Ook politiek stemt in; harddrugsgebruik op straat verboden in Utrecht Ook politiek stemt in; harddrugsgebruik op straat verboden in Utrecht

Ook politiek stemt in; harddrugsgebruik op straat verboden in Utrecht

Ook politiek stemt in; harddrugsgebruik op straat verboden in Utrecht
Archieffoto Lucasbolwerk
Het gebruiken van harddrugs op straat in Utrecht is verboden. Een grote meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdagavond in met het plan. Het verbod wordt ingevoerd omdat er de laatste tijd flinke overlast is ontstaan door drugsgebruikers in de binnenstad van Utrecht.

Het gebruiken van harddrugs op straat in Utrecht is verboden. Een grote meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdagavond in met het plan. Het verbod wordt ingevoerd omdat er de laatste tijd flinke overlast is ontstaan door drugsgebruikers in de binnenstad van Utrecht.

In tegenstelling tot wat veel mensen dachten was het gebruiken van harddrugs op straat in Utrecht helemaal niet verboden. Het is verboden om harddrugs te produceren, verhandelen of bezitten, maar het gebruik zelf is volgens de Opiumwet niet strafbaar. DUIC sprak eerder al met het Trimbos Instituut, dat uitlegde waarom dit bewust niet strafbaar is gemaakt.

Veel andere steden in Nederland hadden al een harddrugsverbod ingevoerd, maar Utrecht niet. De overlast van harddrugsgebruikers is de laatste tijd echter flink toegenomen in de binnenstad en daarom werkte het college van B&W aan een verbod. Vooral rond het Lucasbolwerk was de situatie bijna onhoudbaar met overlast maar ook verschillende geweldsincidenten. Ook verschillende zorginstellingen waren daarom voorstander van een verbod. Zowel het college als de zorgpartners benadrukten wel dat repressie, zoals een verbod, samen moet gaan met de nodige zorg.

Donderdagavond stemde een grote meerderheid van de gemeenteraad in met het plan. Daarmee wordt de APV, de lokale regels in Utrecht, aangepast en wordt het gebruiken van harddrugs op straat verboden. Wel sprak de raad de voorkeur uit dat er alleen wordt opgetreden op plekken waar structureel overlast is en moet het verbod in eerste instantie voor anderhalf jaar gaan gelden.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Nico

  En sigaretje roken in een bushokje kan je een bekeurig opleveren maar harddtugs op straat gebruiken mag/mocht wel en is nu verboden voor anderhalf jaar.
  Dit is toch niet uit te leggen aan een burger van uw stad…….

 2. W

  Heel fijn. Overigens zit een groot deel van de gebruikers inmiddels in het Griftpark en wel in de voetbalkooi. Lekker dan…

 3. BdV

  Dus wel verboden, maar op de meeste plekken kan het nog steeds.

 4. Utrechter

  Het is bezit is strafbaar, maar gebruiken niet? Hoe kun je gebruiken zonder het te bezitten?

 5. G.H.

  @Utrechter:
  Nog afgezien van even punten van de buurman, is dit zo ingeregeld om hulpverleningc, zoals bv het verstrekken van schone naalden, niet onmogelijk te maken.

 6. rmn

  Symboolpolitiek. Hooguit symptoombestrijding. Er lopen steeds meer gekkies en agressievelingen in het centrum. Dit is het resultaat van bezuinigingen op de GGZ en bepaald ander beleid waar we niet over mogen praten. Ik sprak toevallig deze week een Utrechtse zorgverlener. En nou ben ik niet bepaald heel politiek correct, zij was wel heel bijzonder eerlijk over de situatie. Het is grotendeels een hele specifieke groep met een hele specifieke achtergrond.

  Ze kunnen uitgezet worden, maar we zijn links dus we houden ze hier.

 7. Koel Hoofd

  @Nico
  “een sigaretje roken in een bushokje kan je een bekeurig opleveren”
  Is dat zo?

 8. Lombokker

  Daar dacht ik even dat ze bij de gemeenteraad verstandig zijn geworden, maar helaas geldt dit slechts voor de komende anderhalf jaar. Daarna kan de hele discussie weer opnieuw beginnen. Ondertussen is de gemeente Utrecht hard op weg naar de financiële afgrond, maar dat boeit kennelijk niet.

 9. Joost

  Dat hele verbod verplaatst alleen het probleem. Nu ze weggejaagd zijn bij Lucasbolwerk lopen ze verspreid langs de singel en parken in de buurt.
  Pak deze mensen op en zet ze in een afkickkliniek en begeleid ze naar het rechte pad.
  Mijn vriendin ging gisteren een rondje wandelen en voelde zich niet meer veilig gedurende de tocht langs de singel. Ze hangen nu overal…lekker aangezicht zo voor de stad.

 10. Massegast

  Hulde voor zoveel daadkracht.

 11. Herman

  Zo wat een daadkracht en voorbeeldfunctie!
  Kwestie van tijd tot de hele wereld Utrecht volgt en het drugsprobleem opgelost is!

 12. WJM

  RMN! Dat noem ik en met mij velen helaas struisvogel politiek!
  Die zorgverlener heeft een goed punt hoor.

 13. Rob H.

  @rmn:

  Dat is dus nu het gevolg van tientallen jaren ultrarechts afbraakbeleid. En dat mag je best zeggen.

 14. Kaat

  Prima, van de zotte dat dat spul niet verboden is. En dan gek vinden dat Utrecht een aanzuigende werking heeft van buiten de stad.

  Verder die mensen (verplicht) helpen hun leven weer op orde te krijgen.

 15. Pling

  Alcohol is harddrugs, ben benieuwd hoe de handhaving gaat verlopen

 16. Rottebert Peermans

  Als ik crack rook en de wouten komen moeilijk doen dan zeg ik gewoon dat het
  jonko is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).