Ook in Nieuwe Koekoekstraat geen leefstraat deze zomer | De Utrechtse Internet Courant Ook in Nieuwe Koekoekstraat geen leefstraat deze zomer | De Utrechtse Internet Courant

Ook in Nieuwe Koekoekstraat geen leefstraat deze zomer

Ook in Nieuwe Koekoekstraat geen leefstraat deze zomer
Een leefstraat in de Duifstraat in de Vogelenbuurt. Archief DUIC
Het voorstel om van de Nieuwe Koekoekstraat in de Vogelenbuurt een leefstraat te maken van 15 juli tot en met 21 augustus gaat niet door. Wethouder Lot van Hooijdonk is niet zeker van voldoende draagvlak voor de leefstraat in de buurt.

Het voorstel om van de Nieuwe Koekoekstraat in de Vogelenbuurt een leefstraat te maken van 15 juli tot en met 21 augustus gaat niet door. Wethouder Lot van Hooijdonk is niet zeker van voldoende draagvlak voor de leefstraat in de buurt.

Eerder deze week werd al bekend dat het voorstel om de Koekoekstraat deze zomer tot een leefstraat te maken, werd afgewezen. Dit vanwege te weinig draagvlak in de buurt. De bewoners van de Nieuwe Koekoekstraat mochten een aangepast voorstel inleveren waarbij rekening werd gehouden met bezwaren van buurtgenoten.

Volgens Van Hooijdonk werd met het nieuwe plan aan veel van de bezwaren van omwonenden tegemoet gekomen. Toch acht zij te weinig draagvlak in de buurt voor het initiatief van de leefstraat. Hierbij speelden ‘persoonlijke conflicten en boosheid over gebeurtenissen uit het verleden, zoals de herinrichting van de Koekoekstraat, het plaatsen van ondergrondse containers en overgebleven boosheid over de leefstraat in de Duifstraat van vorig jaar’ ook mee.

Van Hooijdonk constateert dat de gemeente nu en onder de tijdsdruk die is ontstaan niet vast kan stellen of er gezien alle tegengeluiden voldoende draagvlak is verworven. “Het draagvlak in de straat zelf is aangetoond, maar in de wijdere omgeving niet.”

Beoordeling

De wethouder geeft aan dat er in het vervolg vooraf betere afspraken met de initiatiefnemers moeten worden gemaakt over hoe de gemeente het verwerven van draagvlak kan beoordelen. “Eerder heb ik de Koekoekstraat afgewezen vanwege het gebrek aan draagvlak. En nu moet ik het initiatief uit de Nieuwe Koekoekstraat afwijzen vanwege het niet goed kunnen vaststellen van het draagvlak.”

Ook geeft Van Hooijdonk toe dat het uitblijven van wijkberichten in en rond bewoners van de Koekoekstraat ervoor zorgde dat de onrust steeds meer toenam, in plaats van dat er duidelijkheid ontstond. “Dat is een zwak punt geweest in het doorlopen proces.”

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. chantal

  Nou, de 373 petitieondertekenende autorijders hebben hun zin. Dank u wel hoor!

 2. Yo

  Gaan we nu ook weer klagen over de wethouder?

  Het is ook nooit goed bij schreeuwend rechts waarschijnlijk, veruitt een zeer grote, extreem grote, minderheid in Utrecht overigens. En naar hun eigen inzicht telt toch altijd de stem van de meerderheid, nietwaar?

 3. Corrie

  Beste Chantal,

  Twee van de drie initiatiefnemers van de petitie hebben geen auto, dus waar heb je het over?

 4. Toine Goossens

  Dit gedrag van Chantal staat er garant voor dat er ook het volgende jaar geen draagvlak gevonden zal worden.

 5. Chantanelleke

  Voor Toine is al lang geen draagvlak meer in Utrecht

 6. cas

  Laat Chantal maar even boos stampvoetend op de stoep staan. Als ze is afgekoeld leggen we het wel uit.

 7. chantal

  @Corrie: goed lezen Corrie, ik heb het over de petitie-ondertekenaars, niet over de -initiatiefnemers.
  Maar goed, 371 dus.

