Ook rechter oordeelt dat Flink aan de Nobelstraat in Utrecht moet stoppen met flitsbezorging Ook rechter oordeelt dat Flink aan de Nobelstraat in Utrecht moet stoppen met flitsbezorging

Ook rechter oordeelt dat Flink aan de Nobelstraat in Utrecht moet stoppen met flitsbezorging

Ook rechter oordeelt dat Flink aan de Nobelstraat in Utrecht moet stoppen met flitsbezorging
Een flitsbezorger van Flink voor hun darkstore aan de Nobelstraat. Foto: Jasper Witte
Flink aan de Nobelstraat in Utrecht moet van de rechter stoppen met flitsbezorging. De flitsbezorging vanuit de darkstore van Flink is in strijd met het bestemmingsplan van het pand en dat betekent volgens de rechter dat de gemeente Flink terecht een last onder dwangsom heeft opgelegd.

Flink aan de Nobelstraat in Utrecht moet van de rechter stoppen met flitsbezorging. De flitsbezorging vanuit de darkstore van Flink is in strijd met het bestemmingsplan van het pand en dat betekent volgens de rechter dat de gemeente Flink terecht een last onder dwangsom heeft opgelegd.

Sinds de opkomst van flitsbezorgers in Utrecht is er veel discussie ontstaan over de darkstores – een soort distributiepunten – in de stad. Verschillende darkstores zouden volgens de gemeente in strijd zijn met de bestemmingsplannen van de panden waarin ze zitten.

De gemeente sloot om die reden een vestiging van Flink aan de Amsterdamsestraatweg, net als de darkstore aan de Nobelstraat. Flink stapte voor beide vestigingen naar de rechter. In het geval van de darkstore aan de Nobelstraat ligt er nu een uitspraak.

Flink vindt dat het bedrijf op de Nobelstraat niet in strijd met het bestemmingsplan handelt. De reden is een nogal technisch verhaal dat gaat over de definitie van detailhandel. De gemeente vindt op haar beurt dat Flink niet valt onder detailhandel, omdat het bedrijf juridisch niet voldoet aan alle criteria voor detailhandel. De gemeente en Flink zijn het dus niet met elkaar eens, maar wat vindt de rechter?

Fysiek klantcontact

De rechter wijst er om te beginnen op dat het bestemmingsplan stamt uit 2010 – toen het fenomeen flitsbezorging nog niet bestond. Om te voldoen aan de definitie van detailhandel, vindt de rechter dat er in het pand ‘fysiek klantcontact’ moet zijn.

Flitsbezorging valt volgens de rechter dan ook niet onder detailhandel. In het pand worden de producten die zijn bestemd voor flitsbezorging niet uitgestald of verkocht, zoals dat in een winkel gebruikelijk is. En ook het direct leveren van producten voor flitsbezorging zou niet in het pand gebeuren.

Wordt er vanuit de locatie aan de Nobelstraat een flitsbezorging gedaan, is er ook niet op een ander moment contact met klanten. De rechter oordeelt dan ook dat de gemeente de last onder dwangsom terecht heeft opgelegd, wat betekent dat Flink de flitsbezorging vanuit het pand moet stoppen.

Deel van activiteiten mag doorgaan

Moet Flink dan helemaal uit het pand aan de Nobelstraat verdwijnen? Dat niet. De darkstore wordt namelijk niet alleen gebruikt voor het bezorgen van boodschappen. Klanten kunnen er ook boodschappen afhalen en via een tablet bestellingen plaatsen. Of ze kunnen een via de app Too Good To Go besteld pakket ophalen.

Die activiteiten vallen volgens de rechter wel onder detailhandel en mogen daarom doorgaan. Onduidelijk is of Flink dat ook gaat doen. De flitsbezorging moet in ieder geval vanaf 24 november gestopt zijn.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. Dave

  Doe iets aan de overlast op de Kanaalstraat en laat die flitsbezorgers lekker hun werk doen.

 2. wollie

  goed idee Dave; hele Kanaalstraat omzetten naar flitsbezorglocaties.

 3. Katja

  Goed zo, weg met die onzin, of verhuizen naar de Lage Weide (net als die coffeeshops).

 4. Hans

  @ Dave

  Kanaalstraat (en Damstraat) worden opnieuw ingericht.
  Start van de werkzaamheden was 31 oktober j.l.

  Flitsbezorging vanuit darkstores is een notoire bron van overlast voor omwonenden. Deze panden passen bovendien niet in het bestemmingsplan. Het vonnis is daar duidelijk over.

  Het is tenslotte – maar dat is een mening – een belachelijk idee dat iemand een zak chips laat bezorgen omdat ie zelf te beroerd is om naar de winkel te lopen als ie wat vergeten is. Uitermate stomme gang van zaken.

