seksboten aan het Zandpad moeten per 25 juli sluiten. Dat heeft het college van Utrecht vandaag besloten. Met het besluit wordt er niets gedaan met het verzoek van zo’n honderd prostituees om de ramen voorlopig open te houden.

Ook de laatst overgebleven seksboten aan het Zandpad moeten per 25 juli sluiten. Dat heeft het college van Utrecht vandaag besloten. Met het besluit wordt er niets gedaan met het verzoek van zo’n honderd prostituees om de ramen voorlopig open te houden.

De resterende 98 ramen zullen moeten sluiten omdat de vergunningen van de huidige exploitant, Wegra, aflopen en niet zullen worden verlengd. “Het besluit is genomen op basis van informatie van de politie met aanwijzingen van mensenhandel, slecht toezicht, verstoring van openbare orde en slecht levensgedrag”, aldus het college.

Geschrokken reacties

RTV Utrecht meldt dat er geschrokken is gereageerd door de prostituees op het Zandpad. “Prostituees zeggen dat de vrouwen vanmorgen huilend in hun peeskamer stonden toen ze het bericht kregen. Veel vrouwen zoeken nu een nieuwe werkplek in Duitsland of België, maar er zijn ook dames die hun heil zoeken in de illegale prostitutie.”

Doorstart

De vrouwen hadden de ramen graag open zien blijven tot er een nieuwe exploitant was gevonden. Dat kan in de vorm van een coöperatie van prostituees zijn, maar er loopt ook een vergunningsaanvraag voor 42 werkplekken door een beveiligingsbedrijf uit Eemnes. De eigenaar van het bedrijf zegt tegen RTV Utrecht dat hij wel wil samenwerken met een mogelijke coöperatie van de prostituees.

De gemeente zegt de vergunningsaanvraag voortvarend en zorgvuldig te behandelen. Daarnaast zegt de gemeente ook open te staan voor het initiatief van een coöperatie, “Op deze manier kunnen de prostituees als zelfstandigen (zzp’ers) blijven werken, zich sterk en veilig voelen en een volwaardige partner zijn voor de gemeente”, meldt het college. Het idee is dat de coöperatie een exploitatievergunning aanvraagt en werkruimten aan haar eigen leden (zzp’ers) verhuurt.

Hoe dan ook zullen de huidige eigenaren van de boten aan het Zandpad of de panden in de Hardebollenstraat nodig zijn voor een doorstart van de raamprostitutie. Zij zullen de ruimten beschikbaar moeten stellen door middel van verhuur of verkoop.

Illegaliteit

Veel prostituees zijn bang dat het nog lang zal duren voordat er een nieuwe vergunning zal worden afgegeven. De vrouwen vrezen dat in de tussentijd veel prostituees illegaal aan de slag gaan, waarmee hun veiligheid veel slechter wordt.

De gemeente laat weten dat de hulpverlening aan de prostituees actief blijft, ook als de ramen zijn gesloten. Door het sluiten verliezen enkele honderden prostituees hun werkplek.

7 Reacties

Reageren
 1. johan dijkhorst

  Jammer ben er altijd met veel plezier naar toe gegaan.en al jaren vaste klant natuurlijk

 2. Noortje

  Nee mensen, die boten blijven niet lang dicht. De gemeenteraad van Utrecht heeft via de belastingdienst inzage gekregen in de financiele handel en wandel van ‘het Zandpad’. Daar willen ze gewoon van meesnoepen. Als eerste stad ter wereld de Gemeenteraad als Pooier. Money money money…..

 3. de Graaf

  En toch klopt er iets niet. Sluiten? Nu net al die boten zijn opgeknapt, de infrastruktuur is geoptimaliseerd, er 5 of 6 kamera’s werkend langs het pad staan, er geen enkel echt bewijs is van zg. mensenhandel, al die wijven bij de gemeente staan ingeschreven als zzp’ers en zelfs hun belastingen afdragen. Ze willen er zelf deel van gaan uitmaken. Wolfsen zei het al, hij wil die co’ops gaan financieren. Alleen, waar gaan die wijven zitten? Ze hebben de eigenaren van de boten tegen zich in het harnas gewerkt. Kunnen ze gaan pezen in het gemeentehuis? En wat gaat er gebeuren met de Europalaan? Die vrouwen hebben een vergunning. Gaan ze nu daar tippelen?