 8. M.

  Goed besluit. Ik begrijp niet zo goed wat de zin van deze leefstraten is behalve het hinderen van verkeer. De Vogelenbuurt heeft een prachtig plein waar ze naar hartelust kunnen verbroederen. En in de Nieuwe Koekoekstraat worden door sommige bewoners voortdurend parkeerplaatsen gebruikt als uitbreiding van hun tuin voor kinderen en barbecue, dus waarom is een aparte leefstraat nodig?

 9. werner

  Voor iedereen die er iets van vinden wil:

  Het ging niet door omdat er niet werd niet voldaan aan de simpele voorwaarden. Klaar. (..en dan zeg ik het nog heel netjes, want blijkbaar wil niemand dat de nare sfeer in de straat gaat escaleren.) Van Hooijdonk kon niet anders dan dit NIET toestaan, dus dat heeft ze ook niet gedaan.

  Niet de mensen die de organisatorische fouten probeerden recht te trekken en ook niet de ambtenaren die het iets te graag stimuleren zijn er de reden van dat het opnieuw een fiasco is geworden. De rij blunders die de over-enthousiaste initiatiefnemers maakten, DIE hebben er voor gezorgd dat er nu alleen maar verliezers zijn. Zij zaten mis op meerder fronten, dus wie er teleurgesteld is, kan zich beter op hen richten, niet op de petitionarissen.

  Ik heb zojuist uren in het stadhuis gezeten, ik spreek de wens uit dat er nu WEL lessen worden meegenomen naar toekomstige projecten. Maar ja, politiek.. De wens dat leefbaarheid niet selectief gaat worden toegepast, Dat het grote plaatje voortaan wel gezien wordt, waaronder de uiteenlopende consequenties voor anderen, de (on)veiligheid tijdens de uitvoer etc. ect.

  We komen er wel 😉

  Wat NU echt EERST belangrijk is, dat we elkaar weer vinden in onze mooie buurt. Boos kijkende buren die in hun teleurstelling (door eigen fouten) de ACTUELE sociale cohesie nog verder afbreken, door stampvoetend hun argumenten te blijven roeptoeteren, dat lijkt me niet de manier. We willen allemaal meewerken aan leefbaarheid vergroten. Op een manier dat het zinvol is voor iedereen.
  LEER HIERVAN en doe het nooit meer zo, dit was nog erger dan de pilot van vorig jaar hahaha! . Door de strot heen duwen is niet hetzelfde als gedragenheid creëren. Anderen hebben namelijk EVENVEEL RECHT op leefbaarheid en bereiken dat wellicht op een heel andere manier. Leefbaarheid kun je niet opdringen, daar moet je samen (lees; SAMEN) naar toewerken. met een automatische bingo voor gedragenheid, bingo voor communicatie, bingo voor sociale versterking..
  Simpel he. Dwing de ander niet om te veranderen, vraag de ander liever hoe je het SAMEN anders kan gaan doen, mits je dat ook allebei wenst. (draagvlak)

  Fijne zomer aan u allen!

 10. BB

  Terecht besluit. De Nieuwe Koekoekstraat is een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste weg voor bewoners van de Vogelenbuurt die het centrum uit willen. Deze straat afsluiten zou tot heel veel ongewenst sluipverkeer en vertragingen en opstoppingen hebben geleid. Het verbaast me dan ook niet dat er veel protest is. En ik snap het argument van de initiatiefnemers van de leefstraat ‘dat hun kinderen op straat willen spelen’ eigenlijk ook niet. Waarom ga je dan in de Nieuwe Koekoekstraat wonen?

 11. Tony

  De leefstraat Duifstraat heeft helaas het slechte voorbeeld gegeven: De leefstraat was voornamelijk leeg van bewoners en hinderde fietsers die er door wouden rijden.

 12. Paulus

  Als je in een binnenstad wil wonen dan heb je te maken met verkeer…helemaal als dit College onder aanvoering van Lotte de binnenstad stap voor stap afsluit en het verkeer dus andere oplossingen probeert te vinden om van A naar B te komen.

  Verder zie ik allemaal adepten van Groen Links die met dit soort plannen komen. Als je rust wil moet je de stad uit gaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).