 5. Binnenstadsbewoners

  Volkomen terecht
  Nobel straat ,,is samen met Ganzenmarkt de overlastgevend horeca
  Daar moet je geen flitsbezorgings bij zetten

 6. Viviane

  Dank Wollie en Dave, we zijn er uit!

 7. Realist

  Jammer, goede ervaring met Flink. Hopelijk vinden ze een andere locatie waarin ze minder mensen tot overlast zijn.

 8. jan

  De andere kant is dat er winkels zijn zoals tori sushi iets verderop. Die verkopen zogenaamd wel rechtstreeks aan de klant en hebben zelfs eettafels binnen staan. Alleen de praktijk is dat daar de hele stoep vol staat met fietsen en brommers voor hun bezorgservice, maar dat er niemand ook maar 1 stap naar binnen zet. En dat mag dan wel van de gemeente …

 9. Koel Hoofd

  Mooi, dat is alvast een darkstore minder.

  @Dave
  Ter info: flitsbezorging is moderne slavernij.

 10. Realist

  Dezelfde soort tegenargumenten hoorde je ook toen de mobiele telefoon zijn intrede deed. Hilarisch. Welkom in de moderne tijd en lees je eigen commentaar eens terug over 15 jaar. Dit soort diensten horen bij deze tijd, wen er maar langzaam aan.

 11. Rob

  Yes, fijn! Om
  Gek van die lui te worden- fietsen door de hele straat (nobeldwarsstraat), hele dag gepaf van de werknemers en rotzooi op de straat aan peuken en blikjes drinken. Op het fietspad op de Nobelstraat staat regelmatig een bestelwagen op het toch al drukke en smalle fietspad waardoor je als fietser de drukke busbaan op moet. Met alle (basis)scholen in de buurt is dat riskant
  Fijn dat ze hopelijk hun biezen pakken

 12. Bruin

  @ Hans
  Die nieuwe inrichting is einde overlast??

 13. Cico

  En toch kunnen flitsbezorgers een algemeen nut zijn. Als alternatief voor al die bestelbusjes in de stad. Het is nu wel heel erg zwart/wit denken: volledig toestaan, in elke straat een distributiecentrum dat plots ‘dark store’ wordt genoemd of de hele handel verbieden, vanwege NIMBY redenen en “bah verandering”. Geen ruimte voor nuance?

 14. Utreg

  @Koel Hoofd, hoezo is Flitsbezorging moderne slavernij? Deze mensen kiezen zelf om bij een (flits)bezorgdienst te gaan werken en kunnen, wanneer het niet bevalt, ook weer weg.
  Flitsbezorging zal blijven bestaan en laten we dat gewoon een plek geven in de stad.

 15. Hans

  @ Bruin, zwart/wit denken…
  Het kan zeker helpen.
  Het wordt eenrichtingsverkeer.
  Maar voor weinig problemen op deze aarde bestaan perfecte oplossingen.

 16. John

  @Realist, dat een nieuw fenomeen per definitie de ‘nieuwe tijd’ is waar we dus maar ‘aan moeten wennen’, vind ik onzin. Volgens jouw redenering zouden we dus alles wat nieuw mogelijk is per definitie maar oke moeten vinden.
  Ik denk met velen van degenen die hier reageren dat je nieuwe ontwikkelingen best kritisch mag beoordelen. En als velen het geen goede ontwikkeling vinden dan kijk je als samenleving of je het kan veranderen. Dat is iets wat we als samenleving constant doen. En om die reden veranderen er ook dingen in de wereld om ons heen.

 17. Kee

  @Rob: Op de Nobelstraat staan ook elke avond dronken studenten op het fietspad
  @allemaal: hoe zit het met pizzabezorgers etc? Hoor ik niemand over. Een zak chips bestellen bij Flink is een teken van luiheid, een dikke vette pizza bestellen omdat je zelf te belabberd bent om te koken, is blijkbaar de normaalste zaak van de wereld. Welkom in Utrecht, de stad van de 2 maten.

 18. Exces

  @ realist

  Wanneer flitsbezorgers zich dan ook eens aan de wet zouden houden, dan zou het gemakkelijker zijn om ze een plek te geven in de samenleving.

  Wanneer ze zich aan de supermarkt CAO zouden houden bijv.. (Of met een eigen CAO zouden komen), wanneer ze niet illegale Nederlanders aan het werk zouden helpen, wanneer ze niet met illegale minderjarigen zouden werken (beiden geen fatsoenlijke check of degene die het contract heeft wel echt aan het werk is), zouden toezien op ARBO bij hun personeel, hun personeel als personeel zouden zien en niet als schijnzelfstandigen, distributiecentra op industrieterreinen zouden vestigen en niet in panden met andere bestemmingsplannen. Sowieso, in goede harmonie met de buren van die dark stores leven is er ook al niet bij. Daarnaast: als ze niet in alles een loopje zouden nemen met wet- en regelgeving.

