Ook naoorlogse schoolgebouwen op de lijst van gemeentelijke monumenten | De Utrechtse Internet Courant Ook naoorlogse schoolgebouwen op de lijst van gemeentelijke monumenten | De Utrechtse Internet Courant

Ook naoorlogse schoolgebouwen op de lijst van gemeentelijke monumenten

Ook naoorlogse schoolgebouwen op de lijst van gemeentelijke monumenten
De Paulusschool aan de Wevelaan met de bijzondere H-vorm. Beeld Google 3D
Negen Utrechtse schoolgebouwen zijn gemeentelijk monument geworden. Voor het eerst zijn er ook scholen die gebouwd zijn na de oorlog, toegevoegd aan de lijst.

Negen Utrechtse schoolgebouwen zijn gemeentelijk monument geworden. Voor het eerst zijn er ook scholen die gebouwd zijn na de oorlog, toegevoegd aan de lijst.

Er is gekeken naar de ‘betekenis van een schooltype voor de ontwikkeling van onderwijsmethodes en de stedenbouwkundige waarde in de wijk’. Eerder zijn er al scholen op de Utrechtse monumentenlijst gekomen die voor 1945 zijn gebouwd.

In totaal zijn er zeven naoorlogse schoolgebouwen toegevoegd aan de lijst met gemeentelijke monumenten: de GLO school aan de Noordse Parklaan (nu bekend als X11), GLO school aan de Van Maasdijkstraat (nu De Vliegenier), Kohnstammschool aan Marislaan, MUWI-school aan de Wevelaan (nu Paulusschool en De Regenboog), Dr. F.H. De Bruyne Lyceum aan Koningsbergerstraat en de Christelijke Industrie- en Huishoudschool aan Oudenoord (wordt omgebouwd tot appartementencomplex).

Twee andere bijzondere vooroorlogse scholen zijn ook op de lijst geplaatst. Het Hieronymusplantsoen en de Johan de Wittschool aan het Beethovenplein.

Met de status moeten de schoolgebouwen uit diverse bouw- en stijlperioden behouden blijven voor de stad.

 

6 Reacties

Reageren
  1. Hetty

    Uitstekend, dat ook de waarde van meer recente bouwwerken word ingezien, en zullen worden beschermd tegen de kogel.

  2. Koel Hoofd

    De gebouwen uit de periode 1945-1955 zijn per definitie slecht gebouwd. Noodvoorzieningen gemaakt met wat er nog voor handen was met het idee deze later voor betere kwaliteit te vervangen. Dat is 75 jaar later dus geen reden om ze op de monumentenlijst te zetten maar om ze alsnog neer te halen en te vervangen voor betere kwaliteit.

  3. Fred

    Het Dr. F.H. De Bruyne Lyceum heet tegenwoordig officieel CGU-West vanwege de verhuizing van het Christelijk Gymnasium Utrecht naar dze locatie. Overigens bevatte het Dr. F.H. De Bruijne Lyceum geen y maar ij.

  4. Ed.

    Jammer dat het St. Bonifatiuslyceum aan de Fockema Andreaelaan van de architecten Taen & Nix er niet bij zit, toch?? Vooral nu er een grote verbouwing in de plannen zit …

  5. Tim

    Ik heb sympathie voor dit besluit, maar is 9 stuks niet een beetje te veel van het goede? Het zijn vaak wel gebouwen die onnodig veel ruimte innemen waar je zo een flink wat woningen zou kunnen bouwen.

  6. Zonnewende

    @Tim

    Al die grachtenpandjes die allemaal een monumentenstatus hebben, is dat nu niet wat veel?

    😀

    Sorry, moest even een grapje met een knipoog maken 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).