Ook politiek zet nu vraagtekens bij demonstratie van FNV in Utrechts Julianapark Ook politiek zet nu vraagtekens bij demonstratie van FNV in Utrechts Julianapark

Ook politiek zet nu vraagtekens bij demonstratie van FNV in Utrechts Julianapark

Ook politiek zet nu vraagtekens bij demonstratie van FNV in Utrechts Julianapark
Partij voor de Dieren, GroenLinks en PvdA vragen het college om opheldering over de demonstratie die vakbond FNV op de Dag van de Arbeid in het Julianapark organiseerde. De fracties willen weten waarom er voor deze locatie is gekozen en ook waarom de betrokkenen pas laat zijn geïnformeerd.

Partij voor de Dieren, GroenLinks en PvdA vragen het college om opheldering over de demonstratie die vakbond FNV op de Dag van de Arbeid in het Julianapark organiseerde. De fracties willen weten waarom er voor deze locatie is gekozen en ook waarom de betrokkenen pas laat zijn geïnformeerd.

Vakbond FNV organiseerde op 1 mei, de Dag van de Arbeid, een grote demonstratie in Utrecht. De duizenden participanten verzamelden zich op het Jaarbeursplein en vanaf daar liepen zij in een mars naar het Julianapark. Eerder was het plan om in park Transwijk te eindigen, maar die plek was niet beschikbaar vanwege de opbouw van het Bevrijdingsfestival.

De beheerder van de Dierenweide Julianapark had eerder al zijn zorgen geuit over de demonstratie. “Het is broedseizoen, dus er zitten veel nesten in de bomen. Deze stress kunnen al deze dieren dus niet gebruiken. Bovendien komt het park net weer tot leven en dus zal de ligweide kapotgetrapt worden door deze hoeveelheid mensen.” De gemeente liet echter weten dat demonstreren een grondrecht is en dat er afspraken waren gemaakt met FNV over het gebruik van het park.

Groot goed

Partij voor de Dieren, GroenLinks en PvdA zijn het in dusverre met de gemeente eens dat zij het een ‘groot goed’ noemen dat Utrecht het recht op protesteren koestert. “Maar in dit geval zijn er wel vragen te stellen of het zo slim was om deze demonstratie in het Julianapark te houden.”

Zo menen de fracties dat het monumentale park niet is ingericht op de komst van duizenden bezoekers, de opbouw van een groot podium met versterkt geluid en het gebruik van zwaar materiaal. Daarnaast vinden de partijen het gekozen moment ‘ongelukkig’ omdat er in het park en de dierenweide op het moment van de demonstratie zwangere en net bevallen dieren aanwezig zouden zijn.

Informeren

Tot slot benoemen de fracties het in hun ogen laat informeren van betrokkenen. “Naar wij begrepen was al maanden duidelijk dat de demonstratie in het Julianapark plaats zou vinden […] Waarom is er zo lang gewacht met het inlichten van de Dierenweide en omwonenden?”

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Martin

  En een festival voor 18000 mensen in de Ruigenhoekse Polder kan wel?

 2. Jack

  Volgen mij moet de kop van het artikel zijn: ‘Politiek zet vraagtekens bij verstrekken vergunning bijeenkomst Julianapark’.
  Overigens zijn er zeer regelmatig allerlei feesten en bijeenkomsten in het park.

 3. Realist

  Activisten die aansluiten op de politieke agenda kunnen eerst ongestoord een park verstoren en achteraf worden er voor de buhne wat vragen over gesteld omdat het slecht is voor de plantjes en dieren. Lastig besturen zo met al die tegenstrijdige agendapunten.

 4. Kees Truijens

  Tranen achteraf. Het was al direct duidelijk dat dit evenement op deze plaats niet thuishoorde

 5. Lombokker

  Eigen schuld, dan hadden die dieren maar niet in het Julianapark moeten gaan wonen. Het is een Stadspark, geen natuurreservaat. Stelletje Nimby’s!

 6. Koel Hoofd

  Mosterd na de maaltijd.

 7. Gbrie

  Inderdaad @Martin dat blijft vreemd elk jaar in het broedseizoen in een natuurgebied! En de troep de dag erna is ook niet normaal.

 8. Luujk Upuuk

  @ Martin en Gbrie: als jullie doelen op Soenda, ook dit jaar heeft gemeente De Bilt weer vergunning verleend. Maar het is op een recreatieterrein, géén natuurgebied. https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-218801.html

 9. W

  Wat een politieke naïviteit!
  Zijn dit onze bestuurders?
  4e Stad van het land toch?!

 10. Pee

  “Waarom is er zo lang gewacht met het inlichten van de Dierenweide en omwonenden?”
  Vragen ze zich dat serieus af?
  Het is toch duidelijk waarom dat zo laat gebeurde?

 11. Wout

  Als er voorheen iets op Koninginnedag georganiseerd werd hoorde je niemand. Maar één dag later is ineens een probleem.

 12. Martin

  @ Luujk Upuuk Ik zal het doorgeven aan de aldaar broedende vogels etc. dat ze voortaan maar ergens anders moeten gaan zitten.

 13. Anne Marie ten Berge

  Voor klachten moet u bij de burgemeester zijn

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).