  Ik kan ook concurreren met alles en iedereen als ik mij niet aan dezelfde wetten hoef te houden als alles en iedereen. Als je je personeel (vaak buitenlanders zonder kansen op de Nederlandse markt) van alles wijs maakt en structureel onderbetaald in vergelijk met andere functies. Dat personeel heeft vaak geen andere mogelijkheden dan dit werk doen, en zit dus klem, want heeft ook inkomen nodig. Kent ook de juridische paden in Nederland niet, is geen lid van een vakbond, etc..

  Overigens is de vraag naar flitsberozging vanuit de markt erg matig en mager. Van alleen zich suf blowende buitenlandse expatstudenten die te lui zijn om te lopen (en reaguurders op zolderkamers) valt geen verdienmodel te maken. De reden dat flitsbezorgers bestaan is, omdat investeerders (die denken ooit rijk te worden) er kunstmatig vele miljarden tegen aan gegooid hebben. Toen deze investeerders hun handen van de flitsberzorging aftrokken, toen Corona over was, verdwenen er meteen een 4-tal flitsebzorgers van de markt. Je vergelijking met de mobiele telefonie slaat echt als ene tang op een varken.

  Daarnaast levert de invoering van de mobiele telefoon de samenleving naast handigheden, ook een hoop gezeik op, waar we de kop inmiddels ernstig voor in het zand steken. Alle verkeersslachtoffers die vallen door appgebruik; aan apps, sociale media en dergelijke verslaafde jongeren (mensen), mensen die en geen concentratievermogen meer hebben, niet zelfstandig meer in staat zijn om zonder hulpcomputer iets te kunnen en over steeds minder sociale vaardigheden in real life beschikken. Onder jongeren die veel sociale media gebruiken ligt het zelfmoordpercentage 200% hoger. Laat het even op je inwerken. Iets met een zwaar negatief zelfbeeld door spiegelen aan anderen.

 19. Realist

  @Exces. https://www.youtube.com/watch?v=sfTMhAj2bpY Kijk, luister en vergelijk dit even met de tegenargumenten van nu. Lol

 20. Exces

  @ Realist

  Komt dat filmpje weer. Nogmaals, tang en varken.

  Een flitsberzogaanbieder zou van mij uit veel meer respect krijgen, als zij zich bij voorbaat schikken naar wet- en regelgeving en niet doelbewust als horken over de randen van de het heen gaan, totdat een rechter er pas wat van vindt. Je houdt je niet pas aan de wet als de rechter spreekt, je houdt je gewoon aan de wet. Punt.

  Het zijn gewoon geldwolven die achter de flitsbezorgers zitten. Er zit geen enkele inventiviteit of maatschappelijk groter doel achter de uitvinding. Flitsbezorgers bestaan alleen maar om de investeerders rijk te maken.

 21. Koel Hoofd

  @Utreg
  Waarom het moderne slavernij is?
  Zie het betoog van Exces 22/11/2022 – 10:29

 22. Realist

  @Exces. Ja leuk filmpje weer, je had er zo tussen kunnen staan. De innovaties ‘evalueren’ met de kennis van nu is veel te gemakkelijk. Kom over 20 jaar, als fysieke supermarkten inmiddels niet meer bestaan maar terug met je ‘tegenargumenten’.

 23. Andy

  Ik werk al tijden voor een flitsbezorger, niets te klagen hoor. Prima salaris, flexibele werktijden en zeer tevreden klanten. Als je liever naar de supermarkt loopt, prima. Maar gun ons ook ons werk.

 24. Erik

  @ Realist: zulke diensten horen misschien wel bij deze tijd, maar niet in een drukke winkelstraten in het centrum met duizenden fietsers en honderden bussen recht voor de deur.

  Weg ermee. Ze moeten gewoon op naar een pand met bedrijfsbestemming. Of naar lage weide, net als alle andere logistieke bedrijfsvoering.

 25. Exces

  @ Andy, totdat je een keer ziek wordt of geblesseerd raakt.

  Hoe zit het eigenlijk met je pensioenopbouw?

  Ben je allemaal nog niet mee bezig joh, maar ik kan je verzekeren dat je 100x liever bij een, misschien wel saaier, maar gewoon bedrijf kan werken. Kom je nog wel achter.

 26. JdV

  Mooi om dat pand waar nu de flitsbezorger in zit een horecabestemming te geven. De straat kan best wat extra horeca gebuiken om het wat minder saai te maken. En overlast heb je dan niet in tegenstelling tot nu.

 27. Realist

  @Exces. Als Andy het naar zijn zin heeft, wie ben jij dan eigenlijk om dat niet te vinden. Dat jij kennelijk een suf baantje bij een suf bedrijfje hebt is je eigen keuze, prima zelfs, zal goed bij je passen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).