 4. Ton

  He, de Graaf, even wat meer respect. Je zegt maar tegen jouw vrouw of je (schoon)moeder dat het wijven zijn, maar dit zijn gewoon vrouwen. Vrouwen die hun eigen brood proberen te verdienen in plaats van hun hand op te houden.
  Raar is wel dat de gemeente Wegra wil vragen om de boten en panden alsnog te verhuren, wat is dan het verschil met de huidige situatie? De dames zijn nu toch ook alleen maar huursters en niet in dienst van Wegra? Of…… heeft Wolfsen soms aandelen of andere belangen bij het beveiligingsbedrijf in Eemnes?
  Gezien de vergunningenstructuur voor beveiligingsbedrijven lijkt het mij ook niet mogelijk dat zij zich in de prostitutiemarkt gaan begeven. Al met al is het, wederom, een raar verhaal wat Wolfsen neerzet.

 5. jos goos

  Heb ik iets gemist? Ik weet nog steeds niet wat voor vreselijks Wolfsen over Zandpad/Wegra heeft ontdekt, zodat hij boempats de zaak wil sluiten.
  Want dat kun je toch niet zomaar doen, op vage omschrijvingen, zonder openbaarheid en aangifte bij justitie?
  Hij kapt zomaar de kostwinning van al die zzp-vrouwen af (zzp zijn ze nu al!),met alle gevolgen van dien.Om vervolgens een aangewaaid idee voor een coöperatie te omhelzen.
  De vrouwen beschermen doe je echt niet op deze manier. Wolfsen had, als bestuurder, eerst een follow up-oplossing moeten bedenken, dan pas sluiten.
  Het spijt me zeer, maar het doet me denken aan zijn onbekookt laten vernietigen van Ons Utrecht vanwege een hem onwelgevallig artikel, paar jaar geleden. Ook toen rolden er koppen en werden reputaties beschadigd, niemand werd er beter van.
  Simpeler manier: Wegra gedwongen saneren indien nodig, en op de koop toenemen dat prostitutie nooit vlekkeloos gaat, dus veel politie-toezicht.Vriendjes van dames hou je niet tegen. Zo is het aan het Zandpad lange tijd tamelijk goed gegaan, met nu en dan uitbarstingen van enig geweld. Hoort erbij. Het is geen kerststalletje.
  Tijd voor een praktische burgemeester, die de wereld kent,met een dikke huid en niet-moraliserend.
  Overigens menen andere onderzoekers, dat echte mensenhandel heel weinig voorkomt in de Nederlandse prostitutie. Wel uitbuiting en onvrijheid, maar dat is iets anders. Veel suffe kantoorklerken hebben daar ook last van, nietwaar?

 6. Noortje

  Klopt het dat de hele afwijzing van Wegra gebaseert is op een schimmig politie-onderzoekje aangaande een manager van Wegra, die zelf zegt te kunnen bewijzen dat de politie poep praat? Er zijn dus zware aantijgingen geuit door de politie, maar die manager heeft ze nooit gezien? Normaal staan er zware straffen voor, en zijn ze er als de kippen (incl pers) bij om een mediamomentje uit te buiten. Wel gebruiken in de afwijzing, maar niet vervolgen? Daarnaast steeds maar weer de ernstige gevallen uit een onderzoek uit 2006/2007 (dus uit de voorliggende periode aan 2006) gebruiken on zijn uiterst dubieuze beslissing kracht bij te zetten Wat voor een spelletje speelt die zg. Burgemeester van ons? Alles om in de media te komen, eind van het jaar is hij (gelukkig) weg, maar dit is zijn legacy, dit heeft die knuppel voor ons gedaan. Echt, pek en veren komt hem toe.

 7. jos goos

  Noortje: ik weet niet of sluiting Zandpad/Wegra te maken heeft met die Wegra-manager. Ken hem van RTVUtrecht. De man zelf geeft ook geen duidelijkheid.
  Verder wil ik me graag zakelijk beperken tot de problemen, en niet van alles roepen over Wolfsen persoonlijk. Schieten we niks mee op.
  Wolfsen was ‘heel erg geschrokken’ van Zandpad-rapport. Had dat dan niet eerder ontdekt en verholpen kunnen/moeten worden? Door al die hulpverleners en opvangers en politie daar? Niet te geloven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).